לאחר שנדחה: פסטיבל ישראל יתקיים בספטמבר במתכונת מצומצמת
הפסטיבל היה אמור להיערך ביוני, ונדחה בשל הקורונה; הוא יוקדש ליצירה ישראלית ויועבר לראשונה גם באופן מקוון
פסטיבל ישראל שהיה אמור להתקיים בחודש יוני בירושלים ונדחה בעקבות הקורונה, יתקיים במתכונת ייחודית ומצומצמת ב-3-12 בספטמבר.
- בגלל הקורונה: נדחה פסטיבל ישראל שתוכנן לחודש יוני
- נעם סמל: "אם ההחלטה על סגירת ענף התרבות היא פוליטית - נצא לרחוב; אם זה בריאותי - נתמודד"
- ההופעות חוזרות - באוויר הפתוח, ובאישור פרטני של משרד הבריאות
אחד האתגרים הגדולים שעמדו בפני מנהלי הפסטיבל הוא לערוך פסטיבל שמורכב ברובו מאורחים בינלאומיים בתקופה בה השמים סגורים ואולמות התרבות לא יכולים להכיל את כמות הקהל הנדרשת. במקום זה יוקדש הפסטיבל ליצירה ישראלית ויועבר לראשונה גם באופן מקוון.
התוכנית האמנותית שגובשה טרום עידן הקורונה נוגעת בסוגיות רלוונטיות מתמיד בתקופה זו - קהילה, משפחה, מפגש, נגיעה, אמפתיה, אינדיבידואליזם וטכנולוגיה, גילנות, דמוקרטיה, קבלת האחר ועוד. בנוסף יתקיימו התערבויות אמנותיות במוסדות ציבור ובקהילה, וכנסים מקצועיים שיעסקו בתפקידה של התרבות ובחיוניותה במציאות המשתנה.
בהנהלת הפסטיבל מקווים שעד ספטמבר ייפתח עולם התרבות במתכונת זו או אחרת וניתן יהיה לקיים את המופעים עם קהל בהתאם להנחיות. בכל מקרה תצולם התוכנית האמנותית ותשודר באתר הפסטיבל, יחד עם תוכן נלווה, ראיונות עם יוצרים ושיתוף הצופים, במחיר של 225-445 שקל לכלל המופעים.
הזירה הבינתחומית תחנוך את משכנה החדש בתלפיות. שבעת אולמות בית הקולנוע "רב חן" הנטוש ייהפכו לאולמות מופעים וחללי סטודיו.
"פסטיבל ישראל 2020 מוקדש לכל האמנים והאמניות שעושים את העולם שלנו טוב יותר. עשייה תרבותית זאת המחאה שלנו. לא מוותרים", אמר מנכ"ל הפסטיבל איל שר. "כמו כל פעילות אמנותית ועסקית בימים אלה, כמו ניהול החיים עצמם, קיום הפסטיבל בתנאים הנוכחים של אי ודאות ומציאות המשתנה מרגע לרגע הוא אתגר אמנותי, הפקתי וניהולי יום-יומי. אל מול הטרגדיה הרפואית, הריחוק החברתי, השבר הכלכלי והשסעים הפוליטיים המציפים את חיינו, אנחנו רואים חשיבות עצומה בשמירה על רצף של עשייה תרבותית, חברתית וקהילתית לרווחת הקהל, האמנים, נותני השירותים המקצועיים וכלל סקטור התרבות".
המנהל האמנותי איציק ג'ולי הוסיף: "הקורונה משטחת לנו ולעולם את האגו ולוחשת לנו באוזן להתחיל לחשוב אחרת: לשים את האחר תחת האור שלנו. בחומרים שתפגשו בפסטיבל טמונים חיפוש ומשאלה לאמנות שמבקשת לזוז מסביבתה המוכרת אל עבר הציבור ולהציע לו להיות שותף פעיל ויוצר. לכונן יחד אתו, דרך ראייה אמנותית, מרחב שמנסה להבין איך להדביק אחד את השני ברעיונות חדשים, אמפטיה ויצירתיות".
