$
בורסת ת"א

בעקבות חשיפת כלכליסט

לפידות יוצא לקרב מול סיידוף על המיליונים

הפיטורים של אייל לפידות מתפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי הפכו לקרב רווי יצרים בין שני הצדדים. לפידות, במהלך יוצא דופן, ינסה לגרור בעלי מניות להגיש תביעה נגד החברה לאור הירידה בשוויה. בשיכון ובינוי מקווים ל"פרידה בכבוד"

גולן חזני 06:4718.06.20

מהלך הפיטורים של אייל לפידות מתפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי פותח מלחמת עולם בינו לבין החברה, בעל השליטה נתי סיידוף, והדירקטוריון בראשותו של תמיר כהן. לכלכליסט נודע כי לפידות שכר את שירותיו של עו"ד דודי תדמור שיוביל מצידו את המאבק.

 

 

 

לפידות לא ימשיך בתפקיד המנכ"ל אבל ייצא לקרב כלכלי טעון. הוא טוען כי ההחלטה על פיטוריו התקבלה שלא כדין, ורמז על כך בהודעה שהוציא דוברו אתמול ויוחסה למקורביו.  

 

התגובה התבססה אמנם על תגובת שוק ההון שהוריד את מניית שיכון ובינוי ב־17% לאחר הפיטורים. המשמעות היא ירידה של 1.1 מיליארד שקל בשווי החברה, שעמד על 6.5 מיליארד שקל בפתיחת המסחר. לפידות נחשב מנכ"ל מוערך בשוק ההון עם פרמיה לחברות שהוא מנהל וכשנכנס לתפקיד זינקה מניית שיכון ובינוי, אם כי בחישוב של תקופה ארוכה יותר היא התנהגה בצורה דומה לחברות תשתיות אחרות.

 

אייל לפידות אייל לפידות צילום: שאול גולן

 

"השוק אמר את דברו כשלפידות נכנס לתפקיד והעלה את שווי החברה ב־140% ל־6.5 מיליארד שקל מ־2.7 מיליארד שקל. התנהלות החברה ומי מטעמם מוזרה ומעלה תהיות על האופן שבו נהגו, תוך שהם כורים לעצמם את הבור ומרפדים אותו באמירות מופרכות שאין להן שום קשר לסיבות האמיתיות של ההדחה", אמרו מקורבים ללפידות. לדבריהם, "התנהלות הדירקטוריון יוצרת נזק לבעלי מניות החברה, כפי שהשתקף מהירידה בשער המניה היום, המהווה עילת תביעה נגד החברה בהתנהלות התמוהה הזאת".

 

 

 

הדברים החריפים של מקורבי לפידות, המהווים למעשה הזמנה של בעלי מניות להגיש תביעה נגזרת נגד החברה, הם יוצאי דופן בשוק ההון גם מצד מנכ"ל מפוטר.

 

השכר החלומי והאופציות

 

הקרב של לפידות הוא כלכלי. הוא פוטר כשסיים רק שנה אחת מתוך חמש שנים שעבורן קיבל אופציות עם חתימתו. המנה הראשונה, בשווי 34 מיליון שקל, הבשילה רק בשבוע שעבר. ארבע מנות נוספות בשווי 136 מיליון שקל, נכון לאתמול בבוקר לפני הירידות, אמורות להבשיל תוך ארבע שנים.

 

שווי האופציות יורד כמובן עם הירידה בשווי החברה. עבור לפידות הדבר עשוי להוות טיעון משפטי, שלפיו לא פוטר כדין, והמהלך גרם נזק לחברה ולו. לפידות צפוי לדרוש להשאיר בידיו את מלוא האופציות שקיבל, 20 מיליון אופציות, ואילו שיכון ובינוי צפויה לטעון כי תוקף האופציות שנותרו למימוש בשנים הקרובות, איננו תקף וכי פקע.

 

ללפידות חוזה חלומי של 4 מיליון שקל שכר בסיס לשנה ועוד 4 מיליון שקל מענקים. ההסכם שלו כולל מענק הסתגלות של לא פחות מ־12 חודשים העסקה כך שמובטחים לו 4 מיליון שקל נוספים לפחות. "השוק מבחין היטב בניסיונות לבנות את הסיבות לפטורים, שנתפרו טלאי על טלאי ללא כל קשר למציאות. ברור לכול שקודם ירו את החץ ועכשיו מנסים לסמן את המטרה", אמרו מקורבי לפידות.

