בבאיירן אהבו את הסיכון - והרוויחו
באיירן מינכן ניחצה 0-1 את פריז סן ז'רמן בגמר ליגת האלופות, וזכתה בפעם השישית בהיסטוריה של המועדון. 8 הערות
1
"שנאת הפסד" זה מושג שטבעו הפסיכולוגים הישראלים עמוס טברסקי ודניאל כהנמן. מדובר על נטייתם של אנשים להעדיף הימנעות מהפסדים מהשגת רווחים. מחקרים פסיכולוגיים מראים אסימטריה בתגובה הרגשית להפסד ביחס לניצחון. לפי המחקרים של טברסקי וזוכה פרס נובל כהנמן, אדם המפסיד 100 דולר, יחוש חוסר שביעות רצון בעוצמה חזקה משביעות הרצון שיחוש אדם שיזכה ברווח לא צפוי של 100 דולר. שנאת הפסד מובילה לשנאת סיכון, למרות שלקיחת סיכון עשויה להיות הדרך היחידה שבה אפשר להרוויח.
- פריז סן ז'רמן: לא רק קיליאן מבאפה וניימאר
- באיירן מינכן וקטאר: קשר מושתק שעוזר להלבין את הדיקטטורה
- באיירן מינכן בגמר ליגת האלופות: שילוב של כישרון ועבודת צוות
2
לפני גמר ליגת האלופות בין באיירן מינכן ופריז סן ז'רמן היה דיבור חזק מאוד על "קו ההגנה הגבוה" המסוכן של באיירן מינכן. דובר על כך שהקבוצה נחשפה פעמים רבות נגד ברצלונה ברבע הגמר וליון בחצי הגמר ולכן מה שקיליאן מבאפה וניימאר - שניים משחקני ההתקפה הטובים בעולם - יכולים לעשות לקבוצה הגרמנית הוא "סיכון גדול".
ואולם, לפני הגמר לא נראה שמישהו בבאיירן מתכנן לשנות משהו בכל הקשור ללקיחת הסיכון הזה. "לשחק לחץ גבוה מעניק לנו ביטחון עצמי ומותיר את היריבים שלנו עם פחות שטח לנוע - הפריזאים שחקנים טובים מאוד בהתקפה ותוקפים במהירות - אנחנו נקווה לעצור את ההתקפה בזמן", אמר תומאס מולר, קשר באיירן מינכן.
"בכל המשחקים שלנו ניסינו לכפות את הסגנון שלנו על היריבה ולכן תמיד שיחקנו עם קו הגנה גבוה. הגענו לתוצאות הרצויות כשעשינו זאת, ולכן לא נשנה משהו. מה שחשוב זה לא להעניק חללים ליריבים" - האנזי פליק, מאמן באיירן מינכן.
"אי אפשר להגן כל כדור - אנחנו משחקים כדורגל עם סיכון גבוה בגלל שאנחנו כל כך גבוהים" - דויד אלאבה.
"ניימאר ומבאפה כמובן מאוד מהירים וצריך להיזהר כי הם באמת מהירים יותר מאשר שחקנים אחרים ואנחנו משחקים גבוה מאוד - אבל אני לא חושב שאנחנו נלך אחורה" - יוזואה קימיך.
3
בקיצור, בבאיירן קיבלו את זה שהכדורגל שלהם - קו הגנה גבוה וסיכון גבוה - הוא כדורגל מנצח. "זה הסגנון ואיתו ננצח". הם בחרו לאהוב את הניצחון ולא לשנוא את ההפסד. ולכן באיירן מינכן היא הקבוצה הראשונה בהיסטוריה שזוכה בגביע אירופאי כלשהו - גביע האלופות, ליגת האלופות, ליגת אירופה - עם ניצחון בכל אחד ממשחקיה. כמו כן, הקבוצה היתה במרחק 2 שערים מהשוואת שיא השערים לעונה בצמ'פיונס ליג. השיא הושג ב-1999/2000 כאשר ברצלונה כבשה 45 שערים ב-16 משחקים. באיירן מינכן כבשה 43 ב-11 משחקים ויש לה את ממוצע השערים למשחק הכי גבוה בתולדות התחרות (3.9).
"התשוקה לנצח כל כך גדולה - אנחנו רוצים לעשות היסטוריה", סיכם מולר את הגישה של באיירן לפני המשחק. "ואנחנו עושים זאת והאווירה טובה בגלל סגנון המשחק שלנו - אנחנו רוצים לנצח בכל מחיר". וסגנון המשחק נובע, כאמור, מאהבת הניצחון שגדולה בהרבה משנאת ההפסד.
4
כמובן שהכדורגל של באיירן לא מבוסס אך ורק על תחושות טובות ושנאת הפסד. האנזי פליק - שתפקידו הגדול לפני קבלת תפקיד המאמן של באיירן מינכן היה עוזר המאמן של יואכים לב בנבחרת גרמניה - הוא טקטיקן מבריק. נראה שאת ההכנה למשחק ביסס על קטיעת קווי האספקה מהקישור של פריז להתקפה. כאשר נראה שהשחקנים באדום מתבייתים בעיקר על השחקן הפריזאי עם מסירות העומק הכי מסוכנות (לאונרדו פאראדס). ואכן, מי היה השחקן שבאיירן ווידאה שהוא יגע הכי פחות בכדור מבין השלושה בקישור של פריז? נכון - פאראדס. מרקיניוס ואנדר הררה קשרים טובים וחרוצים אבל לא מבריקים עם הכדור כמו פאראדס. וכשהקשר הארגנטינאי ירד מהמגרש בדקה ה-65 הוא היה שחקן הקישור עם הכי מעט נגיעות בכדור על המגרש.
