פרשנות
הקרב על החופש הגדול: ארגוני המורים ניצחו את ההורים
באופן פורמלי המפסידה הגדולה מפסיקתו של בית הדין הארצי לעבודה היתה הממשלה וההחלטה נגעה לתלמידי כיתות י'. מעשית, ההחלטה גרמה להקדמת סיום שנת הלימודים בגני הילדים ובתי הספר היסודיים
באופן פורמלי המפסידה הגדולה מפסיקתו של בית הדין הארצי לעבודה היום אחר הצהרים היתה הממשלה וההחלטה נגעה לתלמידי כיתות י'.
ואולם, באופן מעשי ההחלטה גרמה להקדמת סיום שנת הלימודים בגני הילדים ובתי הספר היסודיים, וארגוני המורים ניצחו אתכם, ההורים.
יש אמנם עדיין 800 אלף מובטלים במשק, שדמי האבטלה של רבים מהם עומדים להסתיים. קשה להאמין שהם יראו בעין יפה את העובדה שדווקא בעת משבר כל כך עמוק חלק מהמורים יקבלו על ימי החופש הגדול תשלום כפול.
- בית הדין דחה את בקשת המדינה, שנת הלימודים לא תוארך
- המדינה לבית הדין: לחייב את מורי כיתות י' לעבוד עוד תשעה ימים
- המדינה תממן חלקית את בית הספר של החופש הגדול. גלנט: "נמצא פתרון"
השאלה שנדונה בבית המשפט היתה אם הלימודים בכיתות י' יוארכו בתשעה ימים נוספים או לא. ונכון שזו נראתה שאלה חסרת חשיבות, בין היתר כי התלמידים ממילא לא היו מגיעים. אלא שבגלל ההחלטה של בית המשפט, שנבעה משלומיאליות של האוצר, להחלטה הזו יש השלכות דרמטית: חטיבות הביניים סיימו את שנת הילמודים עכשיו במקום בעוד שבוע וחצי ובתי הספר היסודיים יסיימו אותם ב-30 ביוני במקום ב-13 ביולי. הילדים לא ילמדו וישלימו חומר. חלקם, רק חלקם, יהיו במין קייטנה שנקראת בית הספר של החופש הגדול.
שר החינוך יואב גלנט הזדרז להודיע שעל התקופה שעד ה-13 ביולי ההורים לא יצטרכו לשלם תוספת. כלומר הם לא ישלמו על בית הספר של החופש הגדול את אותם 540 שקלים שהיו משלמים אם הוא היה מתחיל כמתוכנן ב-14.7. טוב שגלנט לפחות מבין שאי אפשר גם לתת להורים סטירה וגם להגיש להם את החשבון על הטיפול במיון.
תקציר הפרקים הקודמים: הסתדרות המורים הסכימה שהמורים בכיתות א'-ט' והגננות יחזירו תשעה ימים, רק תשעה ימים עלובים, תמורת ימי הלמידה מרחוק.
ארגון המורים העל יסודיים הגיע להסכם שהמורים ילמדו את התלמידים עד לבחינות הבגרות, מה שלגבי חלק מהמורים אומר שהם יעבדו עד סוף יולי. זה הותיר את כיתות י' ללא סיכום ברור. באוצר הסכימו, לא ברור למה, לסעיף שמתנה את תשעת הימים שנדרשת הסתדרות המורים להשיב בכך שגם כיתות י' יעשו את זה. עד הרגע האחרון הם לא דאגו להתיר את הפלונטר.
כך לפני שבועיים הודיעה מזכ"ל הסתדרות המורים יפה בן דוד שאם כיתות י' לא ילמדו עוד תשעה ימים, כל יתר מערכת החינוך לא תלמד. שר החינוך יואב גלנט פרסם בתגובה צו שחייב את המורים של ארגון המורים העל יסודיים ללמד בכיתות י'. אלא שהאזרחות זה לא צבא, ובית הדין לעבודה לא הבין באיזו סמכות הוא עשה את זה. ברגע שהמדינה הפסידה, התברר שלמשרד החינוך הגיע להסכמה עם בן דוד. המורים או לפחות חלקם ילמדו, אבל בתשלום נוסף במסגרת בתי הספר של החופש הגדול.
אם מביאים בחשבון גם את עלות הפעלת ימי הלימודים וגם את הסבסוד להורים זה יעלה למדינה לפחות חצי מיליארד שקל. את הנזק שגרם משבר הקורונה למעמד המורה שום קמפיין לא ישקם. לא הסתה גרמה לכך אלא ההתנהגות הכוחנית של הנציגים שלהם. יו"ר ארגון המורים העל יסודיים רן ארז ומזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד רבו מי לא ייצא פראייר ומי שיצא פראייר זה ההורים. לא ברור שיש איך להסביר את זה לילדים.
מבולבלים? זהו לוח החופשות החדש:
כיתות יא-יב: ממשיכות ללמוד עד סוף הבגרויות ב-27 ביולי
כיתות י': סיימו את הלימודים כמתוכנן היום (שישי, 19 ביוני)
חטיבות הביניים: סיימו את הלימודים היום (19 ביוני) במקום ב-1 ביולי
כיתות ה'-ו': יסיימו את הלימודים ב-30 ביוני במקום ב-13 ביולי
גנים וכיתות א'-ד': יסיימו את הלימודים ב-30 ביוני במקום ב-13 ביולי; בתי הספר של החופש הגדול יחלו ב-1 ביולי במקום ב-14 ביולי ויסתיימו ב-6 באוגוסט