ניתוח כלכליסט
אינטל תחת סוואן: ממובילת החדשנות לחברה שמנסה לשרוד את העתיד
הצהרתו של מנכ''ל אינטל בנוגע לפיצול החברה אינה הפתעה גמורה לאחר שנכשלה בשמירה על הובלת שוק המחשבים. אמנם שבביה עדיין נחשבים חזקים אבל השוק כבר לא מסתפק בכך ורוצה לראות חזון טכנולוגי לעתיד
הצהרתו של בוב סוואן מנכ''ל אינטל בנוגע לפיצול החברה אינה הפתעה גמורה. הבעיות של אינטל בכל הנוגע לשמירה על הובלת השוק העיקרי שלה, קרי ייצור מעבדי מחשבים, הביאו לא מעט השערות בנוגע לעתידה בתחום בשנים האחרונות.
- המשפט של מנכ"ל אינטל שהצליח לטלטל את 4,900 עובדי החברה בקריית גת
- נעילה שלילית בוול סטריט, אינטל צללה ב-16.2%
- מכה לאינטל: אפל עוברת למעבדי ARM במחשבי המק שיוצגו בשנה הבאה
שלא כמו שנהוג לחשוב, אינטל אינה החברה הגדולה ביותר בתחום השבבים - או לפחות זה תלוי על אילו נתונים מסתכלים. אם מדברים על הכנסות ורווח נקי, אינטל אכן מובילה ואין על כך עוררין. אך כשמסתכלים על שווי השוק שלה, נתון שנגזר גם ממחיר המניה ומאמון המשקיעים בחברה, המצב קצת שונה. על פי נתוני YCharts מסוף יוני, שוויה של אינטל - לפני קריסת המניה הסופ''ש - היה כ-256 מיליארד דולר.
לעומת זאת שוויה של TSMC, היריבה העיקרית של אינטל בתחום הייצור והפיתוח של שבבים, היה כ-293 מיליארד דולר וזאת עם הכנסות קטנות בחצי ורווח נקי בהתאם. גם ל-Nvidia יש שווי שוק שמתקרב מאוד לזה (כ-225 מיליארד דולר) של אינטל והיא אפילו לא מייצרת את שבביה או עוסקת בייצור מעבדים לסמארטפונים ומחשבים.
כבר בסוף יוני כתבנו בכלכליסט שזה לא יפתיע אם אינטל תחליט לפצל את הפעילות שלה. החברה תחת הנהגתו של סוואן הפכה ממובילת חדשנות לחברה שמנסה לשרוד את העתיד. הכישלונות שלה לייצר שבבים בגודל של 7 ננומטר - כפי ש-TSMC עושה כיום - או להפוך לגורם משמעותי בתחומים כגון תקשורת נתונים או בתחום המובייל לא נעלמו מעיני מי שעקב אחרי השוק הזה. אינטל עצמה מנסה מזה תקופה ארוכה לגוון את מקורות ההכנסה שלה. היא מצליחה מאוד בתחום שבבים למחשוב ענן ומרכזי נתונים, שבבי בינה מלאכותית ואפילו בתחום השבבים הגרפיים הבסיסיים.
אך מנגד היא נכשלה בשמירה על הובלת שוק המחשבים. אמנם שבביה עדיין נחשבים חזקים, גם כשהם לא ממוזערים באותה המידה כמו אצל המתחרים, אבל הבעיה היא שהשוק כבר לא מסתפק בכך ורוצה לראות חזון טכנולוגי לעתיד. ואת זה קשה מאוד לבוב סוואן לספק, בהיותו איש כספים, סוואן אינו האיש שמסוגל להתמודד עם ניתוח של שוק הטכנולוגיה לבדו.
שוק זה הפך בשנתיים האחרונות לחיה שונה לגמרי ממה שהיה עד כה ב-50 השנים האחרונות, מאז השקת המחשב האישי. בעוד שבעבר הנוהל היה לספק למחשבים וסמארטפונים את המעבדים החזקים ביותר שניתן (ע''ע חוק מור, שקובע שעוצמת המעבדים תכפיל את עצמה בכל שנה-שנתיים, ר''ק), כיום המעבדים כבר מספיק חזקים להתמודד עם רוב האפליקציות שהציבור הרחב עושה בהן שימוש. אמנם תמיד יהיו נישות נקודתיות כגון מחשבי גיימינג, עריכת וידאו או פיתוח ותיב''ם שידרשו שימוש במעבדים חזקים מאוד, אך מדובר על תחומים בהם קשה לבנות על היקפי מכירות נרחבים ובטח לא לתחזק פעילות ייצור כמו זו של אינטל.
