ניתוח כלכליסט
זו שיטת החישוב, טמבל: התמ"ג האירופי קרס יותר מזה של ארה"ב
העולם החסיר פעימה כשהתברר שהתמ"ג האמריקאי צלל ברבעון הראשון ב-33% לעומת ירידה של לא יותר מ-18.5% במדינות אירופה. אבל שימוש באותה שיטת חישוב היה מעמיד את הירידה באירופה על כ-40%
בסוף השבוע האחרון קיבלו התחזיות האפוקליפטיות בדבר המיתון הגרוע בכל הזמנים - תחזיות שצוברות תאוצה עם התגברות משבר הקורונה - צורה מספרית. ביום חמישי האחרון דיווחה מחלקת המסחר של ארה"ב כי התמ"ג האמריקאי צנח ב-32.9% ברבעון השני של 2020. מדובר בירידה החדה ביותר שנרשמה מאז החלה הספירה הרשמית ב-1947. רק כדי לסבר את האוזן, במהלך המשבר הפיננסי העולמי של 2008 היתה הירידה החדה ביותר בתמ"ג בשיעור של 8.4%.
- ברננקי: התמ"ג של ארה"ב עלול להתכווץ ב-30% בגלל הקורונה, אך אין להשוות לתקופת השפל
- קרן המטבע הבינלאומית בתחזית פסימית לכלכלת ישראל: התוצר יתכווץ השנה ב-6.3%
- גרוע מהתחזיות: כלכלת סינגפור התכווצה ביותר מ-40%
יום למחרת הפרסום האמריקאי דיווחה הלשכה האירופית לסטטיסטיקה כי כלכלת גוש היורו התכווצה ברבעון הראשון של השנה בכ-12%, וזאת על רקע ההגבלות הקשות שהוטלו בניסיון לעצור את המגפה. גם במקרה זה מדובר בנתון החמור ביותר מאז החלה המדידה ב-1995. כלכלת גרמניה התכווצה ב-10.1%, המשק האיטלקי נפל ב-12.4%, הצרפתי ב-13.8% והספרדי קרס ב-18.5%. המסקנה המתבקשת מהנתונים האלה היא שהמיתון בארה"ב חמור הרבה יותר מזה שחוות כלכלות אירופה, שכן שיעור הירידה בתמ"ג האמריקאי גבוה בחלק מההשוואות פי שלושה כמעט לעומת זה של גוש היורו.
אולם מתברר כי התמונה שהוצגה במרבית כלי התקשורת שגויה, שכן כלכלות הגוש נפלו, למעשה, בשיעורים חדים הרבה יותר מכלכלת ארה"ב. הטעות נובעת משיטת חישוב שונה - באירופה משווים את שיעור הצמיחה ברבעון מסוים לעומת הרבעון שקדם לו ב"חישוב פשוט" או "רבעוני", בעוד בארה"ב - וגם בישראל - נהוג להשוות רבעון מסוים לקודמו אך בחישוב "שנתי". לכן התוצאה שמתקבלת היא שונה.
בשתי השיטות לחישוב שיעור השינוי בתמ"ג מציבים את הרבעון הנוכחי במונה ואת הרבעון שקדם לו בכחנה, אך בשיטה האמריקאית מעלים אותם בחזקת ארבע, וזה המקור לפער הגדול כל כך בתוצאות.
כלכלני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל, שהבחינו בטעות שנפלה בפרסומים, חישבו עבור "כלכליסט" את המספרים ב"שיטה האמריקאית" (ושהיא גם הישראלית) ואלה התוצאות שהגיעו אליהן: כלכלת גוש היורו התכווצה בכ-40%, כלכלת אירופה כולה ב-40.3%, כלכלת גרמניה בכ-34.7%, כלכלת איטליה ב-41%, כלכלת צרפת בכ-45% והמשק הספרדי קרס ב-55.8%. כלומר, כל הכלכלות האירופיות הגדולות נפלו בשיעורים גדולים –לעתים גם גדולים בהרבה - מהנפילה בכלכלת ארה"ב.
החישובים האלה יקבלו משנה תוקף בעוד שבועיים בדיוק, כאשר הלמ"ס הישראלית תפרסם את נתוני הצמיחה (חשבונאות לאומית) לרבעון השני של 2020, ומטבע הדברים הם יושוו לנתונים של מדינות אירופה ולנתוני המשק האמריקאי. אז יהיה חשוב לזכור כי כדי לקבל תוצאה נכונה, יש להשוות מול שיעורים שחושבו באותה שיטה בדיוק, אחרת הדשא האירופי ייראה ירוק הרבה יותר מהדשא הישראלי.