דיווח שוטף
"למרות פעולות בנק ישראל - השקל צפוי להתחזק במתינות"
המטבע האמריקאי ירד היום ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.472 שקלים, היורו מחק 0.2% ונקבע על 3.924 שקלים; באגף כלכלה ומחקר בהראל צופים כי המטבע המקומי צפוי עוד לטפס, למרות פעילות בנק ישראל המעוניין למנוע את המשך הייסוף המהיר שלו: השקל ימשיך להתחזק, "בזכות עודף משמעותי של כ-3.8 מיליארד דולר בחשבון השוטף של בנק ישראל ברבעון הראשון, לצד המשך הזרמת כספים של משקיעים זרים בחברות ישראליות"
השקל התחזק היום לעומת הדולר והיורו: המטבע האמריקאי ירד ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.472 שקלים, היורו מחק 0.2% ונקבע על 3.924 שקלים. בשוקי העולם, הדולר במגמה מעורבת - היורו נסוג ב-0.6% לשווי של 1.131 דולרים, הפאונד עולה ב-0.6% ל-1.267 דולרים.
- שיא ביתרות המט"ח של בנק ישראל במאי: 142.5 מיליארד דולר
- השקל מטפס בשוק המט"ח: הדולר שוב מתחת 3.5 שקלים
- שוק המט"ח: היורו מזנק ב-1.3% ליותר מ-3.9 שקלים
לדברי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, "להערכתנו, כל עוד לא נראה מצב עולם קיצוני - השקל צפוי להתחזק במתינות מול סל המטבעות, למרות פעולות בנק ישראל".
קליין אומר כי "למרות המשבר, נרשם ברבעון הראשון עודף משמעותי של כ-3.8 מיליארד דולר (על פי נתונים מנוכי עונתיות) בחשבון השוטף של מאזן התשלומים. צמצום בגירעון במאזן הסחורות (עקב הירידה החדה ביבוא רכבים ודלקים) לצד המשך עלייה בעודף ביצוא השירותים תרמו לכך".
בנוסף לכך, קליין מציין כי "'התיאבון' של המשקיעים הזרים לחברות ישראליות המשיך להיות משמעותי גם ברבעון הראשון עם השקעות ישירות (FDI) של 4.5 מיליארד דולר, בדומה לקצב הרבעוני הממוצע של השנתיים הקודמות. להערכתנו, נתוני הרבעונים הבאים צפויים להיות כמובן חלשים יותר (אך חיוביים) כאשר ההאטה המשמעותית בהשקעות בעולם בשל המשבר תבוא לידי ביטוי".
לסיכום, קליין מסביר כי "העודף המרשים בחשבון השוטף לצד המשך זרימת הכספים של משקיעים זרים ממשיכים להוות את הגורמים הבסיסיים שתומכים בחוזקו של השקל. יחד עם זאת, בחודשיים האחרונים ראינו פעילות מוגברת של בנק ישראל במטרה למנוע המשך ייסוף מהיר של השקל. להערכתנו כל עוד שלא נראה מצב עולם קיצוני (מלחמה, גל שני, פגיעה משמעותית בשוק ההון) ייסוף השקל ימשך במתינות למרות פעולתו של בנק ישראל".