פיץ' הורידה דירוג למספר שיא של 33 מדינות בחצי שנה, והיד עוד נטויה
סוכנוות הדירוג העניקה בינואר-יוני אופק שלילי ל-40 מדינות נוספות על רקע משבר הקורונה: "חסר תקדים"; בכיר בפיץ': "הדאגה שלנו היא ממה שיקרה אחרי שנעבור את משבר הקורונה, החוב הציבורי העולמי עלול לטפס לשיא היסטורי של מעל 100% מהתמ"ג"
סוכנות דירוג האשראי פיץ' הורידה במחצית הראשונה של השנה את הדירוג למספר שיא של 33 מדינות. הסוכנות עשויה להוריד בהמשך השנה את הדירוג למדינות נוספות, על רקע השלכות מגיפת הקורונה.
- מחיר חוסר היציבות: פיץ' מורידה דירוג אג"ח להונג קונג
- מודי'ס חתכה את דירוג האשראי של הודו לרמה אחת מעל דירוג זבל
- למרות הקורונה: S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל
לפי ג'יימס מקורמק, מנהל חטיבת דירוג המדינות, הסוכנות העניקה אופק שלילי ל-40 מדינות נוספות, כלומר קיים סיכוי גבוה שיספגו הורדת דירוג. "מעולם לפני כן בהיסטוריה של סוכנות פיץ' לא היו לנו 40 מדינות בו זמנית עם אופק שלילי", אמר בראיון לאתר CNBC. "זה קורה אחרי שכבר הורדנו במחצית הראשונה של השנה את הדירוג ל-33 מדינות. מעולם לא קרה שבשנה אחת הורדנו את הדירוג ל-33 מדינות, וזה כבר קרה הפעם בתוך חצי שנה בלבד".
בין המדינות שספגו הורדת דירוג נמנות בריטניה, אוסטרליה והונג קונג. באפריל הותירה החברה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+ עם תחזית יציבה.
לדברי מקורמרק, ממשלות רבות הגדילו את ההוצאות שלהן בניסיון להגן על הכלכלות מהשלכות הסגר ושאר הצעדים שננקטו כדי לבלום את התפשטות הקורונה. אולם, מהלכים מסוג זה צפויים לפגוע במצב הפיננסי של כל 119 המדינות אותן מדרגת פיץ'. הפגיעה הזו תבוא לידי ביטוי בגירעונות גדולים יותר בתקציבים או עלייה בחובות.
לפי קרן המטבע הבינלאומית, הצעדים שנקטו ממשלות בעולם כדי לבלום את הנגיף פגעו בכלכלה העולמית יותר מכפי שהעריכו בתחילה. הקרן הזהירה כי החוב הציבורי העולמי עלול לטפס לשיא של כל הזמנים של מעל 100% מהתמ"ג העולמי. לפיכך, מקורמרק אמר כי הם בסוכנות יבחנו האם הממשלות יצליחו להוריד את רמות החוב לאחר שיתגברו על הקורונה.
"הדאגה שלנו היא ממה שיקרה אחרי שנעבור את משבר הקורונה", הסביר. "אני חושב שזו ההתמקדות שלנו וזה יהיה הגורם העיקרי שיקבע את עתיד הדירוגים".