למרות הקורונה: S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל
הדירוג נותר על רמה של AA מינוס; ב-S&P מעריכים כי כלכלת ישראל תתכווץ השנה ב-5.5%, וכי הגירעון הממשלתי יהיה גבוה מ-10%; לפני כשלושה שבועות הורידה מודי'ס את תחזית דירוג האשראי של ישראל ל"יציבה"
חברת הדירוג S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל על AA מינוס עם תחזית יציבה.
- משרד האוצר: הגירעון בחודש אפריל זינק ל-4.8%
- 10 צעדים שימנעו מישראל להידרדר לתהום כלכלית
- חברת הדירוג Fitch אישררה את דירוג האשראי של ישראל ברמה של A+
הדירוג נותר על כנו אף שלפי האנליסטים של החברה, כלכלת ישראל תתכווץ השנה ב-5.5% בעקבות מגפת הקורונה והגירעון הממשלתי יהיה גבוה מ-10%, מה שיגדיל את היחס בין החוב לתוצר לכמעט 71%.
עם זאת, לפי כלכלני S&P, היסודות המאקרו-כלכליים היציבים והגמישות המוניטרית מאפשרים לישראל לספוג את ה"הלם", כאשר להערכת חברת הדירוג מגזר ההייטק יסייע למשק כולו להתאושש מהמשבר. לאור זאת, אושרר הדירוג עם תחזית יציבה, כלומר בסוכנות הדירוג לא צופים שינוי בתקופה הקרובה.
חברת הדירוג מציינת כי למרות המכה הכלכלית ממשבר הקורונה, תגובת הממשלה שכוללת תמריצים בהיקף של כ-4% מהתמ"ג והגדלת הנזילות דרך ערבויות בהיקף של כ-3% מהתמ"ג, תסייע למשק להתאושש מהמשבר מוקדם יחסית.
S&P מתייחסת לכך שלמרות חוסר ההצלחה של הממשלה בשנתיים האחרונות לרסן את הגירעון (בתקופתו של משה כחלון כשר האוצר), ישראל נכנסת למשבר עם מרחב פיסקאלי גדול יחסית, מאחר שבמשך עשור הורידה את היחס בין החוב לתוצר בכ-10% ל-60%.
לפי הודעת S&P, דירוג האשראי של ישראל עשוי לרדת אם ההאטה תימשך זמן רב יותר או תהיה עמוקה יותר ממה שהיא צופה כעת ותימשך על פני שנים. תרחיש זה יכול להתממש גם אם צעדי המדיניות למיגור המגפה יתגלו כפחות יעילים ממה שצופים. הפחתת דירוג תוכל להגיע גם במידה שהסיכונים הביטחוניים יגדלו משמעותית.
מנגד, חברת הדירוג תוכל להעלות את דירוג האשראי אם הממשלה תצליח לייצב את המדיניות הפיסקלית ולהביא להורדה של החוב הממשלתי או תשלומי הריבית; ובמידה שיהיה שיפור משמעותי במצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון.
S&P צופה כי ב-2021 כלכלת ישראל תצמח ב-6% - על רקע ההתאוששות העולמית. אחת מהנחות המפתח של החברה לגבי ההתאוששות הכלכלית החזקה של ישראל היא כי הממשלה החדשה של נתניהו וגנץ תכהן עד לסוף השנה הבאה.
חברת הדירוג מעריכה כי ישנו קונצנזוס פוליטי לגבי החשיבות להפחתת החוב, ומציינת כי בהרכב ההוצאות וההכנסות ממסים של ישראל יש הטבות מס רבות שניתן לבטל והעלאות מס שניתן לעשות. להערכת חברת הדירוג, הגירעון, שיעמוד השנה על 10.3%, יירד ב-2021 ל-5% ומתחת ל-3% ב-2022-23
S&P מתייחסת גם לחשיפה של הגבוהה של הבנקים לענף הנדל"ן, בעיקר בעקבות משכנתאות למגורים. להערכתה, יחד עם הלוואות לבינוי ונדל"ן מסחרי, היקף החשיפה של הבנקים לענף מגיע למעל 45% לעומת 32% לפני עשור. למרות צעדים שנקט בנק ישראל בשנים האחרונות, שהפחיתו את הסיכון המערכתי, כל תיקון פתאומי במחירי הדיור יכול להכביד על יציבות מערכת הבנקאות.
עוד מעריכים בחברת הדירוג כי למרות ההאטה בעליית מחירי הדיור בעקבות צעדי הממשלה ובנק ישראל, לאור הפריון הנמוך בענף הבנייה והגידול הדמוגרפי יהיה קשה לספק את הביקושים, והמחירים יחזרו לעלות ב-2021, אם כי מעט יותר מבעבר.
S&P העלתה את דירוג האשראי של ישראל לרמתו הנוכחית באוגוסט 2018 - הדירוג הגבוה ביותר שלו זכתה ישראל מעולם.
לפני כשלושה שבועות הורידה סוכנות הדירוג מודי'ס את תחזית דירוג האשראי של ישראל מ"חיובית" ל"יציבה", והותירה את הדירוג עצמו על A1. סוכנות הדירוג נימקה את החלטתה בהרעה בתחזית הפיסקאלית על רקע ההידרדרות בגירעון התקציבי - אשר מתעצמת על רקע משבר הקורונה; וב"ירידה באפקטיביות של המדיניות הפיסקאלית, שנובעת בין היתר מהאקלים הפוליטי המקוטב".