האוצר: כ-50% מהדירות שמכרו משקיעים ברבעון הראשון נמכרו בהפסד
מדו"ח הכלכלן הראשי עולה כי אף שהתקופה הושפעה חלקית בלבד ממשבר הקורונה, נרשמה ירידה של 7% ברכישת דירות, ירידה של 6% ברכישות משקיעים והתרסקות ברכישת דירות של תושבי חוץ באזור תל אביב, לעומת עלייה בירושלים
עוד כשמשבר הקורונה היה בחיתוליו רשם ענף הנדל"ן ירידה במכירת דירות. כך עולה מדו"ח של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר על ענף המגורים ברבעון הראשון של 2020. משבר הקורונה פרץ בישראל בסוף פברואר, ועל כן מגדירים בדו"ח את השפעתו על הענף "חלקית בלבד".
- שר האוצר הקפיץ את מניות הנדל"ן למגורים; אזורים זינקה ב-13%, דמרי ב8.6%
- רק כעבור כעשור: הפיל הלבן ליד נחלת בנימין יהפוך לפרויקט מגורים
- משרד החקלאות: אין צורך עוד בוועדה לקידום מואץ של תוכניות בנייה למגורים
מהדו"ח עולה כי בחודשים ינואר-מרץ השנה נרשמה ירידה של 7% ברכישת דירות לעומת הרבעון המקביל ב-2019. בדו"ח מצוין כי מדובר ברבעון הראשון החלש ביותר במכירות מ-2009 - שנה שהושפעה ממשבר הסאב פריים. גם מכירת דירות חדשות ירדה בשיעור של 7% בהשוואה לרבעון המקביל, ומכירת דירות במסלול מחיר למשתכן רשמה ירידה של 8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
את הירידה ברכישת דירות הובילו הזוגות הצעירים, עם ירידה של 9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. ברכישת דירות חדשות בידי זוגות צעירים נרשמה ירידה של 22% לעומת התקפוה המקבילה, וזאת לעומת ירידה של 5% בלבד ברכישת דירות יד שנייה - שוק שבו היו הזוגות הצעירים פעילים יותר ברבעון הראשון של 2020.
באזור רחובות נרשמה הירידה הגדולה ביותר של עסקאות, ובמשרד האוצר מעריכים כי הסיבה לכך נעוצה בהמתנת זוגות צעירים לרכישת דירות במסלול מחיר למשתכן באזור. אזורים נוספים שרשמו ירידה חדה בעסקאות הם ירושלים ונתניה.
מהדו"ח עולה כי לא רק שהמשקיעים רכשו פחות דירות, אלא הם גם מכרו דירות בהפסד. רכישות משקיעים ברבעון הראשון רשמו ירידה של 6% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד - נתון הקרוב לשפל ההיסטורי של 20 השנים האחרונות. משקלם של המשקיעים בכלל העסקאות בשוק הנדל"ן עמד על 14% בלבד, לעומת למעלה מ-30% לפני עשור.
נתון מעניין נוסף הוא העלייה בשיעור הדירות שמשקיעים מכרו בהפסד. מהנתונים עולה כי חצי מהמשקיעים שמכרו את דירותיהם ברבעון הראשון של השנה, לאחר שהחזיקו בהן עד שלוש שנים מיום הרכישה, עשו זאת בהפסד או ללא כל רווח. ככל שהמשקיעים החזיקו בדירה יותר שנים, כך פחות מהם רשמו הפסד במכירתה. "ממצאים אלו מסבירים, בין היתר, את השפל ברכישת המשקיעים", צוין בדו"ח.
על פי הדו"ח, הרווח הממוצע בדירות שמכרו משקיעים ברבעון הראשון של 2020 עמד על 392 אלף שקל, שנצבר בממוצע על פני 23 שנים. מדובר בירידה של 21% ברווח הממוצע מדירות שנמכרו ברבעון המקביל אשתקד. האזור היחיד שרשם יציבות ברווח של המשקיעים שמכרו דירות ברבעון הראשון של 2020 לעומת 2019 הוא ירושלים. במשרד האוצר מדגישים כי נתונים ראשונים שמגיעים לגבי הרבעון השני מצביעים על עלייה משמעותית נוספת בשיעור הדירות הנמכרות בהפסד.
גם רכישות של תושבי חוץ רשמו ירידה של 14% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019, כאשר בירושלים נרשמה דווקא עלייה של 16% ברכישת דירות בידי תושבי חוץ לעומת הרבעון המקביל. באזור תל אביב נרשמה התרסקות בעסקאות שביצעו תושבי חוץ, עם ירידה של 40% ברכישת דירות לעומת הרבעון הראשון של שנת 2019.
גם משפרי הדיור רשמו ירידה של 6% ברכישת דירות לעומת הרבעון המקביל אשתקד, במיוחד באזור המרכז וירושלים. מנגד, באזור תל אביב נרשמה דווקא עלייה של 7% ברכישת דירות בידי משפרי דיור לעומת הרבעון המקביל.
הניתוח של אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר מתייחס גם לרווחי הקבלנים, וממנו עולה כי החברות הקטנות רשמו עלייה משמעותית במכירות בשוק החופשי בחודשיים הראשונים של השנה. עם זאת, במרץ נרשמה ירידה במכירות בשיעורים גדולים יותר לעומת החברות הגדולות.
אתמול פרסם האגף סקירה ממנה עולה כי לאחר שפל של שלושה חודשים שנרשם בעקבות משבר הקורונה, בחודש יוני החלו רוכשי הדירות לחזור אל השוק עם זינוק של 16% לעומת השנה שעברה.