$
בארץ

ההמלצה: לסגור את החופים בסופ"ש; שרים מתנגדים לשיתוק מערכת החינוך

הדיון המכריע בממשלה על ההגבלות נמשך לתוך הלילה, כשברקע התנגדות גוברת של השרים לסגירת הפעילויות החינוכיות. שני שרים התנגדו גם לסגר בסופי השבוע שיובא לאישור הכנסת. שרים: "אין מידע אפידמיולוגי". נתניהו: "זה לא מדעי. נשתמש בשכל הישר"

ynet 23:5716.07.20

שרי הממשלה מכונסים הלילה (יום חמישי) לדיון מכריע בהגבלות על הציבור בשל התפשטות נגיף הקורונה. לנוכח הנתונים המצביעים על 1,563 נדבקים וחמישה נפטרים ביום, המליץ ראש המל"ל (המטה לביטחון לאומי) מאיר בן שבת לסגור את חופי הים ממחר.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בדיון: "ההמלצות שאנו מביאים כאן כוללות בעיקר את הדרך למנוע התקהלויות במרחב סגור מעל 10, ובמרחב הפתוח למנוע התקהלויות מעל 20 איש. זה לא מדעי, תמיד יהיו חריגים, אבל זאת הכוונה שלנו - למנוע את ההתקהלות הזאת". עם זאת, סגר - אם יוטל - לא צפוי לכלול את בתי המשפט, הפגנות והצטיידות במזון. עד כה התנגדו שני שרים לסגר בסוף השבוע: אופיר אקוניס ופנינה תמנו-שטה. 

 

בעקבות ביקורת של שרים שלפיה אין מידע היכן נדבקו החולים, אמר נתניהו: "אין מידע אפידמיולוגי שאומר בדיוק מאיפה ההדבקות לפי ענפים, רק לפי אזורים, ולכן מזהים מקומות התפרצות. אני מבקש לרדת מהנושא. נשתמש בשכל הישר לקבל החלטות כי צריך לנקוט צעדים לטיפול במצב".

 

בשלב הזה אמר השר אופיר אקוניס כי הוא מתנגד להמלצות המל"ל: "על איזה נתונים אנחנו מבססים אותן? אין נתוני הדבקה ממסעדות, מחדרי כושר או מחופי הרחצה - ובכל זאת ממליצים לסגור".

מאיר בן שבת
מאיר בן שבת

  

עוד המליץ ראש המל"ל על סגר בסופי שבוע דוגמת זה שהיה בליל הסדר - אך היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר כי הדבר טעון חקיקה בכנסת. במהלך הישיבה הציע מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' חזי לוי, תחזית פסימית לגבי מועד ייצור חיסון: "אולי לקראת אמצע שנת 2021".

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בפתח הדיון כי "אם נמשיך כך - ללא מגבלות חדשות - תוך שלושה שבועות נגיע ל-1,600 חולים קשים". נתניהו הוסיף: "אם לא נשטח את העקומה - נשקפת סכנה לישראלים רבים". בדיון הציע שר הביטחון בני גנץ להטיל סגר לילי במהלך השבוע. שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר כי הוא תומך בהמלצות ראש המל"ל.

 

בדיון הוסיף נתניהו: "צריך לשטח את העקומה. מספר החולים הקשים מוכפל כל שבעה ימים - זה מעבר ליכולת הספיקה של מערכת הבריאות. אם לא נשטח את העקומה - מספר המתים יגדל. מדובר בחיי אדם. האלטרנטיבה לצעדים שננקוט היום - זה צעדים הרבה יותר קשים מחר, שאנחנו מנסים להימנע מהם. ייתכן שלא תהיה ברירה אז ננקוט אותם, אבל כרגע אנחנו מנסים לקבל החלטות מהירות והחלטות משותפות".

 

גנץ אמר: "אין כאן שאלה של נחמדות. המציאות מחייבת אותנו לכך. אם לא נצליח עכשיו - ניאלץ להטיל סגר כלי. אנחנו מנסים לנקוט צעד אחרון לפני סגר".

 

שר החינוך יואב גלנט הביע התנגדות לסגירת מוסדות החינוך משום שההחלטה לא מגובה בנתונים. הוא ביקש לדחות את הדיון בנושא עד יום ראשון - גם בשל ההשלכות הכלכליות.

 

 

יואב גלנט יואב גלנט

 

לדברי גלנט, הוא "לא מקבל נתונים ממערכת הבריאות. הדבר היחיד שהם אומרים לי זה 'תסגור או תעבור לקפסולות'. יש לי אחריות כלפי 2.5 מיליון מורים ותלמידים. אני מציע שיראו לי קודם כל נתונים ולא יעבירו הנחיות דרך התקשורת". בנושא הזה המליץ ראש המל"ל לאשר רק פעילויות חינוך מקוונות או בקפסולות, כלומר לקיים לימודים. נתניהו התייחס לדברי גלנט על ההדלפות לתקשורת: "אני בטוח שכל מה שנאמר כאן כבר בדרך החוצה".

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ אמר בדיון כי הוא תומך בהטלת סגר מלא למשך עשרה ימים, שבמהלכם ייפתחו רק מקומות עבודה בעלי "תו סגול" וכן בתי עסק חיוניים. "כך נוכל להוריד את שיעור התחלואה ולשמור עליו", אמר שטייניץ - והודיע כי מבחינתו יעד הנדבקים חייב לעמוד על מתחת ל-50 ביממה.

 

כמו כן, חלק מהשרים הביעו גם כן התנגדות לסגירת מערכת החינוך. השר אופיר אקוניס אמר כי מהלך שכזה יהווה "פגיעה קשה מאוד במשק ובכלכלה".

 

בדיון נכח גם ממלא מקום מפכ"ל המשטרה, ניצב מוטי כהן, שהמליץ לתת זמן התארגנות לאזרחים ולשוטרים ולהתחיל את הסגר בשעות הצהריים. כמו כן, הוא תהה אם חופי הים ייסגרו - האם תותר הליכה על הטיילת. הוא העלה דילמות נוספות הנוגעות לאכיפה.

 

כאמור, היום אובחנו 1,563 חולי קורונה בישראל. עוד חמישה בני אדם נפטרו היום מהנגיף ומספר המתים בימי המגפה עלה ל-384 בני אדם. שיעור הבדיקות החיוביות מכל הבדיקות גבוה מאוד ביחס לימים האחרונים ועומד על 7.7%. בישראל יש 25,305 חולי קורונה פעילים, מהם 202 במצב קשה ו-110 בינוני. מספר המונשמים עלה בשלושה והוא עומד על 58 בני אדם.

x