בכירי תעשיית ההייטק מסכימים: סיפוח הוא קטסטרופה לישראל בכל קנה מידה
דב מורן, שותף מנהל בגרוב וונצ'רס, בכנס מחיר הסיפוח של כלכליסט: "זה כל כך לא רלוונטי הסיפוח עכשיו. מנהיג אמיתי חושב רק על הבעיות של המדינה ואיך פותרים אותן. לא ייתכן שמה שחושבים עליו עכשיו הוא סיפוח". מולי אדן, נשיא אינטל ישראל וסגן נשיא אינטל העולמית לשעבר: "הדבר הזה יהיה אסון"
בכירי תעשיית ההייטק בהווה ובעבר סבורים שסיפוח הוא קטסטרופה בכל קנה מידה למדינת ישראל ובעידן הקורונה בפרט. דב מורן, שותף מייסד בגרוב ונצ'רס ומייסד אם סיסטמס, דיבר במסגרת כנס מחיר הסיפוח של כלכליסט. "זה כל כך לא רלוונטי הסיפוח עכשיו. אנחנו מדינה שנכנסה למשבר עמוק. מספר המתים שבה הוא לא המאות הספורות שיש כיום אלא האנשים שאין להם עבודה ויש להם ייאוש והם גדלים לעוני. מנהיג אמיתי חושב רק על הבעיות של המדינה בלבד ואיך פותרים אותן וממנה את האנשים הכי טובים להתמודדות עם הבעיה. לא ייתכן שמה שחושבים עליו עכשיו הוא סיפוח או שופטים או כספים למס הכנסה. מה עובר על האנשים האלה כאשר מיליון אנשים במדינה משוועים לאוכל?".
- המדע והטכנולוגיה נגד הגל השני של הקורונה
- חוק ההסדרים ניסה לעזור להייטק, אבל מפספס בענק
- למרות הקורונה: זינוק של 33% במספר הגיוסים של חברות הסטארט-אפ בארץ ברבעון השני
מורן יחד עם רים יונס, מייסדת שותפה באלפא אומגה, עורכת הדין מיה ליקוורניק ומולי אדן סגן נשיא אינטל העולמית לשעבר דיברו בפאנל אותו הנחה כתב כלכליסט מאיר אורבך.
לטענת עו"ד ליקוורניק, נתניהו באמת מאמין בסיפוח. "כשביבי היה בינואר בארצות הברית ועמד עם טראמפ על הדשא, אני חושבת שהוא ראה בזה מימוש אידאולוגיה מאוד משמעותית עבורו. הוא איש של ארץ ישראל השלמה, הוא ראה בזה הישג אידאולוגי וגם הישג פוליטי עבור הבייס שלו. לפני שפרצה הקורונה הוא היה עושה את זה ב-100% , היום אני חושבת שהוא מאוד רוצה אבל אני בעיקר מקווה שהוא מבין שזו לא העת לעשות את זה - לא מבחינה פוליטית, לא מבחינה כלכלית, לא מבחינה חברתית. העם לא שם, העם לא איתו, יש בעיות בוערות על סדר היום ואני חושבת ובעיקר מקווה שהוא מבין את זה".
מולי אדן, נשיא אינטל ישראל וסגן נשיא אינטל העולמית לשעבר, אמר "הדבר הזה יהיה אסון וכאיש הייטק כשיש לך בעיה אתה מתמקד בבעיה. זו בעיה עולמית שאף אחד לא התמודד איתה, התוצר קופא בכל העולם בואו נתעסק רק בזה. זה ברור שאם ננסה לספח המשמעויות הכלכליות הפנימיות שלנו יהיו כל כך גדולות שביבי שהוא איש של "ריל פוליטיק" מבין אותם. אלא אם הוא יעשה את הצעד הזה רק כדי להסיח את הדעת מהבעיות ואז תהיה לזה השפעה הרסנית".
רים יונס, שותפה מייסדת של חברת אלפא אומגה ואחת הנשים הבכירות במגזר הערבי. אמרה, "אני בהיותי פלסטינית ישראלית המקום הוא מאוד קשה בשבילי אם יהיה סיפוח זה לא יהיה טוב גם לפלסטינים וגם לערביי ישראל. זה יהיה רע מאוד. אנחנו לאחרונה עדים לשיתוף פעולה של ההייטק הישראלי עם ההייטק הפלסטיני ואת כל זה לא נראה בטוח. אנחנו עדים לשותפות טובה בין ישראל לירדן וישראל למצרים. אני לא רוצה לחשוב על האופציה שהסכמי השלום יבוטלו. בחברה היומיומית שבה אני חיה הבעיה תהיה עצומה יותר. בחודש פברואר דיברנו על אבטלה של 9% עכשיו אנחנו מדברים על אבטלה בנצרת בלבד של 50%, כמעט כמו אילת. זה אנשים שמתקיימים על תיירות ומסעדנות. אם זה קורה התיירות לא תחזור, המסעדנות לא תחזור. נהיה עדים לגל של עוני ואלימות במיוחד נגד נשים וילדים, נחיה יותר בפשע. המועצות המקומיות יפשטו את הרגל יהיה גל של ייאוש מהמצב הכלכלי והפוליטי זה החלום הכי גרוע שיכול להיות. התסריט הכי גרוע.
