$
בארץ

תוכניות חינוך לנוער בסיכון ייסגרו בהיעדר תקציב

אלפי מורים בתוכניות לטיפול בנוער נושר ובתוכניות העשרה בפריפריה קיבלו מכתבי פיטורים. הסיבה: אין אפשרות להעסיקם ללא תקציב מאושר

שחר אילן 08:2906.08.20

הקיצוצים שנגרמים בגלל חסרונו של תקציב מדינה מאושר עלולים לגרום להשבתת שורה אורכה של תוכניות שמפעיל משרד החינוך לפריפריה, וכן תוכניות לנוער נושר ונוער בסיכון. מדובר בין היתר בשיעורי העשרה של קרן קרב ותוכניות היל"ה לנוער נושר ואמ"ץ לנוער בסכנת נשירה. לאלפי המורים והמדריכים בתוכניות אלו כבר נשלחו מכתבי פיטורים.

 

 

 

הסכום שדרוש להפעלת התוכניות הוא 3.5 מיליארד שקל לשנת הלימודים כולה או 1.4 מיליארד שקל לשנת הלימודים הנוכחית. במצב החוקי הקיים, הפתרון היחיד האפשרי הוא אישור תקציב חדש, שבינתיים לא נראה באופק. השיטה של אישור תקציבים מיוחדים ב"קופסאות" משמשת רק להוצאות שנובעות ממשבר הקורונה ולכן אינה רלבנטית למקרה זה.

 

מדובר בחלקים המופרטים של מערכת החינוך. בחלקם, כמו בקרן קרב, ההפרטה נותנת למנהלים חופש פעולה ניכר. בחלקים אחרים, כמו בעיסוק בנוער נושר ובסיכון, קשה להבין למה המשרד אינו מעסיק את המורים ישירות. בכל מקרה ההפרטה היא הגורם העיקרי לקיצוץ הנוכחי.

 

 

נערים בסיכון (ארכיון) נערים בסיכון (ארכיון) צילום: אבי רוקח

 

בשנה של תקציב המשכי, הממשלה עובדת לפי 1/12 מהתקציב הקודם לכל חודש בתוספת הצמדה למדד. זה יוצר צורך בקיצוצים מסוימים שהם לכאורה לא גדולים. אלא שהקיצוצים האלה אינם יכולים לבוא מהחלקים הקשיחים של התקציב דוגמת השכר ולכן הם נופלים בעיקר על תוכניות פעולה. במשרד החינוך, שבו שכר המורים מהווה מרכיב גדול כל כך של התקציב, התוכניות נפגעו קשה במיוחד. לכאורה הן היו אמורות להיפגע כבר בינואר, אבל הסגירה נדחתה עד סוף שנת הלימודים.

 

4,000 עובדי תוכנית קרב קיבלו מכתבי פיטורים כבר לפני מספר שבועות ואתמול קיבלו גם עובדי התוכניות האחרות. תוכנית קרב מפעילה שיעורי העשרה

לכ־300 אלף תלמידים ב־125 רשויות, בעיקר בפריפריה. הפסקת פעילותה היא פגיעה ישירה בשוויון ההזדמנויות. תוכנית היל"ה מספקת מסגרת חינוכית ל־7,000 תלמידים שנשרו ממסגרות אחרים ומלמדים בה 1,300 מורים המתמחים בנוער בסיכון. היא אף מגישה חלק מהבוגרים לבגרות. תוכנית אמ"ץ מפעילה 240 כיתות אתגר שבהן לומדים 5,300 בני נוער ומטרתה למנוע נשירה ולצמצם פערים לימודיים.

 

יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך בשלטון המקומי אבי קמינסקי כתב לחברי ועדת החינוך של הכנסת: "צריך להציל את הנוער. אל תתנו יד לפגיעה בשכבות החלשות ביותר". לדברי יו"ר מרכז המועצות האזוריות, שי חג'ג, "מדובר בהחלטה שערורייתית וריקה. משליכים לים את הערכים והחינוך".

 

במשרד החינוך אמרו אתמול שהתוכניות האלה "הן חלק מהמרקם של המערכת ונשמת אפה. אין מצב שלא ניתן מענה לנוער בסיכון".

 

מהאוצר נמסר: "לכל משרד ממשלתי הוקצתה מכסה תקציבית כוללת להתנהלותו במהלך השנה ועליו לתעדף את פעילויותיו השונות, במכסה שהוקצתה".

 

x