בלי הכדורים מפאראדס ועם לחץ גבוה ויעיל על שחקני ההגנה, אנחל די מריה, ניימאר וקיליאן מבאפה לא קיבלו מספיק כדורים והתקשו להיכנס למשחק. הם לא הצליחו לנהל את המשחק גם כשירדו לקבל את הכדור עמוק יותר ובאיירן הצליחה למנוע מפריז סן ז'רמן לכבוש שער במשחק ליגת האלופות בפעם הראשונה אחרי 34 משחקים רצופים עם שער אחד לפחות.
5
כשהפריזאים הצליחו לחדור מעבר לקווי ההגנה הגבוהים של הגרמנים, הם נתקלו במנואל נוייר - שבמשך שנתיים אמרו שירד מרמתו האגדית בגלל פציעות - ובמשחקים האחרונים הוכיח שבגיל 34 הוא עדיין שוער שקשה - עד בלתי אפשרי - להכניע. הוא השוער הראשון בליגת האלופות מאז 2016 שלא סופג מרגליי פריז סן ז'רמן. הוא רק השוער השלישי שמניף את הגביע עם האוזניים הגדולות כקפטן. נוייר מצטרף לפטר שמייכל (1999) ואיקר קסיאס (2014). בהרבה מובנים סגנון המשחק של נוייר - שוער שמשחק רחוק מקו השער שלו וקוטף כדורי עומק שכוונו לחללים מאחוריי שחקני ההגנה שלו - מאפשר לבאיירן מינכן לשחק כפי שהיא משחקת ולקחת את כל הסיכונים. קל יותר להסתכן כשיודעים שיש ידיים (ורגליים) כל כך בטוחות מאחורייך.
6
יוזואה קימיך הכריע את האליפות הגרמנית העונה עם שער בצ'יפ מרשים מול דורטמונד. את גמר ליגת האלופות הכריע עם צ'יפ מרשים בדקה ה-59 לראשו של קינגסלי קומאן. קומאן הבטיח עם שערו את הזכייה בתואר ה-20 שלו. הוא רק בן 24. וקימיך - 25 - בישל ארבעה שערים בשלושת המשחקים האחרונים שלו בליגת האלופות - הכל מעמדת המגן. בשנה הבאה קימיך יהיה קשר פול-טיים ויכנס לנעליו הגדולות של תיאגו אלקאנטרה, שכמו קימיך, נוייר וקומאן הצטיין הערב במדי באיירן מינכן: הכי הרבה מסירות (85), הכי הרבה חילוצי כדור (7), הכי הרבה תאקלים (3), הכי הרבה חטיפות (2) ויצר הכי הרבה מצבי הבקעה (2). והכל, ככל הנראה, במשחק האחרון שלו במדי אלופת גרמניה. הוא צפוי להצטרף לליברפול (כנראה).
7
רוברט לבנדובסקי אמנם לא כבש בגמר אבל הלחץ שהוא הפעיל על שחקני ההגנה של פריז סן ז'רמן, העבודה שלו ללא הכדור - הנחישות שלו והתנועה החכמה - הכל היה מצוין. והוא גם פגע בקורה. הוא מסיים את ליגת האלופות עם 15 שערים. יותר מאשר כריסטיאנו רונלדו וליאו מסי. הוא הראשון שעושה זאת מאז קאקה ב-2006/07.
8
ומה עם הצד המפסיד, פריז סן ז'רמן? עד הערב ניימאר היה מעורב ב-59 שערים ב-59 משחקי ליגת האלופות (35 שערים ו-24 בישולים). ואולם, נגד באיירן, הוא נעלם לרגעים ארוכים, התחיל לשחק כדי לספוג עבירות, התחיל עם הפרובוקציות שלו במחצית השנייה וגם החמיץ הזדמנויות מול נוייר. הוא החמיץ את 14 הבעיטות האחרונות שלו לשער בליגת האלופות. בגמר איבד את הכדור ב-27 מ-57 הנגיעות שלו בכדור (47%). הוא איבד הכי הרבה כדורים במשחק ולא יצר הזדמנות הבקעה אחת לחבריו לקבוצה. גם קיליאן מבאפה לא ירצה לזכור את הגמר הזה - אבל הוא גם הגיע אליו לא כשיר ב-100% מבחינה רפואית. פריז סן ז'רמן קבוצה טובה מאוד שנבנתה ביותר ממיליארד יורו - אבל חסר להם הגרוש לריאל קאטרי. זו לא רק אשמת באיירן מינכן, שהסתכנה ויצרה את הלחץ שלה גבוה על המגרש. פריז - ברגעים רבים במשחק - היו פאסיביים וקיוו לחטוף את הכדור ולצאת למתפרצות. לו רק היו מסתכנים טיפה יותר.