תאגיד המיחזור אל"ה מבקש מהציבור רעיונות וטכנולוגיות להרחבת איסוף בקבוקי שתיה
התאגיד מעוניין להגדיל את מספר הבקבוקים למיחזור ללא מנגנון של פיקדון. כיום חוק הפקדון חל רק על בקבוקי משקה קטנים והרחבתו לבקבוקי 1.5 ליטר עומדת במרכזו של מאבק סביבתי ממושך
תאגיד אל"ה פרסם קול קורא להגיש הצעות להרחבת חוק הפקדון לבקבוקי שתיה גדולים. התאגיד מבקש רעיונות וטכנולוגיות להרחבת איסוף מיכלי שתיה הנצרכים בבתים, לצורך מיחזור הבקבוקים, ללא מנגנון של פיקדון במטרה להרחיב את כמויות האיסוף.
- ארץ ישראל יפה - ומטונפת. מה אפשר לעשות?
- תאגיד המחזור אל"ה יידרש לשלם לרשות המסים 12 מיליון שקל
- נסגר המפעל היחיד בארץ למיחזור בקבוקי פלסטיק
התאגיד מזמין יזמים, חברות, מכוני מחקר, מוסדות להשכלה גבוהה וכל אדם, להגיש הצעות לפתרונות או מוצרים חדשניים להרחבת איסוף מיכלי המשקה.
התאגיד מבקש "להגביר את כמות האיסוף של מיכלי המשקה הנצרכים בבתים, לשפר תפוקות בתהליך איסוף מיכלי המשקה, לפתח כלים יעילים לאיסוף בבתים או בקרבת הבתים, לפתח יכולות איסוף תוך יעילות אנרגטית, לבצע אופטימיזציה של הליך המחזור, להשתמש ברובוטים לביצוע העבודות, ובכלים וטכנולוגיות לשיפור שרשרת האיסוף". את ההצעות מבקש התאגיד לשלוח עד ה-31 בספטמבר.
תאגיד אל"ה נשלט על ידי החברות קוקה-קולה ישראל, יפאורה ומי עדן. כיום חוק הפקדון חל רק על בקבוקי משקה קטנים והרחבה שלו לבקבוקים גדולים עומדת במרכזו של מאבק סביבתי ממושך בנושא זיהום הפלסטיק. התאגיד סירב להרחבת החוק גם למיכלי משקה משפחתיים בטענה כי הוא עמד ביעד של כמויות האיסוף.
עמותת אדם טבע ודין הגישה אשתקד עתירה לבג"ץ בבקשה שיוציא צו על תנאי שיחייב את השר להגנת הסביבה להכיל את החוק גם על בקבוקי 1.5 ליטר. על פי נתוני אט"ד מדי שנה מתגלגלים במרחב הציבורי 200 מיליון בקבוקים. העמותה הגישה את העתירה לאחר שהשר לשעבר זאב אלקין, בחר שלא להרחיב את החוק ובמקום זאת החליט לקנוס את החברות שלא עמדו ביעד האיסוף ב-2018 ב-50 מיליון שקל. כעת, בעקבות העתירה של אט"ד נדרשת השרה הנוכחית להגנת הסביבה, גילה גמליאל, להכריע בסוגיה ולהודיע על החלטתה לבית המשפט.
מתאגיד אל"ה נמסר: "תאגיד המחזור אל"ה פונה ל'חכמת ההמונים' על מנת לאתר יוזמות חדשות וזאת כדי ליצור מהפך אמיתי באיסוף ומיחזור מיכלי המשקה. בניגוד למיכלי המשקה הקטנים, הנצרכים לרוב במסעדות ובתי קפה, מיכלי המשקה המשפחתיים נצרכים בבית, ושם מתקבלת ההחלטה של הצרכן מה יהיה מסלול הבקבוק ולאן הוא מגיע. התאגיד החליט לפעול להרחבת איסוף הבקבוקים ומיחזורם, אך מבלי להגביל את חופש הבחירה של הפרט, וללא צורך בקנס על הציבור וללא מנגנונים של מיסוי ופיקדון כפי שקורה בפועל בשימוש במנגנון הפיקדון".