$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

תזכיר חוק: רוצים מערכת סולארית בבניין? לא תצטרכו חתימה של כל הדיירים

שר המשפטים אבי ניסנקורן מקדם תזכיר חוק לפיו דיירי בניין שרוצים להתקין מערכת סולארית יכולים להסתפק בהסכמה של שני שלישים מהדיירים ולא של כולם כפי שמחייב כיום החוק. עם זאת, רק בעלי הדירות שהחליטו על ההתקנה יישאו בעלות הקמתה

אמיתי גזית 19:1105.07.20

הקלות להתקנת מערכת סולארית לייצור חשמל בבתים משותפים. לכלכליסט נודע כי שר המשפטים אבי ניסנקורן אישר היום (א') תזכיר חוק שיופץ בשעות הקרובות לעיון הציבור ולפיו נדרש רוב רק של שני שלישים מדיירי בניין משותף לאישור התקנת מערכת סולארית (פוטוולטאית) לייצור חשמל. זאת בעוד שהחוק כיום מחייב הסכמה של כל בעלי הדירות לביצוע פעולות ברכוש המשותף.

 

החוק שנולד במסגרת מאמצי הממשלה לעודד ייצור חשמל באנרגיה מתחדשת, מציב שורה של תנאים שבהם הדיירים צריכים לעמוד לפני שיוכלו לאשר התקנה של המערכת. ראשית יצטרכו להוכיח כי היא עומדת בכל התנאים הקבועים בחוק לקבלת היתר; שנית יש צורך להוכיח כי התקנת המערכת אינה פוגעת באפשרות לקדם תוכנית לחיזוק הבניין מפני רעידות אדמה על פי תמ"א 38; כמו כן הדיירים מתבקשים להציג חוות דעת של שמאי מקרקעין או כלכלן המוכיחה כי המערכת תיצור החזרת השקעה ותשואה עודפת בשקלול

עלויות ההקמה, ההפעלה והתחזוקה.

 

 

לוחות סולאריים על גג בניין לוחות סולאריים על גג בניין צילום: חגי דקל

 

מי יישא בעלויות הקמת המערכת?

 

על פי התזכיר שמקדם ניסקורן, רק בעלי הדירות שהחליטו על התקנת המערכת יישאו בעלות הקמתה. הם אף רשאים להחליט כי רק חלקם יישאו בהוצאות. תשלומי ההקמה והאחזקה יהיו באופן יחסי לגודל הדירה. אלא אם הוחלט אחרת.

 

לעומת זאת, לאחר התקנתה, המערכת תיחשב רכוש משותף של כלל דיירי הבניין, ההכנסות ממנה יחולקו בין כל הדיירים. אלא שההכנסות יחולקו רק לאחר כיסוי עלויות ההחזקה וההפעלה שלה, ולאחר החזר הוצאות התקנה.

 

החוק מאפשר לדיירים שמתנגדים להקמת המערכת לפנות למפקח על הבתים המשותפים, אם חלה לטענתו פגיעה מהותית בזכויותיו. כמו כן, לאחר ההתקנה יכול דייר לפנות למפקח ולבקש להסיר את המערכת אם לטענתו חלות נסיבות המצדיקות זאת, למשל סיכון בטיחותי או העדר כדאיות כלכלית. למפקח על הבתים המשותפים הסמכות להורות על הסרת המערכת אם השתכנע כי הטיעונים האלה מוצדקים.

x