אדן שהיה גם יו"ר אוניברסיטת חיפה חושש מהמכה הקשה לאקדמיה שכבר כעת נאבקת על מצבה בעולם האקדמי. "יצא לי להיות חשוף לזה באוניברסיטת חיפה. המצב מאוד מסוכן ולא ידועים כמה הרווח קטן ופשוט לא נהיה חלק מכל תקציבי המחקר. זו תהיה מכה חזקה לריצה קדימה. בא נכיר בעובדה שהאוניברסיטאות שלנו כבר אינן ממוקמות במקומות הגבוהים בעולם ומכה כזו תוריד אותם עוד למטה. זה יכול להזיז אותנו הרבה למטה וסטארט-אפ ניישן שניזונה מהאוניברסיטאות תראה את הסרט הזה כסרט היסטוריה. יש הסכמה שמהלך מהסוג הזה יגרום לנזק והוויכוח הוא רק על עוצמת הנזק".
ליקוורניק מאמינה שאנחנו נמצאים בפתח של תקופה מאוד קשה ולכן עומק הסיפוח אינו קריטי "יהיה נזק קשה מהסיפוח בזה אני בטוחה. בעיקר עכשיו שאנחנו בעידן של אי וודאות מבחינה כלכלית שבה אנחנו מול חור שחור שאנחנו לא יודעים למה הולכים. גם אם התוכנית הכלכלית תתגשם, כולם יודעים שזה פלסטר כשאתה עומד מול תהום שלא ברורה השפעתה מבחינת אבטלה וגירעון. לדעתי איזה היקף של סיפוח פחות משנה, אבל ברור שאם נספח רק את הבקעה או את כל השטחים יש הבדל אטומי וכל הוויכוחים שזורקים מה תהיה עלות הסיפוח קשורה להאם אתה מספח 2 מיליון פלסטינים או מאות אלפים.
"אבל יש גם נזקים עקיפים של מחיר הסיפוח - שזה חוסר יציבות בטחוני בראש ובראשונה. המדינות מסביב נמצאות בחוסר יציבות והארועים האלה שישראל יוזמת הם חיבור בין אויבינו והם הסחת דעת. זה גפרור שיבעיר תבערה ונזק עקיף לאקדמיה של חרם. אנחנו לא רוצים להיות דרום אפריקה של חרם כלכלי כמו שהיא עברה. הם מדברים על סיפוח של קרקע ולא בני אדם שלא הבנתי עד היום איך זה אפשרי בכלל".
מורן מאמין שאם יהיה סיפוח ההייטק הישראלי ייפגע קשות. "ההייטק בישראל לא מנותק. כולנו באותה סביבה. כשיהיה נזק כלכלי בגלל הסיפוח אתה מדכא קבוצה וההייטק יישאר בבועה. בסוף כשאין ממה לשלם לוקחים מההייטק. לוקחים מאלה שיוצרים כסף ומהתקציבים שבונים עתיד".
ליקוורניק מסכימה עם מורן, "כולנו חיים את ההייטק ומה שצריך להבין שישראל היתה מקום ייחודי בכל מה שקשור לטכנולוגיה. התמונה העולמית השתנתה. יש לנו תחרות על אנשים וטכנולוגיה. כסף של קרנות ומשקיעים שבאים בהמוניהם יכולים ללכת למקום אחר והרבה לא ירצו לבוא לכאן וירצו ללכת למקום אחר במיוחד שיש עוד הרבה אפשרויות ראויות".
אדן חושש בעיקר מהתרחיש הקיצוני של סיפוח מלא של כל הגדה. "המצב הכי קיצוני זה אם אנחנו מנסים לעשות סיפוח גדול והרשות מפסיקה ואומרת קחו את המפתחות ואז במקום לטפל רק באחיי ואחיותיי יש לי את כל הרשות שצריך לטפל בה כלכלית ואנחנו נתגעגע למצב כיום. אבל ייתכן שכדי לנסות, נספח רק קצת אולי את מעלה אדומים ואז מה שיקרה זה שסיפוח לא נקבל וכל ההעולם ירתח עלינו וזה הכי מפחיד אותי. אנחנו נגרום נזק בסיפוח קטן בלי להרוויח כלום".