מדריך כלכליסט
מתחברים: כל מה שאתם לא יודעים על השקעים במחשב ובטלפון
קניתם מחשב או סמארטפון חדש אבל החיבורים שלו לא תואמים למה שכבר יש לכם בבית? במקום לקנות את כל הכבלים מחדש, שווה לבדוק איזה חיבור יתאים יותר לצרכים שלכם ואילו ישפרו את ביצועי המכשיר שלכם
- למרות החלפת המעבדים: אפל תמשיך להיות לקוחה של אינטל עוד שנים רבות
- מהפכת התשלומים המתקדמים תגיע לישראל ב-2021
- עד אלף שקל: הסמארטפונים שתוכלו לרכוש מבלי לקרוע את הכיס
מתוסכלים, אתם חוזרים לחנות, אולי יש במחשב פגם? אולי משהו לא עובד? לא, לא, עונה לכם המוכר, ולמעשה הוא צודק. בדקתם את הכל, אבל לא חשבתם לבדוק את החיבורים, או יותר נכון את השקעים שמותקנים עליו. אלה מיועדים לחבר כל מיני התקנים חיצוניים, מעכבר ומקלדת ועד לצג חיצוני. אבל מה המשמעות של השקעים מבחינת הביצועים של המחשב? את זה לא מספרים לכם וחבל, כי לכל שקע כזה יש תקן שמפריד בין מחשב שנראה טוב לכזה שגם עובד מהר.
חיבורי המחשב מחולקים לכמה קטגוריות, ישנם כאלה המיועדים לחיבור של מסך או טלוויזיה כגון HDMI או VGA; אלה שמיועדים לחבר התקנים כגון כוננים או אמצעי קלט כמו מקלדות, למשל USB ואלה המיועדים לחיבור מוצרים ייעודיים כגון חיבור לכרטיס זיכרון (חשוב לצלמים למשל) או לאמצעי הגנה כגון קנסינגטון (חשוב לאנשי עסקים). להלן מדריך קצר שייתן לכם מושג קצר לגבי מה כל שקע מייצג ומה חשיבותו בכוח.
חיבורי USB-A: החיבור הכלבויניק
חיבורי USB קיימים כיום כבר כמעט 25 שנה ויש 4 דורות מהם כיום בשוק. השקע הפופולרי ביותר בכל ההיסטוריה של החיבורים. הוא יועד במקור לחיבור מדפסות וכוננים חיצוניים אך כיום אפשר לחבר דרכו כמעט כל התקן חיצוני. אפילו מוצרי חשמל כגון משקל חכם או מגבר של גיטרה. בעבר שלטו תקני USB 2.0, אך כעת רוב המחשבים תומכים בדור 3.0 או 3.1. בקרוב אולי אפילו כבר לקראת סוף השנה נתחיל לראות שקעים בדור 4.0. ההבדלים בין השקעים הוא בעיקר במהירות ההעברה שהם מספקים.
USB דור 1 סיפק מהירות של 1.5 מגה-ביט לשנייה ובהמשך קצת יותר (12 מגה-ביט), שזה בערך כמו חיבור ADSL דור ראשון מלפני 15 שנה. כיום הוא כבר כמעט לא נתמך ואין סיכוי שתתקלו בו למעט אם מדובר בהתקנים ישנים מאוד כגון נגני MP3 או מצלמות דיגיטליות. הדור השני (2.0) שיפר את המהירות והגיע בשיאו ל-480 מגה-ביט לשנייה, שזה כבר כמעט שימושי.
כיום רוב המחשבים מגיעים עם חיבורי USB דור 3. אלה מסוגלים למהירויות של בין 5 ל-20 גיגה-ביט לשנייה. זו מהירות מספיקה להעברה של קובץ וידאו גדול למשל בפחות מכמה דק'. הדור ה-4 שמגיע השנה כבר מספיק כדי להעביר 40 גיגה-ביט לשנייה, מהירות הבזק. היות וכל השקעים האלה נראים אותו הדבר - מלבן קטן (תקן A) - קשה למי שלא מכיר להבדיל ביניהם. אבל למזלנו יש דרך מאוד פשוטה - שקעי USB ישנים ואיטיים לעולם יהיו בצבע אפור-לבן-שחור - לעומת זאת שקעי USB דור 3 כבר צבועים בכחול. כך שאם מישהו מנסה לשכנע אתכם שהמחשב שהוא מנסה למכור לכם הוא USB 3 בעוד השקע אפור, אתם יכולים לומר לו שזה לא בדיוק נכון.
ההמלצה שלי היא לא לרכוש מחשב עם שקע שאינו דור 3 לפחות. שקעי דור 4 יגיעו לחנויות בהמשך השנה והם כבר יופיעו כשקע שונה לגמרי - USB-C - שאותו אתם כבר יכולים לראות בסמארטפונים החדשים יותר. וכאן המקום לעבור להסבר על השקעים האלה.
USB-C או מיקרו USB: החיבור של המטען של הסמארטפון.
נתחיל מכך שמה שתקף למחשבים תקף גם לסמארטפונים. שקעי מיקרו USB ששימשו אותנו עד לפני כשנתיים-שלוש בסמארטפונים (כבל מטען לסמסונג למשל) מקבילים במחשב ל-USB דור 2. זאת אומרת מדובר בשקעים קצת איטיים יחסית ושלא תומכים בטעינה מהירה של הטלפון. השקעים החדשים - USB-C כבר תואמים לדור 3 ומסוגלים גם לטעון מהר (עד 100 וואט) וגם להעביר מידע ונתונים במהירות גבוהה (10 גיגה-ביט לשנייה לפחות). אלה השקעים שאתם רוצים לראות בסמארטפון החדש ואפילו הקצת פחות חדש שלכם.
