חבלי תלייה וגז מדמיע בביירות: הפגנת הלבנונים נגד השלטון
4 ימים אחרי האסון, מפגינים מתעמתים עם שוטרים במרכז הבירה, מנסים להגיע לפרלמנט ודורשים ממנהיגיה המושחתים של לבנון לקחת אחריות: "תתפטרו או שתיתלו". הם קשרו את תמונת נסראללה לחבל תלייה וקראו למדינות זרות להשתלט על ארצם: "אין אמון בממשלה". מתנגדי חיזבאללה התפטרו מהפרלמנט. מספר ההרוגים עלה ל-158, מספר הפצועים ל-6,000
כ-5,000 מפגינים לבנונים התאספו אחר הצהריים (שבת) בביירות כדי למחות נגד מנהיגי ארצם בעקבות אסון הפיצוץ שהחריב השבוע את הנמל בעיר.
המפגינים, שמאשימים את מנהיגיה המושחתים של לבנון ואת ממשלתה הבלתי מתפקדת באחריות לאסון, הציבו עמודי תלייה עם חבלים קשורים בלולאות, וכשכמה מהם ניסו לפרוץ מחסומים שחסמו את הדרך המובילה לפרלמנט החלו עימותים בינם לבין כוחות הביטחון. הכוחות משתמשים נגדם בגז מדמיע, ובמקום נשמעו קולות נפץ רבים.
- “פיצוץ כמו בנמל ביירות עלול לקרות בישראל"
- מצב חירום בביירות, האחראים על הבטיחות בנמל נעצרו
- עשרות הרוגים וכ-3,000 פצועים בפיצוץ אדיר בנמל ביירות
במחאה הערב קראו המפגינים בין השאר למדינות זרות להפיל את מנהיגיה של לבנון ולבוא לשלוט בהם במקומם. ליד עמוד תלייה שהציבו הם הניפו שלט נגד מנהיגי לבנון שעליו נכתב: "תתפטרו או שתיתלו". רבים צעקו "העם רוצה להפיל את המשטר", ובקהל נראו כרזות שעליהן נכתב בין השאר "תסתלקו, כולכם רוצחים".
גם היום, ארבעה ימים אחרי הפיצוץ, נמשכים החיפושים אחר 21 נעדרים. החיפושים מתנהלים גם בים, שלתוכו נהדפו חלק מהנפגעים. מספר ההרוגים הרשמי עומד כעת על 158 בני אדם ומספר הפצועים על כ-6,000. עד רבע מיליון איש איבדו את בתיהם.
זמן קצר אחרי תחילת ההפגנה בביירות דווח כי חלק מהמפגינים מנסים לפרוץ את המחסומים המונעים גישה לרחובות המובילים אל בניין הפרלמנט, וכי שוטרים יורים לעברם גז מדמיע. לפי תמונות מהזירה, המפגינים גם העלו באש משאית שעזרה לכוחות הביטחון לחסום את דרכם. עוד דווח כי מפגינים מיידים אבנים וכי חלקם צועדים לעבר בניין העירייה של ביירות.
בתמונות מהכיכר שבה החלה ההפגנה נראה מיצג ענקי של אגרוף ניצחון מונף אל על ועליו המילה "מהפכה". מפגינים נראו גם נושאים כרזות שבהן הופיעה תמונת הפיצוץ ביום שלישי כשמעליה כיסוי ראש שיעי, רמז לאחריותו לכאורה של ארגון חיזבאללה של חסן נסראללה לאסון. אתמול, נזכיר, התייחס נסראללה לראשונה לפיצוץ, כשבנאום שנשא טען כי לארגונו אין שום קשר לנמל ביירות וכי הוא "מכיר טוב יותר את נמל חיפה".
לבנון, נזכיר, הייתה שרויה במשבר קשה עוד לפני האסון השבוע: מצבה הכלכלי גרוע ביותר, והיא אינה מצליחה לקדם רפורמות פוליטיות וכלכליות שמדינות וארגונים מרחבי העולם דורשים ממנה לערוך בתמורה לסיוע כספי מהם. יותר מחצי מתושבי לבנון שקעו בעוני בשנים האחרונות, ובחודשים האחרונים נאלצים הלבנונים להתמודד לא רק עם הגבלות הקורונה – אלא גם עם אספקת חשמל בלתי סדירה בשל הידלדלות המשאבים של ארצם.
מוסדות השלטון הלבנוניים סובלים משחיתות כרונית ההופכת אותם ללא יעילים. לבנונים רבים האשימו אותם גם בפיצוץ שאירע השבוע, במיוחד בהתחשב בעובדה שגורמים רשמיים רבים, בהם הנשיא מישל עאון ומערכת המשפט, ידעו במשך זמן רב ש-2,750 הטונות של אמוניום חנקתי – החומר שהתפוצץ – מוחזקות בנמל ביירות ומסכנות את הציבור.