פסטיבל הג'אז הבינלאומי בירושלים, מבית היוצר של פסטיבל ישראל, בניהולו האמנותי של החצוצרן אבישי כהן ובשיתוף הצוללת הצהובה ומוזיאון ישראל, הוקדם מדצמבר ויחבור אל הפסטיבל ב-9-10 בספטמבר בגן הפסלים ובגלריות של מוזיאון ישראל.
בתוכנית האמנותית השנה:
סדרת מופעי ג'אז בניהולם האמנותי של תמיר מוסקט ואבישי כהן במרחב הפתוח בהשתתפות דודו טסה והאחיות אל כוויתי, מארק ופרץ אליהו עם עטר והד מיינר וריף כהן, יסמין ולילה מועלם עם ספי ועונגי ציזלין, נגה ארז ואורי רוסו, נטע ברזילי והאחים שלה, רונה קינן עם מקהלת מזמור ועוד; יצירה של להקת המחול ורטיגו המשלבת רקדנים בעלי יכולות מגוונות של עמותת "ורטיגו - כוח האיזון" לכוריאוגרפיה של שרון פרידמן; יסמין גודר ביצירה חדשה הבוחנת את האפשרות לחלץ איכויות אנושיות כמו חמלה, הכלה ורגישות מתוך האקט המחולי; "כחולות" של הכוריאוגרפית גלית ליס; "שגרת חירום" של קבוצת הפרפורמנס "תנועה ציבורית"; "החולמים" של נדב ברנע בפרפורמנס עם טכניקה בה הוא משלב אודיו, תאורה, פוטאז'ים מקוריים ותפאורה, בהשתתפות דורון תבורי ואפרת בן צור; היוצרת והבימאית לילך דקל-אבנרי ביחד עם קבוצת פאתוס-מאתוס מציעה התבוננות מחודשת במשפט אייכמן באמצעות קול, תנועה, אור והקרנה כשהקהל יוזמן להתמקם בתפקיד העד.
בתחום המוזיקה הקלאסית יתקיים קונצרט מחווה של מוזיקה אקוסטית ואלקטרונית לאריק סידאי בביצוע תזמורות ארמון בזמן והמעבדה בניצוחם של מתן דסקל וסטיבן הורנשטיין; קונצרט של התזמורת הסימפונית ירושלים; קונצרטים המוקדשים לפסנתרן והמלחין אלכס תמיר; סדרת "פועם בלב" בשיתוף מרכז פליציה בלומנטל.
פרויקטים עם הקהילה: "שגרה מוסדית 2.0" המחברים אמנים לקהילות ומוסדות ציבור בירושלים לטובת בחינה משותפת בשגרת חיי המוסד והקהילה. אמנים מדיסציפלינות שונות יגיעו לשהות אמן של שלושה-ארבעה שבועות במוסד או בקהילה לבחירתם כגון ביטוח לאומי, השוק הסיטונאי, קווי אוטובוס בירושלים, הגן הצופה לכנסת ועוד. בסוף תקופת השהות ובשיתוף עם אנשי המקום, יציעו פעולה אמנותית שתתרום ליצירת חשיבה מחודשת על שגרת החיים במקום על רקע המציאות של משבר מתמשך.
עוד בתוכנית: "התנגדויות רכות": שישה אמנים מתחומים שונים - מרב שין בן אלון, נעם פרתום, מאיה ערד יסעור, להלי פדידה פרילינג, נטע וינר, רמי מימון - יסיירו בין פוסטים שיעלה הציבור בקבוצת פייסבוק ייעודית וישיבו בתגובות אמנותיות שייצרו בהשראתם; "מרקחה", מפגש יומי בו יעלו שאלות על הרלוונטיות של האמנות, חיוניותה ותפקידה בחיי החברה ועל מהלכים שיש בהם פוטנציאל לחבר באופן חדש ועמוק בין הציבור לבין היצירה בתקופה מאתגרת שבה עולם התרבות כולו סובל מהשבתה כפויה ופגיעה קשה. בין האמנים שיעבירו סדנאות מעשיות: מירב שין בן-אלון, יסמין גודר, דנה יהלומי, ניר שאולוף, גלית ליס, פיי שפירו.