$
תעשייה ופיננסים

ארה"ב מחריפה את הסנקציות על היהלומן הישראלי דן גרטלר

אחרי הסנקציות שהוטלו בדצמבר, משרד האוצר האמריקאי הטיל סנקציות על 14 חברות נוספות הקשורות למיליארדר, בטענה שעשה את הונו באמצעות עסקאות כרייה מושחתות בקונגו, בזכות קשריו עם נשיא המדינה. "החברות אפשרו לדן גרטלר לקבל גישה למערכת הפיננסית העולמית ולהרוויח משחיתות והתנהלות לא תקינה"

שירות כלכליסט 12:1516.06.18

המחלקה לפיקוח על נכסים זרים במשרד האוצר האמריקאי (OFAC) הטילה אתמול (ו') סנקציות על 14 ישויות עסקיות עקב היותן קשורות לאיש העסקים והמיליארדר הישראלי דן גרטלר, וזאת בהתאם לסעיף שקשור לעבירות חמורות של שחיתות והפרת זכויות אדם.

 

 

 

כפי שפורסם בדצמבר 2017 - אז הטילה ארה"ב סנקציות על 52 גופים ואנשים, בהם המיליארדר הישראלי - דן גרטלר הוא איש עסקים בינלאומי ומיליארדר שעשה את הונו באמצעות עסקאות כרייה ונפט לא חוקיות ובלתי שקופות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. גרטלר השתמש ביחסיו הקרובים עם נשיא קונגו ג'וזף קבילה כדי לקבל תפקיד של מתווך, אשר חברות בינלאומיות שהביעו עניין בעסקים עם המדינה חויבו "לעבור" דרכו. כך נמסר בהצהרת משרד האוצר האמריקאי.

 

עוד נכתב, כי גרטלר וחברתו Fleurette Properties השתמשו בחברות חוץ-גבוליות (offshore) כדי לבצע את העסקאות, וכתוצאה מכך הרפובליקה הקונגולזית הפסידה בין השנים 2010 ו-2012 בלבד כ-1.36 מיליארד דולר עקב תת-התמחור של נכסי כרייה שנמכרו לחברות חוץ גבוליות שקשורות לגרטלר. נכון לעכשיו מספר החברות הכולל עליהן מוטלות סנקציות עקב קשריהן לגרטלר הוא 34.

דן גרטלר דן גרטלר צילום: אוראל כהן

 

 

"משרד האוצר מטיל היום סנקציות על חברות שאפשרו לדן גרטלר לקבל גישה למערכת הפיננסית העולמית ולהרוויח משחיתות והתנהלות לא תקינה. אנו משתמשים בכלים אלה כדי לשנות את התנהגותם של כאלה המעורבים בביזת משאבי טבע ובהשלכות ההומניטריות של מעשים אלה", כך אמרה סיגל מנדלקר, תת המזכיר לענייני מודיעין פיננסי וטרור במשרד האוצר האמריקאי. "עונש פיננסי יוטל על אנשים וחברות שמנצלות אנשים תמימים ומערכות פגיעות לטובת רווח אישי".

 

הסעיף שתחתיו מוטלות כעת הסנקציות, E.O. 13818, נגזר מחוק מגניצקי הגלובלי לאחריות לזכויות אדם, שמטרתו המוצהרת היא הטלת עונשים כנגד עבירות חמורות של שחיתות והפרת זכויות אדם, שמערערות את הערכים שמאפשרים את קיומן של חברות יציבות, בטוחות ומתפקדות, נושאות בחובן השלכות הרסניות עבור אינדיבידואלים, מחלישות מוסדות דמוקרטיים, מדרדרות את שלטון החוק, ומנציחות סכסוכים אלימים, ועוד. נכון להיום סנקציות תחת סעיף זה מוטלות על 73 חברות ויחידים ברחבי העולם, שנכסיהם נחסמו כתוצאה מכך.

 

חקירות בארה"ב, בריטניה, קנדה ושוויץ

 

בשנה האחרונה התפרסמו דיווחים רבים בכלי התקשורת אודות דן גרטלר וחקירות בענייניו שפתחו מדינות שונות ברחבי העולם. בין היתר, ביולי אשתקד פורסם שהרשויות בקנדה חוקרות העברת 100 מיליון דולר מגלנקור לחברה שבבעלות הישראלי דן גרטלר. החקירה מתמקדת בתשלומים שחברת כריית נחושת הפועלת בקונגו תחת גלנקור היתה אמורה להעביר לחברת הכרייה הממשלתית של המדינה, אך העבירה לחברה שבבעלות גרטלר. בעבר נטען נגד גרטלר כי שיחד בכירים בקונגו תמורת זכויות כרייה, אולם הוא הכחיש זאת.

