$
ספורט ישראלי

מתי אפשר יהיה לחזור לאצטדיונים?

בהולנד ובצרפת יש כבר אוהדים במגרשים. בגרמניה ואנגליה מתכננים חזרה לליגות עם מספר אוהדים במגרשים כבר בסתיו הקרוב. מה קורה בישראל?

אוריאל דסקל 20:1918.08.20

בהולנד ובצרפת - מדינות שהליגות שלהן לא חזרו מפגרת הקורונה לעונה שהופסקה - התחילו כבר לקיים משחקי כדורגל עם קהל. הקהל מצומצמם, האוהדים יושבים רחוקים זה מזה ואסור להם לשיר - אך זה קורה. יש קהל במגרשים. וזה הכרחי לקיום העסק שנקרא "כדורגל" - במיוחד ברמות הנמוכות יותר, שם נדרשת הכנסה ממכירת כרטיסים כדי לשרוד כלכלית. שיעור התפוסה המותר תלוי במצב בריאות הציבור אבל בניו זילנד, למשל, כבר קיימו משחקים עם אצטדיונים מלאים.

 

 

קהל במשחק של בית"ר נורדיה קהל במשחק של בית"ר נורדיה צילום: דוד אוזן

 

באנגליה פרסמו לאחרונה את התנאים לחזרת אוהדים למגרשים. יורדים שם לפרטים קטנים כגון מספר המסכים השקופים בין משתנות בשירותי הגברים.

 

איך זה מתבצע שם? רשות הבטיחות באצטדיון (SGSA - The Sports Grounds Safety Authority) הוציא מסמך של 85 עמודים עם הנחיות לסייע למועדונים לעמוד בתנאי הריחוק החברתי בתוך ומחוץ לאצטדיונים. הרשות גם מייצרת קורסים, וובינרים וסרטונים שייסייעו לקבוצות להחזיר אוהדים למגרשים. הרשות עובדת מול משרד הספורט, מומחי בריאות ציבורית וגם עם קבוצות אוהדים רשמיות.

 

לפי הערכות יתחילו ניסויים של החזרת אוהדים בסביבות ספטמבר, וכבר בנובמבר יהיו משחקים עם קהל. תחילה ב-30% תפוסה, כאשר כל אצטדיון יקבל תפוסה מקסימילית שונה וקשורה למבנה האצטדיון וסביבתו. אוהדים יהיו חייבים לשבת במרחק מטר אחד מהשני וכחלק מהחוקים מספר אוהדים מאותו הבית (משפחה) יוכלו לשבת יחדיו ללא ריחוק חברתי (עד שישה אנשים). המועדונים יצטרכו לברר עם בעלי המנויים שלהם איך לעשות זאת בצורה הוגנת. זה כאב ראש לאוהדים. כמו כן, ככל הנראה יהיה איסור על שירה באצטדיונים.

 

ברגע הזה צריך להזכיר שרוב האוהדים הישראלים לא קיבלו החזרים כספיים עבור המנוי השלם עליו שילמו ולא יכלו לנצל ממרץ.

 

חזרה לאנגליה: היציאה והכניסה לאצטדיון הן אתגר, וכך גם ההליכה לבתי השימוש והשימוש בברים ומסעדות באצטדיונים. כבר מדברים על שיפוצים משמעותיים לשירותים (או שירותיים זמניים) - כדי לכלול יותר מרחק בין משתנות וכלי חיטוי לידיים.