גם היום נראו תושבי ביירות מנקים את הבתים והרחובות שלהם, והמשיכו להביע תסכול ממנהיגיהם. "אין לנו שום אמון בממשלה", אמרה סלין דיבו, סטודנטית באוניברסיטה, בעודה מקרצפת כתמי דם מקירות הבניין ההרוס שבו היא גרה. "הלוואי שהאו"ם היה לוקח על עצמו את השליטה בלבנון". חלק מהתושבים אמרו שהם אינם מופתעים שדווקא נשיא צרפת עמנואל מקרון בא שלשום לבקר בשכונותיהם, ליד מוקד הפיצוץ, בעוד מנהיגי לבנון נמנעו מכך.
מריטה אבו ג'וודה, שחילקה היום לחם וגבינה למי שהם או רכושם נפגעו בפיצוץ, אמרה: "מקרון הציע לנו סיוע והממשלה שלנו לא עשתה כלום. זה תמיד היה ככה. אחרי הביקור של מקרון ניגנתי את המנון צרפת במכונית שלי כל היום". מריס האייק, פסיכולוגית בת 48 שבית הוריה נהרס בפיצוץ, אמרה: "אנחנו חיים בגראונד זירו. אני מקווה שפשוט מדינה אחרת תשלט עלינו. המנהיגים שלנו הם חבורה של מושחתים".
מנגנוני הביטחון של לבנון עצרו עד כה 20 בני אדם בעקבות הפיצוץ, אבל רבים במדינה בטוחים שהעצורים הם לא יותר מאשר שעירים לעזאזל, ושהאשמים האמיתיים הם הפוליטיקאים שמנהיגים מערכת מושחתת.
בצעד ראשון של מחאה מתוך המערכת הפוליטית הודיעה היום מפלגת כתאיב, מפלגה נוצרית המתנגדת לממשלה, שכל שלושת המחוקקים מטעמה מתפטרים מהפרלמנט. "אני מזמין את כל חברי הפרלמנט שיש להם כבוד להתפטר כדי שהעם יוכל להחליט מי ישלוט בו, בלי שמישהו יכפה עליהם משהו", אמר מנהיג המפלגה סאמי ג'מייל.
מדובר במפלגה נוצרית המתנגדת לממשלת לבנון, בין השאר משום שמדובר בממשלה התלויה במידה רבה בחיזבאללה הפרו-איראני. בעלי בריתו של חיזבאללה נהנים כיום מרוב בפרלמנט הלבנוני, שבו 128 מושבים. מפלגת כתאיב היא מראשי המאשימים את חיזבאללה בהקמתה של "מדינה בתוך מדינה" בלבנון. היא טוענת כי הארגון השיעי, שרבים בעולם נמנעים מלעשות עסקים עם לבנון בגללו, הוא הגורם הראשי לכך שמוסדות השלטון של לבנון אינם מתפקדים.
בימים האחרונים שלחו מדינות שונות סיוע ללבנון, ואחרי ששלשום ביקר בה מקרון היום הגיע לביקור בביירות מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט ונפגש עם הנשיא מישל עאון. גם נשיא מועצת אירופה שארל מישל הגיע היום לבירה הלבנונית לביקור הזדהות.
סוריה הודיעה היום כי 43 אזרחים סורים נהרגו בפיצוץ ביום שלישי בביירות, ומשרד החוץ ההולנדי הודיע שבין ההרוגים בנמל גם רעייתו של שגריר הולנד בלבנון. קודם לכן השבוע נמסר כי היא נפצעה קשה, והיום נמסר כי היא מתה מפצעיה.
בתוך כך, כלי תקשורת באיראן מדווחים כי שני אזרחים לבנונים – אב ובתו – חוסלו ביריות על-ידי חמוש ברחוב בטהרן. סוכנות הידיעות "מהר" דיווחה כי היורה רכב על אופנוע וירה למוות בשניים, מרים דווד ואביה חביב דווד, בצפון טהרן. לפי הדיווח, האב היה פרופסור להיסטוריה ובתו הייתה בת 27.
הרקע להתנקשות בטהרן אינו ידוע. לבנונים רבים, בעיקר שיעים, עובדים וגרים בטהרן, ואיראן היא בעלת בריתו הראשית של ארגון חיזבאללה. התנקשויות כמו זו שדווח עליה היום נדירות באיראן, אבל כשהן מתרחשות הן מעוררות עניין, במיוחד משום שבשנים 2012-2010 אופנוענים חמושים חיסלו ביריות כמה מדעני גרעין איראנים ברחובות ערים במדינה.