נחשף בכלכליסט
הכנסת האריכה את תקופת המכירה בפטור ממס למשפרי דיור
תקופת הפטור תוארך בשבעה חודשים ותעמוד על שנתיים וחודש - רק בתקופת הקורונה. המהלך נחשף לראשונה בכלכליסט. מדובר בחבל הצלה עבור אלפי ישראלים שרכשו דירה שנייה ולא מצליחים למכור את דירתם הישנה, נוכח הירידה החדה בהיקף העסקאות בשוק בחודשים האחרונים
בעקבות משבר הקורונה, רשות המסים תאריך את תקופת מכירת הדירה הישנה בפטור ממס של משפרי הדיור בשבעה חודשים והיא תעמוד על שנתיים וחודש. המהלך נחשף לראשונה בכלכליסט. מדובר בחבל הצלה עבור אלפי ישראלים שרכשו דירה שנייה ולא מצליחים למכור את דירתם הישנה, נוכח הירידה החדה בהיקף העסקאות בשוק בחודשים האחרונים.
- למרות הפטור ממס - לא צפוי גל של פדיונות בקרנות ההשתלמות
- חבל הצלה למשפרי הדיור: תקופת מכירת דירה בפטור ממס תוארך לשנתיים
- ועדת הכספים האריכה את הפטור ממע"מ על דלק לעזה - רק עבור חברה של האו"ם
בשנת 2016, על רקע ניסיונותיו של שר האוצר משה כחלון להציף את השוק בדירות, אישרה ועדת הכספים הוראת שעה עד סוף שנת 2021, שצמצמה את תקופת המכירה של דירה ישנה משנתיים לשנה וחצי בלבד. במקביל, ברכישת דירה חדשה "על הנייר", כאשר מועד קבלת המפתח עומד על שנה וחצי לפחות, ניתנה לקונים ארכה של שנה מיום קבלת החזקה על הדירה החדשה עד מכירת הדירה הקודמת.
במסגרת דיון בנושא שנערך לאחרונה בוועדת הכספים ואושר היום סופית בכנסת, מי שעבורו התקופה בת 18 החודשים למכירת דירתו הישנה לצורך קבלת ההטבה במס רכישה ובמס שבח (פטור) נגמרה בין מרץ לאוקטובר 2020, יקבל דחייה של שבעה חודשים למכירת דירתו. כך, למשל, מי ש-18 החודשים הסתיימו עבורו בתחילת אפריל, יוכל למכור את דירתו "הישנה" עד לסוף חודש אוקטובר, ועדיין ליהנות ממדרגות מס של דירה יחידה בגין הדירה החדשה שרכש ופטור ממס שבח בגין הדירה אותה הוא מחויב למכור (בתנאי שימכור אותה עד לתום חודש אוקטובר).
אי מכירת הדירה הישנה בתקופה האמורה גורר מס רכישה כבד במיוחד על רוכש הדירה. כל עוד מדובר בדירת מגורים יחידה, המס על רכישתה עומד על 0% עד מחיר של 1.744 מיליון שקל, 3.5% מסכום של 1.744 מיליון שקל עד 2 מיליון שקל, 5% מסכום של 2 מיליון שקל עד 5.338 מיליון שקל, 8% עד שווי של 17.8 מיליון שקל ו־10% משם ואילך. מנגד, אם ברשות הקונה דירה נוספת - בין אם מדובר בדירה להשקעה ובין אם מדובר בקונה שלא הצליח להיפטר מהדירה הישנה במועד שנקבע בחוק - המס מזנק ל־8% כבר מהשקל הראשון ול־10% מעל סכום של 5.34 מיליון שקל.
בנוסף, על מכירת דירה שאינה יחידה ישנו מס שבח, בשיעור של 25% מהפער בין קנייה למכירה (בחישוב לינארי, שתלוי בתקופת ההחזקה בדירה משנת 2014).
כפי שפורסם בכלכליסט, שר האוצר ישראל כץ החליט להקדים את ביטול הוראת השעה גם בנוגע למס הרכישה למשקיעים, כך שמדרגת המס הראשונה תחזור לעמוד על 5% כבר מהימים הקרובים, לאחר ששר האוצר הקודם משה כחלון הגדיר הוראת שעה עד סוף 2020 במטרה להפחית את שיעור המשקיעים בשוק, כל שהמס על משקיעים יעמוד על 8% מהשקל הראשון.
נכון להיום, על רכישת דירה במחיר של 2 מיליון שקל ישלם בעל דירה יחידה (או משפר דיור שמכר את דירתו בתוך שנה וחצי) מס של 8,942 שקל בלבד, פחות מ-0.5%. מנגד, מי שזו אינה דירתו היחידה ישלם מס רכישה של 160 אלף שקל (8%).