בית הדין דחה את בקשת המדינה, שנת הלימודים לא תוארך
בית הדין הארצי לעבודה דחה את בקשת המדינה לדחיית ההכרעה, וקבע כי שנת הלימודים תסתיים כפי שדרש ארגון המורים. המשמעות: גני הילדים וכיתות א'-ט' יצאו לחופש הגדול בתאריך המקורי. בתי הספר של החופש הגדול יפעלו מ-1 ביולי
תבוסה למשרד החינוך: בית הדין הארצי דחה הערב (שישי) את דרישת המדינה להוציא צווי מניעה - והודיע כי שנת הלימודים בכיתות י' הסתיימה. המשמעות: עם קבלת עמדת ארגון המורים, שנת הלימודים בגנים, בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים תסתיים ב-1 ביולי בעקבות ההסכם עם משרד האוצר.
"איננו מביעים כל עמדה בנוגע להשלכות החלטה זו על מחויבות הסתדרות המורים לפעול בהתאם להסכמות בינה לבין המדינה", כתבו השופטים. "שנית, בהיעדר מקור נורמטיבי לחייב את הארכת שנת הלימודים לכיתות י' בהתאם למתווה הסתדרות המורים אין בידי בית הדין להיעתר למתן הסעד המבוקש, רק בשל ההשלכות האפשריות שניתנות לפתרון בדרכים אחרות".
במשרד החינוך מסרו כי "בעקבות החלטת בית הדין הארצי לעבודה, פנה שר החינוך יואב גלנט, למזכ"לית הסתדרות המורים וסיכם איתה על הפעלת בית הספר של החופש הגדול עבור ילדי הגנים ותלמידי כיתות א'-ד' מ-1 ביולי ועד 6 באוגוסט". במשרד ציינו כי עובדי ההוראה יוכלו לעבוד במסגרת בתמורה לשכר נוסף.
"בית הספר של החופש הגדול יאפשר לתלמידים להשלים פערים שנוצרו בשנה האחרונה עקב התפרצות הקורונה, החזרה למסגרת חינוך משלימה בתקופה מאתגרת זו תאפשר גם יציבות למשק הישראלי ותסייע כלכלית וחברתית למדינה", נכתב בהודעת המשרד.
הסתדרות המורים: הלימודים ביסודיים ובגנים יסתיימו בסוף יוני
בעקבות החלטת בית הדין לעבודה כי שנת הלימודים בכיתות יו"ד לא תוארך הודיעה הסדרות המורים כי הלימודים בחטיבות הביניים ובחטיבות העליונות בשירות המדינה, כבר הסתיימו ולא יימשכו עד ה-1.7 כמתוכנן וכי שנת הלימודים בבתי הספר היסודיים ובגני הילדים תסתיים ב-30.6.20 ולא ב-13.7 כמתוכנן. זאת "בעקבות החלטת בית הדין הארצי ולאור ההסכם שנחתם בין המדינה לבין הסתדרות המורים בחודש אפריל".
בהסתדרות המורים טוענים כי ההסכם שנחתם "קיבע את עיקרון השוויון בין כלל עובדי ההוראה במערכת החינוך". מזכ״לית הסתדרות המורים, יפה בן דויד, הודיעה לעובדי ההוראה ״עם סיום שנת הלימודים, אני מאחלת לכם ולבני ביתכם חופשה נעימה". כמובן צפוי שהחלטת הסתדרות המורים תפתח מאבק משפטי חדש כבר בסוף השבוע הזה.
כל המאבק על כיתות יו"ד נערך בשל החשש שהסתדרות המורים תביא לסגירת הגנים ובתי הספר היסודיים ותגרום נזק כבד למשק.
נציגי המדינה ביקשה לדחות את ההכרעה על סיום השנה
קודם לכן ביקשו נציגי המדינה לדחות את ההכרעה על סיום שנת הלימודים. "הונחו הצעות ברוח המתווה ובהתאם להערות של בית הדין הארצי", כתבו נציגי המדינה. "ארגון המורים העלה דרישות לא מידתיות שאינן מתכתבות עם המציאות המשברית, הכלכלית וההסכמית, ומשכך לא עלה בידי המבקשים להגיע להסכמות".
עוד צוין כי ארגון המורים הגיש את תשובתו כשעה וחצי לפני הדיון שנערך אמש, והעותרים מטעם המדינה שדורשים צווי מניעה טענו כי לא ניתן להם מספיק זמן להיערך לטיעוני המורים. "הסוגיות העומדות בפני בית הדין הארצי גולשות אל עבר היבטים חברתיים ציבוריים וכלכליים שלא ניתן להפריז במשמעותם והשלכותיהם המשקיות, מבקשת המדינה כי יתאפשר לכל אחד מן הצדדים שיבקש זאת להניח בפני בית הדין השלמת טיעון מטעמו, וזאת עד למוצאי שבת בשעה 21:30".
ארגון המורים הגיב לטענות וטען כי המורים התנדבו כבר 27 ימים. "מעבר לעובדה שלא הוצג שום טעם פדגוגי בצורך ללמוד כיתות י' ובהיעדר כל מקור נורמטיבי - אין שום עילה להוסיף על מטלות אלו שבכל מקרה מבוצעות על-ידי ציבור המורים מתוך תחושת שליחות", כתבו עורכי הדין של הארגון. "הסיבה היחידה שהמדינה מבקשת לכפות על עובדי ההוראה בחינוך העל-יסודי לעבוד עוד תשעה ימים היא חסרת עילה וצידוק חוקי או מוסרי", הוסיפו.
בית הדין לעבודה, נזכיר, היה אמור להכריע היום בשעה 16:00 אם להיעתר לבקשת המדינה ולהוציא צווי מניעה נגד ארגון המורים, לאחר שהצדדים לא הגיעו להסכמות. המדינה ביקשה לדחות את ההכרעה למוצאי שבת למרות שהשופטת לאה גליקסמן הבהירה אתמול לצדדים כי אין בכוונתה לקיים דיון נוסף.
שני הצדדים דנים עוד מאתמול בעקבות דרישת המדינה להוצאת צווי מניעה שיחייבו את מורי כיתות י' וחטיבות הביניים להמשיך ללמד עד 1 ביולי – תשעה ימים אחרי המועד הרגיל לסיום שנת הלימודים. בדיון טענו נציגי המדינה כי כל האפשרויות למשא ומתן נוצלו עד תום, אך השופטת נזפה בהם ושאלה מדוע לא פנו להליך המשפטי כבר בתחילת החודש.
משרדי החינוך והאוצר הציעו לארגון המורים לעבוד את תשעת הימים שהתבקשו בקיץ, ובתמורה יוחזרו להם שלושה ימים בשנה הבאה - כך שיצא שיעבדו שישה ימים נוספים. בתגובה, נציגי הארגון אמרו כי למרות שהמורים עבדו קשה ומילאו את כל החובות הפדגוגיות, הם מוכנים כ"צעד של פשרה ורצון טוב" ללמד "מספר ימים בלבד", כלשונם, אך בתנאי שגם מורים בכיתות ז'-ט' יידרשו להוסיף תשעה ימים.