בלעדי לכלכליסט
99 משפטנים מתייצבים להגנה על מערכת המשפט
חברי הסגל הבכיר בפקולטות למשפטים באוניברסיטאות ובמכללות יוצאים נגד "המתקפות האישיות והמכוערות על השופטים שמטרתן לקעקע את פסיקתם, לפגוע בתפקידם, לרפות את ידם ולהחליש את המערכת"
בימים כתיקונם אנשי האקדמיה נוקטים לא פעם בעמדה ביקורתית בהתייחסם לבתי המשפט. אולם היחס המטריד מצד גורמי שלטון למערכת המשפט וההתקפות האישיות נגד בית המשפט העליון הובילו את בכירי הפקולטות למשפטים לחתום על מכתב תמיכה בשופטים.
- עורכי הדין נגד השופטים: “היינו צריכים להשבית את מערכת המשפט"
- פילוג, שיסוי, השחתה, ערעור יסודות וניהול רע: הקלקולים של נתניהו
- הכושל, הפוליטיקאי והנאשם - סכנה משולשת לדמוקרטיה
99 חברים בסגל הבכיר בפקולטות למשפטים באוניברסיטאות ובמכללות חתמו על מכתב התמיכה בו נכתב בין היתר: "אנו מחזקים את ידיהם של שופטי בית המשפט העליון אל מול מתקפות שנועדו להחליש את המערכת ולרפות את ידי השופטים".
פרופ' רונן אברהם, מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב, אשר הוביל את המהלך, ציין אתמול כי "בחודשים האחרונים אנו עדים למתקפה אישית ומכוערת נגד שופטי בתי המשפט בישראל במטרה לקעקע את פסיקתם ולרפות את ידם. הגם שכאנשי אקדמיה אנו מקדשים את העמדה הביקורתית כלפי התנהלות שופטים או פסיקותיהם, הרי שהדעת לא סובלת מקרים שבהם באצטלה של ביקורת לגיטימית רודפים את השופטים בכוונה ברורה לפגוע בתפקידם".
עוד הוסיף אברהם כי "כחברי הסגל הבכיר באוניברסיטאות ובמכללות, וללא קשר לעמדתנו הפוליטית השונה, חובתנו להשמיע קול ברור נגד התופעה הפסולה, ולהגיד כן לשיח ביקורתי, פלורליסטי ומגוון ולא להשמצות אישיות".
במסגרת מכתב התמיכה נטען כי בעת האחרונה התווספה לביקורת החריפה על בית המשפט העליון גם מתקפה אישית כנגד חלק משופטי בית המשפט העליון. "אנו מחזקים את ידיהם של שופטי ושופטות ישראל, ובפרט שופטי ושופטות בית המשפט העליון, ומבקשים להביע את אמוננו בהם ולחזק את ידם אל מול מתקפות שנועדו להחליש את המערכת ולרפות את ידי השופטים".
"אמון הציבור הוא קריטי"
פרופ' רונן אברהם אמר בשיחה אתמול עם "כלכליסט" כי "אני לא מגדיר את המסמך כעצומה, אלא מכתב תמיכה. יותר מאשר אנחנו יוצאים נגד אנחנו רוצים לצאת בעד האמון שלנו במערכת המשפט כמערכת, באינטגריטי של השופטים. כל זה לא בא לומר שהמערכת הזו חסינה מביקורת, ממש לא. אבל יש הבדל בין ביקורת לבין הטלת רפש שנועדה לרפות את ידי השופטים, להפחיד אותם וליצור הקבלה מלאכותית כאילו פה יש שחיתות ופה יש שחיתות. כאילו הכול מושחת".
פרופ' ברק מדינה מהאוניברסיטה העברית שחתם על המכתב ציין כי "יש קולות במערכת הפוליטית שמבקשים לפגוע בבית המשפט, לפגוע באמון הציבור בבית המשפט. גם אם יש תקלות נקודתיות בפעולה של בית המשפט ההתייחסות אל הדברים הנקודתיים האלה כבעיה מערכתית היא שגויה. אמון הציבור בבית המשפט הוא דבר קריטי ולכן יש חשיבות קריטית להגנה על אמון הציבור בבית המשפט" .
"נחצים הרבה קווים אדומים"
פרופ' דפנה הקר מהפקולטה למשפטים והתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת תל אביב, אחת מהחותמות על מכתב התמיכה, הסבירה אתמול כי "קיימת הפקרה של מערכת המשפט ושל השופטים ושיח מאוד אלים שמנסה להלך עליהם אימים. בחברה דמוקרטית אנחנו צריכים לעמוד מאחורי השופטים והשופטות שלנו ולתת להם לעשות את העבודה שלהם בלי שהם צריכים לחשוש לשמם הטוב, לבני משפחתם ושלוות נפשם. פחד יכול לשתק שופטים. יכול לעוות פסיקות וחייבים להיאבק בזה".
לדברי הקר, "בתקופה הזו נחצים הרבה קווים אדומים לגבי מה מותר להגיד על משרתי ציבור שהם לא נבחרים פוליטיים. זה הבסיס למשטר דמוקרטי. אני לא חייבת להסכים עם פסיקות של שופטים אבל הדיון צריך להיות על הפסיקות ועל הערכים בבסיס הפסיקות. מדובר בשיח אלים שהרשתות החברתיות ואולי מאבקים פוליטיים מסוימים מעודדים, אבל הוא אסור. אנחנו כולנו כחברה צריך להתגייס נגד זה".
על העצומה חתומים 99 חברי סגל בכירים, בהם: פרופ' רונן אברהם, פרופ' ישי בלנק, פרופ' מיכאל בירנהק, פרופ' דיוויד גילה, פרופ' נטע זיו, פרופ' שרון חנס, פרופ' דפנה הקר, פרופ' אבי טבח, פרופ' יורם מרגליות, פרופ' טליה פישר - מאוניברסיטת תל אביב; פרופ' רות הלפרין קדרי, פרופ' ניר קידר מאוניברסיטת בר אילן; פרופ' מוטי מירוני, פרופ' יונתן יובל, פרופ' עמנואל גרוס, ד"ר חאלד גנאיים מאוניברסיטת חיפה; פרופ' יואב דותן, פרופ' דוד אנוך, פרופ' גיא דוידוב מאוניברסיטה העברית; פרופ' יובל אלבשן מהקריה האקדמית אונו; ד"ר לימור זר גוטמן, פרופ' יפעת ביטון מהמכללה למינהל.