יצרני המחשבים והסמארטפונים כיום מנסים להשיג שני דברים - חיסכון באנרגיה וחיבור קבוע לאינטרנט. חיסכון באנרגיה קשור ישירות לגודל השבב, ככל שהוא קטן יותר, כך יהיה חסכוני יותר וכך יהיה למשתמש יותר זמן שימוש בכל טעינה של הסוללה. מנגד חיבור קבוע לאינטרנט הוא תוצאה של שני פיתוחים משמעותיים - פריסת טכנולוגיות סלולר דור 5 והמעבר לשימוש במערכי מחשוב ענן באופן נרחב. חיבור דור 5 מייתר את השימוש במכשיר קצה משוכלל. רוב החישובים מתבצעים מרחוק על תשתיות המחשבים בענן של הספק או מפתח האפליקציה כך שגם מכשיר פשוט יחסית יכול להתמודד עם הדרישות. ווייז למשל היא דוגמה מעולה לאפליקציה ושירות שעובדים בענן כך שגם מכשירים זולים יחסית יכולים לעשות בה שימוש.
בכל הנוגע לאינטל, החברה כיום יודעת לייצר רק את שבביה לעצמה. היא מחזיקה במערך ייצור מרשים עם מפעלים בכל העולם, אך כזה שלא השכילה לפתח כדי להתמודד עם היכולות המתקדמות יותר של TSMC, יריבתה הגדולה שכבר כיום מחזיקה בקווי ייצור למעבדי 7 ננומטר ובעתיד הקרוב אף ל-5 ננומטר. בעוד החברה הטיוואנית השקיעה מיליארדים בפיתוח יכולות אלה, משבר המנהיגות של אינטל הביא אותה לנסות ולירות לכל הכיוונים. החברה שכחה להתמקד במה שהיא עושה הכי טוב - מעבדים. זו גם אחת הסיבות שאפל העדיפה לזנוח אותה. אבל כפי שכתבנו כבר, אפל לא עזבה את אינטל בגלל גחמה או סכסוך.
הפרדיגמה של עיצוב מכשירי קצה השתנתה עד מאוד. הניידות הפכה למרכיב עיקרי בעיצוב מחשבים או מכשירי מובייל. מכשיר נייד לא יכול להתבסס על שבב גדול וחזק מדי. המעבר ל-5G עוקף את הבעיה הזו ומאפשר כאמור להעביר את רוב העומס על מעבדי מרכזי הנתונים המרוחקים (מחשבי הענן). אפל הבינה זאת, גם מיקרוסופט הבינה זאת וכבר פיתחה גרסה של ווינדוס שמיועדת לפעול בסביבה כזו כולל מעבד ייעודי שמבוסס על פיתוח של ARM. כך יוצא ששתי הלקוחות והשותפות העיקריות של אינטל פוזלות לצדדים. החלק המכעיס זה שלא מדובר אפילו בסיפור חדש. זו מגמה שמדברים עליה כבר כמה שנים. אבל כנראה שהארנב של אינטל חשב שלשבת בצידי הדרך וליהנות ממנוחה קלה זה רעיון טוב. אבל כשהצבים TSMC או ARM ו-Nvidia ממהרים להתקדם, הם בסוף מצליחים לעקוף את היריבה.
אם אינטל תרצה לשרוד כנראה שלא תהיה לה ברירה ולהידרש לשינויים מבניים כואבים. את זה סוואן מבין היטב. כל פעילות שאינטל לא יכולה להוביל בה כנראה תימכר. פעילות הייצור שלה כנראה תופרד כדי לאפשר לה לייצר שבבים ללקוחות חיצוניים כגון: אפל, מיקרוסופט, אמזון, גוגל או חברות אחרות. זה אותו המהלך שהציל את HP מכלייה. החברה הופרדה לחטיבת שירותים עסקיים - HPE - וחטיבת מוצרים טכנולוגיים - HP Inc - אינטל עשויה ללכת באותה הדרך או פשוט למכור את הפעילות הפחות רווחית ומשתלמת לטווח הארוך. במובן מסוים גם אם סוואן אינו איש חזון טכנולוגי הוא כן מנסה להקיף את עצמו בכאלה שכן.
לכן זה לא מפתיע שהחברה רכשה דווקא השנה את מוביט או בשנה שעבר את מובילאיי. הפעילות של שתי החברות האלה חובקת עולם ומאפשרת לאינטל להישאר רלוונטית גם ללא ייצור שבבים. יהיה מעניין לראות רק כיצד אינטל תיישם את הפיצול של הפעילות שלה ואם היא תנסה לבצע ספין אוף או רק למכור לגורם אחר שיוכל להשביח אותה. אך מה שבטוח זה שאינטל כמו שהיכרנו אותה עד היום צפויה להשתנות באופן ניכר בעתיד.