פאוול: "נמשיך עם הריבית הנמוכה ותוכניות החירום עד שנהיה בטוחים שהכלכלה מתאוששת"
הבנק המרכזי בארה"ב בראשותו של ג'רום פאוול הותיר את הריבית במשק ללא שינוי - בטווח שבין 0%-0.25%; "המגיפה הזו היא ממש השוק הגדול ביותר שפגע אי פעם בכלכלה האמריקאית", אמר יו"ר הפד במסיבת העיתונאים, והוסיף: "אנחו רואים האטה בקצב ההתאוששות, מוקדם לדעת אם כך יימשך. הכלכלה תצטרך כנראה עוד תמיכה מצד הפד ומצד הקונגרס"
כצפוי, הבנק המרכזי בארה"ב הותיר הערב (ד') את הריבית במשק ללא שינוי - על טווח שבין 0%-0.25%. הפד הודיע כי ישאיר את הריבית כפי שהיא עד שהכלכלה תראה סימני התאוששות. הפד גם הותיר את מדיניות הרכישות ללא שינוי, בקצב של 120 מיליארד דולר לחודש.
- למרות הקורונה: שיא ההנפקות החודשי בארה"ב נשבר במאי
- תחזית הפד: כלכלת ארה"ב תתכווץ השנה ב-6.5%; לא צופה העלאות ריבית עד 2022
- מניות הביג טק והפד הבריחו את הדובים מוול סטריט
"לאחר נסיגה חדה, הפעילות הכלכלית והתעסוקה התאוששו מעט בחודשים האחרונים אך הם עדיין מהותית מתחת לרמות של תחילת השנה", נאמר בהודעת הפד. היו"ר פאוול הוסיף במסיבת העיתונאים, והוסיף שהמדיניות הנוכחית של הריבית הנמוכה ותוכניות החירום יישארו עד שהפד יהיה בטוח בכך שהכלכלה בדרך להתאוששות:
"אנחנו מחויבים להשתמש בכל מגוון הכלים שלנו על מנת לתמוך בכלכלה בתקופה המאתגרת הזו. הותרנו את הריבית קרובה לרמה אפסית מתחילת חודש מרץ ואמרנו שכך יישאר עד שנהיה בטוחים שהכלכלה בדרך להשגת תעסוקה מלאה ועמידה ביעד יציבות המחירים", אמר יו"ר הפד. "אנחנו רוכשים סכומים גדולים של אג"ח מדינה ואג"ח גובה משכנתאות על מנת לסייע לשמירת התנאים בשוווקים, שחיוניים להמשך זרימת האשראי לכלכלה", אמר עוד היו"ר
"המגיפה הזו ממש היא השוק הגדול ביותר שפגע אי פעם בכלכלה האמריקאית, אנחנו רואים האטה בקצב ההתאוששות אך מוקדם מדי לדעת אם כך יימשך", אמר עוד פאוול, והוסיף בעניין זה: "הכלכלה תיצטרך כנראה עוד סיוע מצד הפד ומצד הקונגרס".
נושא מעניין שזה להתייחסות במסיבת העיתונאים הוא המהלך שהוביל הפד להחזרת תנועת המטבעות בשווקים. "מספר המטבעות בשוק גדל. היתה בעיה בכך שהתנועה נפסקה בגלל שהחנויות היו סגורות, הבנקים היו סגורים, לקוחות לא הוציאו כסף. המטבעות הפסיקו לזוז בתוך המערכת. מאז שזה התחיל, זיהינו את זה מייד ואנחנו עובדים על החזרת התנועה של המטבעות לרמה הנורמלית. הקמנו כוח משימה מיוחד, עם כל הגורמים המעורבים, הבנקים, נושאי המטבעות, מוסדות הלוואות, עם כל הגורמים במערכת האספקה".
בהודעה המוקדמת של הפד נאמר עוד: "ביקושים חלשים ומחירי נפט נמוכים ביותר לוחצים מטה את רמות המחירים והאינפלציה. באופן כללי, התנאים הפיננסיים התפרו בחודשים האחרונים, בין היתר בזכות המדיניות של צעדי התמיכה בכלכלה והזרמת האשראי למשקי הבית ולעסקים",.
הפד לא סיפק אינדיקציות לגבי מה צריך לקרות כדי שיחליט על שינוי בגובה הריבית. הציפייה ל-“forward guidance” לגבי רמות האבטלה והאינפלציה שיכולות לגרור שינוי שכזה לא קיבלה מענה.
בהחלטת הריבית הקודמת שלו מה-10 ליוני, הותיר הפד את הריבית במשק ללא שינוי, בטווח שבין 0% ל-0.25%. בהצהרה שהתלוותה להחלטה, ועדת השוק הפתוח של הפד (FOMC) אותתה כי הריבית תישאר ברמתה האפסית עד שהמשק יתאושש מהשפעות משבר הקורונה, ובבנק לא צופים העלאות ריבית עד 2022. שניים מ-17 בכירי הפד סברו כי דווקא יש סיכוי שהריבית תעלה ב-2022.
נדב אופיר, אסטרטג שווקים גלובליים בחדר המסחר של בנק הפועלים אמר בתגובה להחלטה: הפד הודיע שיאריך את עסקאות ה-repo וההחלף (Swap) עם תשעה בנקים מרכזיים מחוץ לארה״ב עד לסוף הרבעון הראשון של 2021 כדי להמשיך להבטיח נזילות דולרית לשוק.
הבנק המרכזי ממשיך באותו הקו מהודעת הריבית הקודמת ומדגיש כי האינדיקטורים הכלכליים, בדגש על מצב התעסוקה בארה"ב יקבעו את המשך התווית המדיניות שלו. נכון לעכשיו ברור לפד כי הצמיחה בארה"ב רחוקה מרמת הצמיחה שנרשמה בפברואר. רכישות האג״ח הממשלתי יימשכו בעתיד הקרוב והפד משדר שאין בכוונתו לשנות כיוון בטווח הנראה לעין, מה שימשיך לגרור כלפי מטה את התשואות והמרווחים של האג"ח הקונצרני בארה"ב בדירוגים המאוד גבוהים (AA ומעלה)".