כיום כמעט לא תמצאו שקעים מהדור הישן יותר בסמארטפונים חדשים - אך לפעמים במוצרים זולים מאוד שמיוצרים בסין כן עדיין תקבלו אותם. חשוב לשים לב לזה כי הם לא נוחים לשימוש, למשל צריך לחבר את התקע לשקע רק בזווית מסוימת. שקעי ה-USB-C החדשים לא סובלים מהבעיה הזו כי ניתן לחבר אותם בלי לבדוק אם הם בזווית הנכונה.
ישנו שקע שלישי שתיתקלו בו אם אתם משתמשי אייפון. זהו חיבור ה-Lightning, או הגרסה של אפל ל-USB. הערך המוסף שלו היה שבניגוד לגרסה האנדרואידית לא היה צריך לדאוג לאופן חיבור התקע לשקע. הוא נכנס בכל זווית כמו בשקעי ה-USB-C. אבל גם אפל זונחת אותו לאיטו וצפויה לעבור לחיבור USB-C גם באייפון. משתמשי אייפד פרו יכולים להיות שמחים כי להם כבר יש חיבור כזה וכך גם משתמשי מקבוק לסוגיו.
USB-C כבר התחיל להחליף את שקעי ה-USB הרגילים גם במחשבי PC. והוא צפוי להפוך לתקן החדש שישמש אותנו עוד שנים רבות. אבל רגע. מה עם כל ההתקנים עם שקעי USB רגילים שכבר יש לי? ובכן כדי לחבר כונן ישן למחשב חדש תצטרכו מתאם. אלה זמינים לרכישה כבר היום בכל חנות מחשבים או אלקטרוניקה. בנוסף היתרון של השקע הזה הוא שניתן בקלות לחבר אליו מכפיל שקעים חיצוני כך שתוכלו לחבר עוד הרבה מאוד התקנים במקביל.
Thunderbolt: השקע המהיר בעולם
תקן ת'אנדרבולט או ברק בעברית צחה, הוא עוד תקן שמיועד לחבר התקנים למחשב. שלא כמו תקני ה-USB, הוא לא זמין בכל מוצר, אלא בדרך כלל רק במחשבי פרימיום או ביניים. מדובר בפיתוח של אינטל ואפל שיועד במקור להחליף את כל השקעים השונים במחשב. ניתן לחבר דרכו כל דבר. צגים, כוננים, מדפסות, חיבורי רשת, מטענים ושקעי חשמל ואפילו כרטיסי גרפיקה חיצוניים לגיימרים. בקיצור, מדובר בחיבור האולטימטיבי שיודע לעשות הכל.
אבל יש לו גם בעיה. כי השקע נראה בדיוק כמו USB-C. אך לא כל שקע USB-C הוא שקע ת'אנדרבולט. וזה חשוב מאוד, כי אם תחברו צג חיצוני לשקע רגיל הוא לא יעבוד לכם. בעוד USB-C רגיל מסוגל למהירות של 10 גיגה-ביט, ת'אנדרבולט מגיע ל-40 גיגה-ביט לשנייה בכבל קצר ממטר, פי 4 יותר מהר וגם מסוגל ליותר עוצמת חשמל מה שמאפשר לו להחליף גם שקעי חשמל במחשבים.
הזיהוי של השקע מתבצע בדרך כלל על ידי חזיז ברק שמודפס לצד השקע. אם הסמל הזה לא מופיע מדובר בשקע USB-C רגיל לגמרי. אז שימו לב לחזיז כי הוא מבדיל בין מהיר למהיר כברק.
HDMI או VGA: לצפייה בתוכן
קטגוריה אחרונה בשקעים הייעודיים שבהם תיתקלו הרבה אלה שקעי הצגים החיצוניים. ישנם שני סוגים עיקריים כיום בשוק. HDMI שהוא התקן שמשמש גם בטלוויזיות ו-VGA, תקן מיושן מאוד, בן כמעט 50 שנה, וכיום עדיין ניתן למצוא אותו בחיבורים של מקרנים. לכן הוא עדיין מותקן מדי פעם על מחשבי עבודה כך שניתן יהיה לחבר אותם בקלות למקרנים.
בגדול חיבורי HDMI מסוגלים להעביר גם צליל בנוסף לווידאו וכן הם עובדים בעוצמה שמאפשרת העברה של תכני HD למיניהם. חיבור VGA לעומת זאת אינו מסוגל להעביר איכות וידאו גבוהה, כמו כן הוא לא מסוגל להעביר צליל. כך שאם אתם מעוניינים בכך תיאלצו להתבסס על חיבור אוזניות נפרד שתחברו למערכת סאונד חיצונית.
ישנם עוד מספר סוגים של חיבורי צגים, אך אלה כבר כמעט לא מציידים מחשבים כיום, למעט במקרים מיוחדים ונדירים. חשוב לציין שישנו גם שקע שנקרא מיני HDMI והוא דורש מתאם לחיבור כבל HDMI רגיל. אך מאוד נדיר למצוא אותו כיום. לסיכום, אם חשוב לכם חיבור צג חיצוני ודאו שהשקע שאותו אתם מבקשים לחבר קיים במחשב ובצג.