 

בשיכון ובינוי מכינים כמובן את הצד המשפטי שלהם למהלך, באמצעות עו"ד פיני רובין ממשרד גורניצקי. החברה תטען כי הפיטורים נעשו כדין, וכי דירקטוריון סוברני להחליט על פיטורים של מנכ"ל.

 

דירקטוריון החברה טוען כי איננו שבע רצון מתפקודו של לפידות. "הוא לא יכול לקדם עוד את החברה", טוענים בדירקטוריון. מעבר לכך צפוי הדירקטוריון בראשות תמיר כהן, מנהל עסקיו של נתי סיידוף, לטעון כי יחסי האנוש של לפידות הביאו למשבר ניהולי קשה בחברה, למחסור במנהלים בשכבות הניהוליות השונות והחברות הבנות, נטישה של מנהלים ואי גיוס אחרים במקומם, כך שהחברה פועלת היום למעשה עם שלושה מנהלים בכירים בלבד מתחת לפידות. "הוא עשה את שלו בחברה, קיבל תנאים לא רעים והרוויח בה יפה. אפשר להיפרד בכבוד", אמרו גורמים המקורבים לחברה.

 

היו"ר תמיר כהן ובעל השליטה נתי סיידוף היו"ר תמיר כהן ובעל השליטה נתי סיידוף צילומים: עמית שעל , אוראל כהן

 

נושא נוסף ששיכון ובינוי עשויה לטעון לגביו – העסקים הפרטיים של לפידות. הן ניסיון לעסקאות בתחום הנדל"ן הרוחבי, והן ברכישת 5% ממניות כלל ביטוח וניסיון לכהן בה כדירקטור. סיידוף לא ראה בעין יפה את העובדה שלפידות נעדר שעות ארוכות במהלך השבוע ממשרדי החברה. לפידות נהג גם בהפניקס לערוך פגישות רבות מחוץ למשרד, אבל כאן היו מעורבים עסקים פרטיים בעוד שבחברה ציפו שיקדיש את כל כולו לפעילות כמנכ"ל ולא ינסה להיות מעורב בכלל ביטוח. מה גם שהפעילות בכלל ביטוח העמידה את שיכון ובינוי בסוג של ניגוד עניינים לכאורה וסיכן את עסקיה. הדירקטוריון חש שלפידות לא עושה את עבודתו במלוא הכוח וכי מיצה את יכולותיו בחברה.

 

"היה מנותק מהשטח"

 

מה דעתך על מניית שיכון ובינוי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

לפידות הגיע מהתחום הפיננסי, הפניקס, וסביב שיכון ובינוי טוענים שהוא המשיך להתנהל בעיקר בתחום זה, למשל בנושא הסדרת החוב של החברה, אבל לא הצליח להסתגל לרעיון שמדובר בחברה תפעולית שדורשת תשומת לב וניסיון אחרים לגמרי. מנהלים מעידים כי לפידות מיעט לבקר בפרויקטים של החברה ובעיקר ניסה לזכות במכרזים ולגייס שותפים, מה שגרם לו לניתוק מסוים מהשטח.

 

בנוגע לאפקט לפידות, ולתגובת הקסם של השוק שמעלה ומוריד מניות בעקבותיו (אתמול עלתה מניית כלל ביטוח ב־3.6% לאור הערכות כי לפידות יתמודד על תפקיד יו"ר החברה), ציינו בשיכון ובינוי כי מניית החברה עלתה באופן דומה לשאר חברות התשתיות בתקופה שמאז נודע על כניסת לפידות לתפקיד. מ־26 במרץ, עת פורסם על כניסתו הצפויה של לפידות לתפקיד, ועד אתמול בבוקר, זינקה מניית שיכון ובינוי ב־119%, אבל אלקטרה היתה לא הרבה מאחור עם עלייה של 94% ושפיר עם 87%, כשאשטרום אף רושמת תשואה גבוהה יותר עד אתמול בבוקר של 149% (ערכים מתואמי דיבידנדים).

 

תמיר כהן, שקיים שיחת אנליסטים, דאג להציג נתונים אלה בשיחה שקיים עמם אתמול בצהריים. השוק לא השתכנע בינתיים והמניה נשארה בירידה של 17% עד לסוף היום.

