$
בורסת ת"א

"הפניות תשומת לב" לחברות ציבוריות זינקו ב־130%

הזינוק המשמעותי ביותר בהפניות תשומת לב, גרסה מרוככת של הערת עסק חי, נרשם בחברות נדל"ן מניב שפועלות בחו"ל, בענף המסחר והשירותים ובענף האנרגיה. 22% מתוך 428 החברות שנבדקו קיבלו הערה

חזי שטרנליכט 08:4312.07.20

משבר הקורונה הביא לעלייה חדה של 130% בהערות הפניית תשומת לב, שאותן מצמידים רואי החשבון בדו"חות הכספיים של החברות הציבוריות.

 

הערות אלו מוצמדות כאשר קיים חשש מהרעה משמעותית בעסקי החברה, שעדיין אינה מספיק חריפה בכדי להצמיד הערת עסק חי ‑ האזהרה החמורה ביותר שרואי החשבון יכולים לצרף לדו"חות הכספיים.

 

 

 

 

הבדיקה שערך פורום שווי הוגן, כללה את דו"חות הרבעון הראשון של 2020 והרבעון הרביעי של 2019 (לגבי חברות שמדווחות רק במחצית השנה, נעשה שימוש בדו"ח השנתי של 2019), מעלה כי בדו"חות הללו נרשמו 95 הערות ל־22% מהחברות שנסקרו. מתוכן 53 הערות של הפניית תשומת לב, ועוד 42 הערות עסק חי. מדובר על עלייה של 50% ביחס ל־63 הערות שנרשמו לגבי אותן חברות (16% מהחברות שנסקרו) ברבעונים הקודמים, קרי הרבעונים השני והשלישי של 2019. אז נרשמו 23 הערות הפניית תשומת לב (זינוק של 130%) ו־40 הערות עסק חי (עלייה של 5%).

 

פורום שווי הוגן, שבראשו עומד רו"ח שלומי שוב, ראש התוכנית לחשבונאות וסגן דקאן בית ספר אריסון למינהל עסקים במרכז הבינתחומי בהרצליה, בדק 428 תאגידים ציבוריים, כולל 190 חברות שמגייסות אג"ח בבורסה. הבדיקה לא כללה בנקים, חברות ביטוח וחברות דואליות. את הבדיקה הכינו יואב אטיאס ומיכל ברק, סטודנטים בתוכנית חשבונאות במרכז הבינתחומי.

 

עיקר העלייה בהערות הפניית תשומת לב מגיע מחברות האג"ח. ברבעון הראשון לשנת 2020 נרשמו 27 הפניות תשומת לב בקרב החברות הללו מול 23 בסוף 2019 ושבע בלבד ברבעון השלישי אשתקד. הערות עסק חי לאותן חברות עלו מארבע ברבעון השלישי של 2019 לתשע בסוף אותה שנה. גם ברבעון הראשון של 2020 עמד מספר ההערות על תשע.

 

עיקר העלייה ‑ הערות לחברות BVI

 

חלק גדול מחברות האג"ח, המכונות BVI, הגיעו מעבר לים והתאגדו באיי הבתולה הבריטיים כדי לגייס אג"ח בתל אביב, בדרך כלל עבור פעילות נדל"נית בארה"ב. ברבעון הראשון של 2020 נרשמו 11 הפניות תשומת לב לחברות הללו, מול חמש בסיכום 2019 והערה אחת ברבעון השלישי של 2019. גם כאן הערות עסק חי שמרו על יציבות. המשמעות: קפיצה של 1,000% בהפניות תשומת לב בין הרבעון השלישי של 2019 לרבעון הראשון של 2020.

 

בחלוקה לענפים, הענף שבו נרשמו הכי הרבה הערות מרואי החשבון היה סקטור הנדל"ן והבנייה — 24 הערות בתום הרבעון הראשון/שנת 2019 (לחברות שמפרסמות דו"חות פעם בחצי שנה) לעומת שמונה ברבעונים השני והשלישי של 2019. מתוכן, נרשמו 16 הפניות תשומת לב לעומת שלוש, המהוות זינוק חד של 433%, ושמונה הערות עסק חי לעומת חמש, כלומר עלייה של 60%. הסקטור הבא אחריו הוא תחום המסחר והשירותים, עם עלייה כוללת של 183% בהערות, ואחריו תחום האנרגיה וחיפושי הנפט והגז, עם עלייה של 120%. תחום הביומד, שנחשב למסוכן בעבר, הפך לנוכח המשבר לבטוח יותר, ומספר ההערות של רואי החשבון בתחום ירד ב־14% מ־14 ל־12.

 

אגב, לא הכל שלילי. בתחום הסחר, רואי החשבון החליטו לגבי כמה חברות, שהיתה להן הפניית תשומת לב בדו"חות 2019, שלא לצרף את ההפניה בתום הרבעון הראשון של 2020. מדובר בחברות האופנה קסטרו, עדיקה וגולף. מכיוון שמתן ההערות הללו כפוף לפרשנות של רואי החשבון, יש לשער שההתפתחויות העדכניות במשבר הקורונה היו אלה שהקטינו במעט את החששות. ההערות הללו מצורפות נכון למועד פרסום הדו"ח, ולא למועד הדו"ח הכספי עצמו. כלומר בדו"ח שמסכם את החודשים ינואר עד מרץ, הפניית תשומת לב תינתן ביחס לנעשה בסוף יוני, בסמוך למועד הפרסום.

 

"ההערות מזכירות את התפתחות הקורונה"

 

"ההערות האלה מזכירות את התפתחות מגפת הקורונה עצמה", מסביר רו"ח שוב בשיחה עם כלכליסט. לדבריו, "יכול להיות שהמצב בשטח מאוד גרוע, אבל הוא עדיין לא משתקף באחוזים שרואים בעקומות שבשקפים. ההחמרה קיימת ותגיע בהמשך, זה ממש באוויר".

 

האינפלציה המדאיגה בהפניית תשומת לב נובעת, לדברי שוב, מהמשקל הקריטי שמקבלת הערת עסק חי בדו"חות. "זאת הערה שקוברת היום חברה. רואים שבעקבותיה חברות הדירוג מרסקות את הדירוג, אמות המידה (קובננטים) מופרות. זה איתות שהפך לאור אדום, שמוציא לך כבעל שליטה את היכולת לשלוט", מציין שוב.

 

ההערכה היא שהמגמה רק בראשיתה. ברבעונים הבאים מגמת האזהרות השונות שיצרפו רואי החשבון לדו"חות צפויה להחריף. ככל שעובר הזמן, מתבררת השלכת המשבר על שוק המשרדים בפרט וסקטור הנדל"ן בכלל. כך שככל הנראה הערכות שווי חדשות ושליליות ישפיעו על ההון העצמי, שהרעה בו היא אחד הפרמטרים לקביעת ההערות הללו.

 

מנגד, החברות עצמן לוחצות שלא להוסיף את ההערות. אבל בסופו של דבר, המספרים קובעים.

 

 

רו"ח שלומי שוב רו"ח שלומי שוב צילום: אוראל כהן

 

x