$
פנאי

הפגנת עובדי מוזיאון ישראל: "מנצלים את המצב לפגוע בנו"

270 עובדי המוזיאון בירושלים, שהוצאו לחל"ת במרץ, מאשימים את ההנהלה בניצול משבר הקורונה לחיסכון ופיטורים ומאיימים בסכסוך עבודה. ההנהלה מציעה מתווה פתיחה באוגוסט תוך הפחתת 5% משכרם

רעות ברנע 12:5828.07.20
270 מעובדי מוזיאון ישראל בירושלים הפגינו הבוקר במחאה על כך שלא הוחזרו עדיין לעבודתם מאמצע מרץ. בהפגנה, שנערכה מחוץ למוזיאון, מחו העובדים על כך שהנהלת המוזיאון הוציאה אותם לחל"ת עם החלת ההנחיות על הסגר הכללי, אך מאז לא השיבה אותם לעבודתם השוטפת. המוזיאון, שהוא הגדול והחשוב בישראל, עדיין סגור, ועובדיו טוענים כי הנהלתו מנצלת את המצב כדי לפגוע בזכויות העובדים ולהרע את תנאי העסקתם. בהפגנה נשאו העובדים שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "זה לא כל כך נעים לראות מוזיאון סגור", "אנחנו לא שקופים" ו"מפסיקים לשתוק".

 

 

במהלך חודשי החל"ת, כך טוענים העובדים, לא הועברו בעבורם ההפרשות הפנסיוניות, וזאת בניגוד לסיכום שהושג בינם לבין הנהלת המוזיאון ובתמיכת ההסתדרות במרחב ירושלים.

 

לפני כחודש סיפרה אחת מעובדות המוזיאון שהוצאו לחל"ת לכלכליסט: ""בשיחות בינינו, העובדים, הוצעו שלל פתרונות ורעיונות יצירתיים לפתיחה מחדש, אך כולם נשללו על הסף בידי ההנהלה מבלי להקשיב. בנוסף, העלנו את השאלה מדוע לא מחזירים לפעילות לפחות את החוגים והקייטנות, כדי שהמוזיאון ירוויח כסף – וגם בעניין זה נענינו בביטול. לאורך כל התקופה נטעו בנו תקוות שווא לא ריאליות של חזרה לעבודה מלאה בחודש יולי, מה שכרגע ברור שלא יקרה. העובדים חשים שההנהלה מנצלת את משבר הקורונה לחיסכון בכסף ולפיטורים".

 

 

הפגנת עובדי מוזיאון ישראל היום בירושלים הפגנת עובדי מוזיאון ישראל היום בירושלים צילום: אגף הדוברות בהסתדרות

 

בתגובה ענה אז מנכ"ל המוזיאון פרופ' עידו ברונר: "רק 15%-18% מהתקציב שלנו מגיעים מהמדינה, ממשרד התרבות, וסכום קטן מעיריית ירושלים (לעומת מוזיאונים גדולים אחרים, כמו מוזיאון ת”א, המתוקצב באופן משמעותי הרבה יותר בידי העירייה - ר"ב). כל שאר התקציב הוא ממה שמכונה 'הכנסות עצמיות' – מחצית ממנו ממכירת כרטיסים, אירועים, מסעדה, חנות וכו', וכמחצית מתרומות. השיעור הגבוה של ההכנסות העצמיות הוא ביומיום מקור לחוזקו של המוזיאון, כי זה אומר שאתה נשען בעיקר על עצמך. אבל בתקופת הקורונה הדברים התהפכו והחוזקות נהפכו לחולשות. תיירות חוץ, שאחראית לחלק ניכר ממרכיב ההכנסות העצמיות שלנו, אינה קיימת, וגם לגבי מבקרים אחרים המצב לא ברור. כל עוד המוזיאון סגור, וכאשר סדר גודל של כ־90% מהעובדים נמצאים בחל"ת, המוזיאון יכול להחזיק את עצמו מעל המים למשך תקופה ארוכה יותר".

 

כעת, מאיימים העובדים, המלווים על ידי ההסתדרות במרחב ירושלים, להחריף את המחאה, ולטענתם המוזיאון מסכים להשיבם לעבודה רק אם יסכימו לקיצוץ בשכרם. ההסתדרות במרחב ירושלים ויו"ר ועד עובדי המוזיאון גיורא אלון מתריעים כי אם הנהלת המוזיאון לא תתעשת, לא יהיה מנוס מהכרזת סכסוך עבודה במוזיאון ונקיטה בצעדים ארגוניים.

 

ממוזיאון ישראל נמסר בתגובה: "הנהלת מוזיאון ישראל נלחמת על כל אחד ואחת מעובדיה, והגישה כבר לפני כחודש וחצי מתווה שלפיו יתאפשר לפתוח את המוזיאון בחודש אוגוסט ולהחזיר את כל העובדים. זאת ללא פיטורין וללא פגיעה בזכויותיהם הסוציאליות, תוך הפחתת שכר מינימלית של כ-5% בממוצע. אנו קוראים לוועד העובדים ולהסתדרות לסיים את המו"מ בהקדם ולאפשר את פתיחת המוזיאון".

 

 

 

 

x