$
בארץ

ועדת החוקה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את התיקונים לחוק הקורונה הגדול

בין התיקונים: הסדר שייאפשר למשרד הבריאות לקבל מעסקים וממפעילי תחבורה ציבורית פרטים של אנשים שהשתמשו בשירותיהם. אולם, הוחלט לא להטיל איסור גורף על הכנסה ושימוש באלכוהול במלוניות

צבי זרחיה 13:5317.08.20

ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את התיקונים לחוק הקורונה הגדול. תשעה חברי כנסת תמכו בחוק: היו"ר ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה); הח"כים אריאל קלנר, מיכל שיר ;שלמה קרעי (הליכוד); מיכל וונש, עינב קאבלה, רם שפע, איתן גינזבורג (כחול לבן); ומיכאל מלכיאלי (ש"ס). שישה ח"כים התנגדו לחוק: אוסאמה סעדי, עופר כסיף (הרשימה המשותפת); קארין אלהרר, יואב סגלוביץ' (יש עתיד תל"ם); אלי אבידר (ישראל ביתנו); ניצן הורוביץ (מרצ).

 

 

מדובר בהצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), הכוללת שני הסדרים שהיו אמורים להשתלב בחוק הקורונה הגדול (חוק המסגרת), שנחקק ב-23 ביולי, אך הוגשו בנפרד בשל לוחות הזמנים הקצרים שליוו את הליך החקיקה. כעת שולבו שניהם בחוק המסגרת, כך שיהיו בתוקף עד 30 ביוני 2021.

 

הצעת החוק עוסקת בהוספת אמצעי אכיפה של צווי סגירה מנהליים לעסקים ולמקומות נוספים שפתוחים לציבור, והוא מוסדר כיום בחוק צווי סגירה כהוראת שעה. לגבי הסדרת הבידוד במלוניות, קיים הסדר מקביל שהוארך אף הוא בחוק. הצעת החוק קובעת הוראות בדבר המקרים שבהם חוזרים מחו"ל, חולים או אנשים שלגביהם נקבע שהיו במגע הדוק עם חולה, יחויבו בשהייה בבידוד בבית במקום לבידוד מטעם המדינה.

 

 

מלונית קורונה במלון מטרופוליטן בתל אביב מלונית קורונה במלון מטרופוליטן בתל אביב צילום: דוד הכהן

 

לפי תיקון נוסף שערכה הוועדה, ניתן יהיה לקיים דיונים בנושאי חוק הקורונה הגדול במהלך פגרות הכנסת במליאה ובוועדות, שלא יהיו כפופים למגבלות הקבועות בתקופות אלו.

כמו כן, לבקשת הממשלה, נוספו מספר הסדרים ובהם: הארכת פרק הזמן לשמירת הצהרות בריאות שהתקבלו בטיסות מעבר ל-24 שעות; והסדר שייאפשר למשרד הבריאות לקבל מעסקים וממפעילים של תחבורה ציבורית רשימות טלפונים ורשימות פרטים נוספים של אנשים ששהו במקום או השתמשו בתחבורה הציבורית, לשם קיום חקירה אפידמיולוגית.

 

בעקבות דיון קודם בוועדה, שנגע לסמכויות האכיפה ביחס למי שיסרב להגיע למלונית, ויתרה הממשלה על סמכות השוטר לעשות שימוש בכוח סביר, כדי להעביר אדם למלונית. עם זאת, הוועדה השוותה את גובה הקנס המנהלי על הפרת ההוראה לשהות במלוניות לגובה הקנס על הפרת חובת הבידוד שהוא 5,000 שקל.

 

כמו כן, הוועדה דנה באפשרות לקבוע איסור הכנסה והחזקה של משקה משכר במלוניות, בעקבות הקשיים שהעלו נציגי פיקוד העורף בנוגע לטיפול במקרי אלימות וונדליזם, והחליטה שלא לקבוע איסור כללי, ובמקום זאת לקבוע כי מלוניות יוכרו כמקום ציבורי לצורך חוק המאבק בתופעת השכרות, אך לא יהיה איסור כללי על הכנסת אלכוהול. קביעה זו מאפשרת למשטרה לפעול לתפיסת משקאות משכרים בעת חשש להפרת הסדר הציבורי, ולמנוע מקרי אלימות וונדליזם. עם זאת לא ייקבע איסור גורף, ובנוסף, המשטרה לא תוכל לפעול באופן זה בחדרי המלון, אלא במקרה של פנייה ספציפית.

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) נימק את ההסתייגויות לחוק: "ההסתייגויות משקפות את הצורך בפיקוח אמיתי של הוועדה על דברים שכל אחד במדינה ירגיש. כשמכניסים אדם למלונית גם כשאינו רוצה, כשמגבילים את המשק זה צריך להיות בשיקול דעת ולא כמו שזה נעשה בממשלה".

x