דן גרטלר שברשימה השחורה בארה"ב ירוויח מעסקת המתכות של טסלה
טסלה חתמה בחודש שעבר על הסכם לרכישת 6,000 טונה קובלט מגלנקור - מתכת שתגיע לפי בלומברג מהמכרות בקונגו ומיועדת לסוללות הנטענות במכוניות החברה. גלנקור עצמה משלמת לגרטלר, שארה"ב אסרה על התנהלות פיננסית מולו, תמלוגים של 2.5% על העסקות במכרות אלה
חברת טסלה של אלון מאסק צפויה להגדיל בעקיפין את קופת המזומנים הגדולה ממילא של המיליארדר הישראלי דן גרטלר - פרסונה נון גרטה מבחינת הרשויות האמריקאיות. כך מדווחים היום בבלומברג.
- חברת כרייה בקונגו לא מחזירה לגרטלר חוב בשל סנקציות שהטילה עליו ארה"ב
- חברת כרייה בבעלות גלנקור תשלם 22 מיליון ד' לקנדה ליישוב האשמות הקשורות לגרטלר
- ארה"ב מחריפה את הסנקציות על היהלומן הישראלי דן גרטלר
חברת טסלה חתמה בחודש שעבר על הסכם עם חברת הסחורות גלנקור לרכישת 6,000 טונה קובלט (מתכת מגנטית; cobalt) בשנה. החומר מיועד לסוללות הנטענות המורכבות במכוניות החשמליות של טסלה.
גלנקור מצידה מחויבת לשלם לגרטלר 2.5% מכל ההכנסות שלה במכרות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו – זכות שהוא רכש מחברת המכרות הממשלתית גקמייינס (Gecamines).
לפי מקורות ששוחחו עם בלומברג, החומר שרוכשת טסלה יגיע ברובו מהמכרות בקונגו, כך שההסכם יכניס לגרטלר באופן עקיף כמה מיליוני דולרים בשנה.
גרטלר נכנס לרשימה השחורה של ארה"ב, והחל מדצמבר 2017 אינו יכול לפעול במערכת הפיננסית האמריקאית ועתה הוא צפוי לרשום רווח עקיף מתשלומים שיועברו על ידי חברה אמריקאית.
הסנקציות האמריקאיות הוטלו על גרטלר, בין היתר, בשל שימוש שעשה לטענת הרשויות המשפטיות בארה"ב בקשריו החבריים עם הנשיא לשעבר ז'וז'ף קבילה על מנת לקבל זיכיונות בקונגו באמצעות שורה של עסקאות מושחתות. גרטלר מצידו הכחיש את הטענות.
טסלה עצמה הודיעה בעבר כי בכוונתה לפעול להסרת הקובלט מהסוללות שלה, על מנת להפחית עלויות. טסלה גם יודעת היטב שכזה מהלך יסיר את הבעיה האתית הקשורה למכרות בקונגו – לפי דיווחים במכרות אלה בוצעו הפרות של זכויות אדם והועסקו ילדים בניגוד לדין.
בה בעת, ההסכם עם גלנקור מעיד שטסלה עדיין רחוקה מוויתור על קובלט. החומר עצמו הוא מסוכן מאוד וגלנקור התחייבה בפני כל הרוכשים שחתמו עמה על הסכם שהכרייה היא מכנית וללא מגע יד אדם.
"רכישת קובלט מהמכרות של גלנקור בקונגו מעוררת לא רק סוגיות אתיות, היא גם מייצרת סיכונים משפטיים עבור חברות אמריקאיות כמו טסלה, שכן חלק מהכסף שמשולם מועבר ליישות תחת סנקציות", אמרה לבלומברג אליזבת קייסנס (Elisabeth Caesens), מנהלת בכירה בארגון למען שקיפות Resource Matters. קייסנס התמחתה יותר מעשור בעסקי המכרות של קונגו.
גלנקור וגרטלר סירבו להגיב לפניית בלומברג בעניין. טסלה לא הגיבה לשאלות. דובר משרד האוצר האמריקאי אמר שאין בכוונתו לדון בחוזה של טסלה מעבר לכך שהוא "מאוד מעודד" חברות אמריקאיות להבין את הסיכונים המובנים בדרישת הציות לסנקציות.