 

האחזקה של לפידות במניות כלל ביטוח הפריעה לסיידוף ונציגו כהן ואלה דאגו לציין זאת בפני המנכ"ל, אבל זה סירב למכור את המניות שרכש ב־132 מיליון שקל, מתוכם הלוואה של 118 מיליון שקל. מכירה של המניות בהפסד היתה משאירה את לפידות ללא ההון העצמי שהשקיע בעסקה של 14 מיליון שקל, כשהיתר התקבלו כהלוואה מאידיבי פיתוח.

 

בשיחות לא רשמיות שהתקיימו עם לפידות הוא התבקש לא להיאחז בקרנות המזבח ולעזוב מרצונו ברוח טובה. לפידות נחוש להילחם מתוך מחשבה כנראה שניצחון במישור המשפטי יסייע לו לצאת מהאירוע עם שמו הטוב ועם נתח כספי מכובד שלו הוא זכאי בצדק מבחינתו.

 

"לפידות היה רגיל לתת כסף – בהפניקס. להיות בצד שמעניק אשראי ומשקיע. כאן הוא עבר לצד השני של המשוואה, וכיזם ללכת לבקש אשראי. השינוי הזה היה גדול מדי עבורו והוא לא היה מסוגל לעבור אותו", אמר מקורב לחברה.

 

אתמול התברר כי סמנכ"ל החברה אלון רווה מכר מניות ב־420 אלף שקל שלשום, לפני ההודעה על לפידות שגררה ירידה במחיר המניה. רווה הודיע על כך לחברה בצהריים ואילו "כלכליסט" חשף את עזיבתו של לפידות ב־17:29.

 

לפידות נכשל בגיוס מנהלים טובים

 

תפקיד סמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי ממחיש את הכשל של אייל לפידות בגיוס מנהלים טובים לשיכון ובינוי. סמנכ"ל הכספים טל רז הודיע כבר בדצמבר 2018 על עזיבה. לפידות הצטרף באפריל 2019 ורז נשאר עוד מספר חודשים לפני שעזב. אבל במשך יותר משנה לא הצליח לפידות לגייס סמנכ"ל כספים מחליף. כממלא מקום זמני מכהן בתפקיד אלון רווה מנכ"ל חברת הזכיינות.

 

לפידות פיטר את מרבית המנהלים בחברות הבנות וחלקם עזב מרצונם. הבכיר ביותר היה תמיר דגן מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן. לפידות לא מינה לו מחליף ולמעשה את זמנו בחברה בילה בקומת חברת הנדל"ן, הנושא הקרוב ביותר ללבו, והיה מעורב פעיל בניהולה.

 

המנהל הבכיר ביותר שנשאר בחברה הוא אהוד דנוך, מנכ"ל סולל בונה, ולצידו יקי מנדל היועץ המשפטי. רועי יקיר הוא הרכש הבכיר היחיד שהביא לפידות מתפקיד סמנכ"ל השקעות בהפניקס. יקיר היה מיועד לנהל את הקרנות ששיכון ובינוי היתה אמורה להקים, קרנות השקעה בתחומי נדל"ן, אנרגיה ותשתיות. הקרנות לא הוקמו עד עתה ויקיר משמש כמנכ"ל חברת האנרגיה.

 

ברשימת הנוטשים והמפוטרים גם דורון בשן מנכ"ל שיכון ובינוי יזמות אירופה, גיא דבורין מנכל RED חברת הנדל"ן בפולין ובמזרח אירופה, אייל כהן מנכ"ל שיכון ובינוי אמריקה, ואפרת יצחקי סמנכ"לית משאבי אנוש.

 

יחסו של לפידות למנהלים שתחתיו לא היה אדיב ומנומס, ובשיכון ובינוי מספרים כי בשנה האחרונה העניין אף הוחמר. לפידות טען כי אינו מוכן להתפשר על מנהלים בינוניים. אך בחברה ראו זאת כחולשה שלו כמנכ"ל וכמי שמנהלים חוששים לעבוד תחתיו. כעת מקווים בחברה שהמנכ"ל הבא יצליח לאייש את התפקידים הרבים שלא מאויישים.

 

 

x