בריטניה תחלק 500 ליש"ט לכל תושב לבזבוזים בחנויות פיזיות
בניסיון לחזק את תיירות הפנים והקמעונאות המסורתית, הממלכה תעניק שוברים בשווי כולל של 30 מיליארד ליש"ט. עוד בתוכנית משרד האוצר הבריטי לחילוץ הכלכלה מהמשבר: תוספת כוח אדם בלשכות התעסוקה ומימון קורסים מקצועיים למובטלים
מחרתיים יחשוף שר האוצר של בריטניה רישי סונאק את "השלב הבא בתוכנית הממשל להבטחת התאוששות הממלכה". על פי דיווח של "הגרדיאן" הבריטי, אחת מדרכי הפעולה שסונאק צפוי להציג היא חלוקת שוברים לתושבים, במטרה לעודד את הצריכה במשק, בעיקר בענפים שנפגעו אנושות.
- המגפה דחפה את בריטניה לאשר קורקינטים חשמליים
- פריצת דרך מחקרית: תרופה סטרואידית הורידה את שיעור המתים מקורונה ב-35%
- בריטניה חוזרת לשגרה: החנויות נפתחות היום, איזיג'ט מחדשת חלק מהטיסות
על פי טיוטת ההצעה שנוסחה על ידי רזולושן פאונדיישן המקדמת מחקרי מדיניות, ממשלתו של בוריס ג'ונסון עשויה להעניק שוברים בשווי 500 ליש"ט לכל מבוגר ו־250 ליש"ט לכל ילד. שוברים אלה ייועדו לשימוש בענפים מוגבלים, כמו אירוח וקמעונאות פיזית.
לדברי הארגון, תוכנית זו תהיה דרך יעילה יותר לתמרץ את הכלכלה לעומת קיצוץ זמני במע"מ או מענק חד־פעמי — חלופות שנבחנו גם הן. כלכלנים העריכו כי משקי בית בעלי הכנסה גבוהה עשויים לנתב לחסכונותיהם כספים שיועברו על ידי המדינה ישירות אל חשבונות הבנק, בעוד הפחתה במע"מ תיחשב משמעותית פחות עבור משפחות שהכנסתן נמוכה. זאת, מפני שהשכבות החלשות נוטות יותר להוציא נתח גדול מהתקציב על מוצרים הפטורים ממע"מ, או שנהנות גם כך ממס מופחת.
השיטה נוסתה כבר בסין
על פי מקורות ששוחחו עם "הגרדיאן", משרד האוצר עשוי לאמץ את התוכנית שהיקפה 30 מיליארד ליש"ט, או לחלק שוברים בסכומים נמוכים יותר ובכך לאפשר את הרחבת הסכומים בשלב מאוחר יותר, במידה שהשיטה תוכח כיעילה.
בריטניה אינה המדינה הראשונה שתאמץ את שיטת השוברים. סין, טייוואן ומלטה נקטו גם הן את אותו האמצעי כדי לסייע למשק לעמוד על רגליו לאחר משבר הקורונה שזרע הרס בענפים רבים. בעיר הסינית ווהאן, מוקד התפרצות המגפה, חולקו באפריל שוברים בשווי מצרפי של 500 מיליון יואן (70.8 מיליון דולר) לשימוש במסעדות, מרכזי קניות, חנויות נוחות ומוקדי תרבות, ספורט ותיירות.
ענף האירוח הבריטי ספג פגיעה קשה במיוחד, כאשר בחודש אפריל נרשמה צניחה של יותר מ־90% בפעילות הכלכלית. קיים חשש כבד כי גם ענפי תעסוקה נוספים יתקשו להתאושש בתקופה שבה חוקי הריחוק החברתי נותרו על כנם. שלשום היה הערב הראשון לאחר שלושה חודשים, שהבריטים הורשו לבלות מחוץ לבתיהם בשעות הערב (ראו מסגרת). מסעדות, פאבים ובתי קולנוע נפתחו, אך ראש הממשלה ג'ונסון הזהיר: "אל לציבור להיות שאנן לגבי ריחוק חברתי, שכן הוא לא יאהב להשיב את ההגבלות במקרה של עלייה בתחלואה".
בגרמניה ובצרפת, שם כבר הוקלו המגבלות, היקפי הבילויים והקניות נמוכים עדיין ב־10% לעומת הרמה שנרשמה לפני המשבר.
"נוסף על אימוץ תוכנית התמיכה התעסוקתית הגדולה ביותר שהעניקה בריטניה שלא בימי מלחמה, הממשל צריך לשקם את ההוצאה הבריטית במקומות שהכי דורשים זאת", אמר ג'יימס סמית', מנהל מחקר ברזולושן פאונדיישן. "מודל שוברים שימומש בענפים המסוימים שהוגדרו מראש, ידחף את הביקושים בחלקים הנכונים של הכלכלה, ישפר את איכות החיים ויעביר תמיכה ממוקדת לעסקים שהכי נזקקים לסיוע הזה".
צניחה של 22% בתיירים
לאתרי התיירות הבריטיים, שנפתחו גם הם בסוף השבוע, צפויה התאוששות ארוכה והדרגתית. על פי הערכה של חברת המחקר גלובל־דאטה, תיירות הפנים תחווה השנה צניחה של 22% במספר התיירים לעומת השנה שעברה, אז עמד מספרם על 122.2 מיליון. פגיעה זו תנבע בעיקר מחוסר היכולת הכלכלית של בריטים לנפוש או מחששותיהם בנוגע לסיכון הרפואי.
גם תיירות החוץ עדיין רחוקה מלשוב לרמות תקינות. בסוף השבוע פרסמה אנגליה רשימת מדינות שמהן תותר הכניסה אליה ללא חובת בידוד. יוון, ספרד ובלגיה נכללו ברשימה שתיכנס לתוקפה ביום שישי. עם זאת, הבאים מארה"ב, סין, שבדיה ופורטוגל, למשל, יחויבו בבידוד של 14 ימים. סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד מותירות לפי שעה את הגבלות הכניסה.
נוסף על תוכנית השוברים, סונאק צפוי להכריז על הזרמת 800 מיליון ליש"ט ללשכות התעסוקה במדינה, שיוקצו לגיוס 13.5 אלף עובדים נוספים. בכך, יוכפל מספר הנציגים שעובדים בלשכות אלה ברחבי הממלכה. החל מהיום יתאפשרו פגישות פנים אל פנים במרכזי התעסוקה בין מחפשי העבודה לנציגי המדינה. 49 מיליון ליש"ט נוספים יושקעו בהגדלת מצבת יועצי התעסוקה ובקיום קורסים מקצועיים שייקלו על המובטלים למצוא עבודה. לדברי גורמי ממשל ששוחחו עם רשת BBC, תוכנית החל"ת שהשיקה הממשלה מממנת כרגע 80% משכרם של יותר מ־9 מיליון מובטלים. עם זאת, תוכנית זו צפויה להצטמצם באוגוסט ולהסתיים לחלוטין בסוף אוקטובר.