בלעדי לכלכליסט
באוצר מעריכים: הגירעון יגיע השנה ל-14.3%, יחס החוב-תוצר - עד 80%
כך עולה מהצעת מחליטים של משרד האוצר שנשלחה לממשלה; מדובר בגירעון של 190 מיליארד שקל; עד כה ההערכות היו כי הגירעון יגיע השנה ל-13.6%; האוצר מביא לאישור הוצאות תקציביות בסך 81.5 מיליארד שקל בעקבות משבר הקורונה; הערכות: הסכמות בין הליכוד וכחול לבן על אישור תקציב 2020 בסוף השנה, ו-2021 בראשית השנה הבאה
משרד האוצר מעריך שהגירעון בתקציב המדינה לשנת 2020 יגיע ל-14.3% מהתוצר שהם 190 מיליארד שקל, ויחס חוב-תוצר עלול להגיע ל-80% - כך עולה מהצעת מחליטים שנשלחה הלילה (שבת) על ידי שר האוצר ישראל כץ אל שרי הממשלה. עד כה, ההערכות היו שהגירעון יגיע ל-13.6% עד סוף השנה.
- הגירעון עלה ל-7.2%; הערכות באוצר: עלול להגיע ל-13% עד סוף השנה
- נגיד בנק ישראל מזהיר את הממשלה: "לא ניתן למתוח את הגירעון ללא גבול"
- משרד הבריאות הציל את קופות החולים מגירעון של 3.6 מיליארד שקל
במסמך מציין כי בשלב זה סך ההוצאה התקציבית לטובת ההתמודדות עם משבר הקורונה בשנת 2020 צפויה להסתכם ב-81.5 מיליארד שקל, בהם 8.4 מיליארד שקל לפרויקטים להמרצת המשק.
לאחר שבשבוע שעבר הממשלה לא התכנסה בשל חילוקי דעות בין כחול לבן לליכוד הוסכם לעשות זאת מחר. הממשלה תתבקש לאשר את תוכניתו של כץ לביצוע הפרויקטים וכן סיוע לענף המלונאות.
לפי האוצר, "גם בשנת 2021 צפוי נכון לעכשיו גירעון חריג בגובהו. גירעונות אלה בשילוב הירידה הצפויה בצמיחה עלולים להביא לעלייה ביחס החוב-תוצר של מדינת ישראל לרמה של 77%-80% כבר בשנה הקרובה. לעלייה הגבוה ביחס החוב תוצר השפעות הן על הוצאות הריבית של ישראל בשנים הבאות והן על פרמיית הסיכון לגיוס החוב, אשר משפיעה על גובה הריבית המשולמת בגין החוב שיגויס בשנים הבאות".
פירוט סעיפים מרכזיים בתוכנית המעודכנת של האוצר:
• מענקים וסיוע לעצמאים - 31.7 מיליארד שקל.
• שיפוי הביטוח הלאומי - 18.9 מיליארד שקל.
• בריאות, רווחה, סדר ציבורי, ביטחון פנים, ומענה למשרדי הממשלה - 13.9 מיליארד שקל.
• עלות תקציבית של פתרונות למצוקות אשראי - 6.1 מיליארד שקל.
• הנחות בארנונה - 3.9 מיליארד שקל.
• תשתיות הייטק ודיגיטציה ליציאה מהמשבר - 3.1 מיליארד שקל.
• מטרות אחרות ובהן ביטחון תזונתי - 3 מיליארד שקל.
• מערכת החינוך - 1.2 מיליארד שקל.
• מימון הכשרות מקצועיות,סיוע לעמותות ולארגוני חברה אזרחית, סיוע לעסקים קטנים ובינוניים - 900 מיליון שקל.
• מענקי ביטחון תזונתי למשפחות מוחלשות - 700 מיליון שקל.
• סיוע לרשויות מקומיות - 308 מיליון שקל.
*משרד הדתות - האוצר מתכוון לפנות לוועדת הכספים לאישור העברת תמיכה של 100 מיליון שקל למוסדות ציבור חרדים.
התקדמות לאישור התקציב?
הממשלה צפויה כאמור להתכנס מחר לאחר שלפי הערכות הושגו הסכמות בין הליכוד לכחול לבן בנוגע לסוגיית התקציב. ההצעה המסתמנת: הכנסת תדחה לסוף 2020 את אישור את תקציב המדינה לדצמבר, ותקציב 2021 יאושר בתחילת השנה הבאה. הדבר יאפשר ליו"ר כחול לבן בני גנץ להציג זאת כאילו מדובר בתקציב דו שנתי, בו מעוניינת המפלגה בניגוד לליכוד המעוניין בתקציב חד שנתי. אך עם זאת, ההערכה היא שמהלך שכזה יאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו לפזר את הכנסת במרץ 2021 על רקע אי אישור התקציב אם לא יושג לו רוב.
בכחול לבן שוקלים להיענות לדרישת נתניהו שלפיה הבחירות יוקדמו אם בג"ץ יקבע שנתניהו צריך לצאת לנבצרות בינואר 2021 או שלא יכיר במעמדו כראש הממשלה החליפי בנובמבר 2021 אם תתבצע הרוטציה.