 

בגרמניה החליטו לאחרונה שלא יהיו אוהדי חוץ ולא תותר שתיית אלכוהול במגרשים. כמו כן, יציעי עמידה נסגרו והכרטיסים יהיו אישיים ובלתי ניתנים להעברה. אלו דברים שמכעיסים אוהדים רבים בגרמניה - אך רשויות הבריאות במדינה לא מאפשרות חזרה רגילה למגרשים כדי למנוע הפצת הקורונה באצטדיון. ככל הנראה בפרמיירליג יאמצו חלק מהדברים הללו כאשר באנגליה שוקלים פיתוח מהיר של אפליקציות הזמנת אוכל, בדומה למה שקורה בחלק מהאצטדיונים בארה"ב (מתחברים לוויי-פיי של המועדון ומזמינים "מלצר" מהמזנון). כמו כן, באנגליה שוקלים "דרכוני בריאות" של האוהדים - שיהיו מעיין אפליקציה שמחייבת את האוהד למדוד חום ולאשר שאין לו תסמיני קורונה. וככל הנראה שזה וודאי, האוהדים יהיו חייבים להיכנס למגרשים עם מסיכה ומצלמות יצלמו אותם לאורך המשחק. סרבני מסיכות יקנסו או לא יוכלו להיכנס לאצטדיון יותר.

 

באוניון ברלין שוקלים את רעיון "הבועה הבטוחה" על ידי בדיקת כל האוהדים שלהם לקורונה 24 שעות לפני המשחק. זה נראה מופרך מדי בשלב זה.

 

מה שלא מופרך זו האפשרות שהפרמיירליג תשדר משחקים בערוצים הפתוחים אחרי ההצלחה שלהם בחזרה מהקורונה. כרגע כל המשחקים בפרמיירליג משודרים בערוצים בתשלום - מה שמונע מרבים גישה למשחקים שהם מקבלים ברכישת מנוי לאצטדיון. בליגות הנמוכות שוקלים "מנוי" סטרימינג לאוהדים ובעלי מנויים - תשלום כדי לצפות בכל המשחקים. משהו ששוקלים לעשות גם בקבוצות פרמיירליג. עמותת אוהדי ארסנל, למשל, דרשה זאת מהקבוצה.

 

בישראל, היציע - ארגון האוהדים הישראלים, פנו לשר הספורט חילי טרופר עם מספר דרישות דומות. "אנו פונים אליך להבין מהו המתווה משרד הספורט הנוגע להנגשת הספורט ככלל והכדורגל בפרט, בתקופה מורכבת זו", נכתב במכתב ששלחו מהיציע למשרד הספורט. "מתווה חזרה למגרשים - פנינו לגופים המקבילים לנו באירופה. המידע שהועבר לו מראה כי במספר מדינות בגוש אופ"א, בו חברה ישראל, מתקיימים משחקים עם קהל במתווים מסוימים. ביניהן אפשר למנות את נורבגיה, הולנד, גרמניה והונגריה. אנו סבורים שאפשר לבנות מודל ישראלי, בו אוהדים יוכלו במתכונת מוגבלת להיות נוכחים במגרשי הספורט בתוך מספר שבועות לכל היותר. ניתן להתחיל בפיילוט כמעט מיידי במשחקי הליגה הלאומית".

 

האוהדים ממשיכים ודורשים שידורים פתוחים. "הכדורגל הישראלי נאבק גם בימי שגרה בתשומת לב ציבורית, אל מול כדורגל מארצות אחרות. כיום הוא ניצב בפני אתגר חדש. לא רק היעדר צופים במגרשים, אלא גם תחרות עזה מול פורמטים אטרקטיבים ביותר של ליגות וענפי ספורט מהעולם. לכן אנו מבקשים פעילות שלך מול זכייני השידור, על מנת להנגיש את שידורי הכדורגל הישראלי. הן בשידורי משחקים בערוצים פתוחים, והן בסיוע לשידורי המשחקים בליגות הנמוכות. יש לציין שמהלכים מסוג זה נעשו בעבר בישראל סביב שידורי המונדיאל. סוגיה שכללה אינטרסים ציבורים דומים בזמנים אחרים".

 

השורה התחתונה היא שחזרה למגרשים היא עניין מורכב שדורש ירידה לפרטים, משמעת של האוהדים ורצון של הקבוצות לשתף פעולה עם הרשויות ולהשקיע בהפיכת האצטדיונים למקומות בטוחים. האם זה משהו שיכול לקרות? כפי שזה נראה כעת, לא ממש.
x