 

כמו כן, בינואר השנה דיווח העיתון הגרמני זידויטשה צייטונג כי הממשל האמריקאי פנה לממשלת שוויץ בבקשה לקבל רישומי פעולות בנקאיות של איל היהלומים הישראלי, ששמו נקשר לפרשת שחיתות גדולה בקונגו; עתירתו למנוע את המהלך נדחתה; הדיווח מעלה כי גרטלר נתון למעקב כבר שנים.

 

בנוסף, בפברואר השנה, חודשיים לאחר הטלת הסנקציות האמריקאיות, פורסם כי הן מאיימות על עסקיו. מנכ"ל רנדגולד ריסורסס, חברה לכריית זהב ששיתפה עם גרטלר פעולה אמר: "אנחנו לא יכולים לעשות איתו עסקים, מכל סוג שהוא". יו"ר חברת הכרייה הממשלתית בקונגו הוסיף: "הסנקציות אינן הוגנות".

 

לפני כחודש פורסם בבלומברג, כי בריטניה פותחת בחקירה נגד גלנקור בחשד למעשי שוחד בקונגו יחד עם דן גרטלר. המשרד להונאות חמורות בבריטניה יחקור את ענקית הכרייה השוויצרית ואת עסקיה במדינה האפריקאית. בפברואר אשתקד מכר גרטלר לגלנקור ב-2 מיליארד שקל את חלקו במכרות בקונגו: עוה"ד של גרטלר מסר עם פרסום הדברים לפני כחודש: "בשלב זה אין לנו מה להגיב. במקרה הצורך תינתן התייחסות הולמת".

 

הסדר עם גלנקור

 

בתוך כך, חברת גלנקור הגיעה אתמול להסדר עם גרטלר בסכסוך על הסכם כרייה בקונגו, לאחר שהסכימה לשלם תמלוגים במטבע שאינו דולר אמריקאי, מה שמפחית את הסיכון בהפרעה לאספקה העולמית של קובלט ונחושת.

 

הסנקציות האמריקאיות שהוטלו על גרטלר (בדצמבר), השותף הישראלי לשעבר של גלנקור בקונגו, הביאו לתהליך ותסבוכת משפטיים שלדברי משקיעים עלולים להשפיע על אספקת הקובלט הנחוצה לייצור סוללות לכלי רכב חשמליים.

 

גלנקור הגיעה בתחילת השבוע להסדר בסכסוך אחר שעירב את מכרה קאמוטו בקונגו שמפיק גם הוא קובלט ונחושת, למרות שעדיין לא פתרה את הסכסוך עם ממשלת קונגו באשר לחוק כרייה שמעלה את המסים והתמלוגים על הפקת מינרלים.

 

 

מכרה קובלט של דן גרטלר בקונגו מכרה קובלט של דן גרטלר בקונגו צילום: רויטרס

 

 

חברת Ventora Development Sasu של גרטלר דרשה תמלוגים עתידיים שלא שולמו לה בהיקף 695 מיליון דולר מהשלוחה של גלנקור Mutanda Mining ו-2.28 מיליארד דולר משלוחה נוספת של גלנקור - Kamoto Copper. ונטורה האשימה את האחרונה בהפרת הסכם כיוון שסירבה לשלם תמלוגים לאחר שעל גרטלר הוטלו סנקציות אמריקאיות, כך אמרה גלנקור באפריל.

 

גלנקור מסרה שהיא מאמינה שתשלום תמלוגים במטבע שאינו דולר אמריקאי לחברות ונטורה ו-Africa Horizons Investments Ltd ללא מעורבות של ישויות אמריקאיות לא תפר את הסנקציות הנוכחיות. היא הוסיפה גם שהיא דנה בעניין עם "הסוכנויות האחראיות על כך בממשלים האמריקאי והשווייצרי".

 

האנליסט פול גייט מחברת Bernstein אומר שההסדר מהווה הוכחה לכך שהסיכון בעיקול נכסים שנמצאים ברפובליקה של קונגו אינו גדול כפי שהוצהר קודם לכן. "אנחנו רואים את כל העניין כדיון עסקי, ונראה כרגע שיש סיכוי למציאת פיתרון סביר למצב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x