$
בארץ

שוב מחלוקת סביב עצמאות הביטוח הלאומי בחוק ההסדרים

באגף התקציבים באוצר מעוניינים לעגן את המצב הקיים לפיו הפער בין הכנסות המוסד להוצאותיו השוטפות יושקע באג"ח שתנפיק המדינה. בביטוח לאומי מתנגדים ודורשים עצמאות בניהול הכספים

עמרי מילמן 16:5009.07.20

סעיף בחוק ההסדרים שמבקש להכניס משרד האוצר מציף שוב את המחלוקת המהותית בין המוסד לביטוח לאומי לבין אגף התקציבים באוצר לגבי עצמאות המוסד.

 

במשרד האוצר מבקשים לעגן את המצב הקיים המבוסס על הסכם בין הביטוח הלאומי למשרד האוצר לפיו הפער בין הכנסות המוסד להוצאותיו השוטפות יושקע באג"ח שתנפיק המדינה עם אותן ריביות כמו היום (מחצית הסכום עם ריבית השוק של אג"ח המדינה ומחצית עם ריבית מובטחת של 5.5%).

 

עיגון המצב הקיים נעשה על רקע הדרישה של מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, לקבל עצמאות עבור המוסד. שפיגלר מבקש בשנים האחרונות להסדיר בחקיקה כי כספי הביטוח הלאומי יושקעו על ידי הביטוח הלאומי, ולא בהכרח באג"ח שמנפיקה המדינה במטרה לשמור כספי המוסד אצלו.

 

הסיבה היא שבמצב הקיים, כאשר משרד האוצר מחזיק בכ-230 מיליארד שקל של הביטוח הלאומי באגרות חוב (370 מיליארד לטענת הביטוח הלאומי בעקבות הוצאות שהובטחו שיוחזרו לביטוח הלאומי אך לא הוחזרו מעולם), הוא במידה רבה שולט ביכולת של הביטוח הלאומי לקבל החלטות בעצמו בנוגע לקצבאות השונות.

 

ביטוח לאומי בראשון לציון ביטוח לאומי בראשון לציון צילום: אורי דוידוביץ'

 

 

המהלך החדש של משרד האוצר לא תואם עם הביטוח הלאומי. באוצר טוענים בחודשים האחרונים כי המחלוקות עם הביטוח הלאומי יוצרות תמונה לפיה ייתכן והחוב הממשלתי יזנק אם יושבו כל כספי הביטוח הלאומי במוסד מיידית, מה שעורר שאלות מצד חברות הדירוג הבינלאומיות. עוד טוענים באוצר, כי מאחר ובלאו הכי כמחצית מההוצאות של הביטוח הלאומי בשנה הן מתקציב המדינה - אין משמעות להפרדה כזו.

 

למעשה ההצעה הנוכחית שצפויה להיכנס לחוק ההסדרים הקרוב (בפרק העוסק בהתאמות הפיסקליות) היא גרסה מרוככת יותר להצעה דרקונית יותר שביקש משרד האוצר להעביר, לפיה תקציב המדינה ישפה מידי שנה את הביטוח הלאומי בגין הפער בין ההוצאות שלו (על הקצבאות השונות) להכנסות מדמי הביטוח הלאומי. המהלך דה פקטו היה מבטל לחלוטין את המצב הקיים ויוצר תלות רבה יותר של הביטוח הלאומי באוצר, ומנגד גם מבטיח כי הכספים שבמחלוקת יוותרו בקופת המדינה. אולם משרד המשפטים סירב להכניס שינוי כל כך משמעותי בחוק הקיים לתוך חוק ההסדרים, לאור הזמן מועט לדון על הסעיפים השונים בו.

 

מאיר שפיגלר, מנכ"ל הביטוח הלאומי, מסר כי "לכל אורך הדרך אגף תקציבים פוגע ביכולת של הביטוח הלאומי לספק שירותים לאזרחי ישראל. בכל תקופת הקורונה לא קיבלנו שום תוספת של כוח אדם, אפילו לא עובד אחד, שנדרש לטובת הסיוע למיליון מובטלים. האג'נדה גם במה שהם מנסים להעביר דרך משרד המשפטים במחשכים, היא למנוע את עצמאות הביטוח הלאומי והיכולת שלו לקדם סיוע סוציאלי למבוטחים. אגף התקציבים מסרב, באופן עקבי, להתחייב שלא לפגוע ולגרוע מזכויות האזרחים ועכשיו, בתקופת משבר הקורונה, באמצעות חוק ההסדרים, אחרי שנאמר להם שלא יוכלו להעביר חוק רחב שסותר את חוק ומהות הביטוח הלאומי הם ניסחו סעיפים חדשים שכלל לא הועברו אלינו. הם דורשים שהממשלה תכפה על הביטוח הלאומי להגביל את שיקוליו המקצועיים".

 

עוד הוסיף שפיגלר כי "ההקלות וההטבות בתקופה האחרונה כמו מענקים לגילאי 67+, ביטול קיזוזי קצבאות, הארכת תקופת הזכאות למובטלים, העברת המענקים ישירות לחשבונות הבנק ועוד לא היו מתקבלות ללא המאבק הבלתי מתפשר והדחיפה של שר הרווחה והביטוח הלאומי, על כן להתנהל באופן הזה, באמצע משבר הקורונה זהו מעשה לא ראוי ולא ממלכתי. בעת הזו יש להציב לנגד עינינו אך ורק את הטיפול במצוקות המובטלים ולא לבצע מחטפים שיוסיפו לאגף התקציבים מקורות תקציביים לכיסוי הגירעון".

 

ממשרד האוצר נמסר כי "המשרד מעביר מדי שנה את רוב התקציב הנדרש לתשלומי הקצבאות של הביטוח הלאומי. כך היה בעבר וכך יהיה בעתיד. ללא הסתמכות על תקציב המדינה, הביטוח הלאומי לא היה מסוגל לשלם את הקצבאות לתושבי ישראל כבר היום. מטרת תיקון החוק הינה להימנע מהעלאת מסים מיותרת בעת הזו, ולהבטיח את תשלום הקצבאות על ידי המדינה. כלל ההקלות וההטבות בתקופה האחרונה התבצעו בתיקוני חקיקה ביוזמת שר האוצר ובשיפוי מלא של תקציב המדינה וזאת במטרה להימנע מהעלאת מסים כגון דמי הביטוח לאומי בעת הזו. יש לציין, כי ככל שחזונו של מנכ"ל הביטוח הלאומי היה מתגשם ועודפי הביטוח הלאומי היו מושקעים בשוק ההון, מעבר לסיכון הרגיל הטמון בכך, היה בכך כדי לפגוע פגיעה אנושה בכספים של תושבי ישראל בשעת משבר הקורונה עקב הירידה בשוק ההון בתקופה זו. משרד האוצר מצר על כך שמנכ"ל הביטוח הלאומי בוחר כרגיל לכלות את זמנו בתקשורת ובהפצת פייק ניוז תוך הטלת דופי במשרתי ציבור. משרד האוצר ימשיך להעביר את כל התקציבים הנדרשים פעול על מנת להבטיח את היציבות והוודאות של הזכויות הסוציאליות תושבי ישראל".

x