$
נדל

גם בגלל הקורונה: דרעי יבקש דחייה נוספת בהפעלת מכוני בקרת הבנייה

תקופת ההיערכות לפעילות מכוני הבקרה מסתיימת בימים אלה, ובמשרד הפנים יבקשו הארכה נוספת, כך שהחובה לשלב אותם בכל פרויקט תתחיל רק ביוני 2021; בין הנימוקים לדחייה: החשש כי תוספת של רגולציה חדשה תקשה על ענף הבנייה אשר ממילא סובל כעת מחוסר ודאות

דותן לוי 18:5012.06.20

שר הפנים אריה דרעי יגיש ביום א' הקרוב הצעה לתיקון חוק התכנון והבנייה ולפיה יש להאריך את תקופת ההיערכות של מכוני הבקרה להליכי רישוי ובנייה בשנה נוספת, כך שהחובה להפעילם בכל בנייה רוויה תחל ביוני 2021 ולא החל מיוני 2020.

 

לפי התיקון הקודם לחוק נקבע, כי במסגרת הליך רישוי הבנייה וכתנאי למתן היתר, אישור תחילת עבודות ומתן תעודת גמר, תבוצע בקרה על ידי מכוני בקרה פרטיים שיוקמו לצורך העניין. התאריך שנקבע לתחילת פעילותם היה אפריל 2018 אך בנוסף נקבע כי השנה הראשונה לפעילותם, כלומר עד לאפריל 2019, תוגדר כתקופת היערכות שבה מבקש ההיתר רשאי לפעול באמצעות מכון בקרה אך אינו מחויב בכך.

 

מערכות הבחירות האחרונות טרפו את הקלפים, ובמהלכן הוחלט להאריך את תקופת ההיערכות, והיא צפויה לפקוע במהלך החודש, כלומר מאמצע יוני תידרש חוברת בקרה. אלא שבמנהל התכנון הבינו שפעילות המכונים טרם הבשילה, והמליצו לשר הפנים שהוא השר האחראי כעת על מינהל התכנון להאריך את התקופה. בהצעת הדחיה נכתב, כי במינהל התכנון סבורים שההיערכות חשובה, היא תסייע בהיערכות ארגונית ומקצועית ולא ניתן לוותר עליה.

 

אריה דרעי אריה דרעי צילום: עמית שעל

בהצעת החוק נכתב, "לאור הנתונים האמורים ועל מנת לאפשר מצוי תקופת ההיערכות ובחינת המנגנון הקיים של ביצוע בקרת התכן במכוני הבקרה ובחינת התהליכים ומשמעותם, נדרשת תקופת היערכות נוספת בטרם החלת חובה גורפת על בקרה במכון כפי שנקבע בחוק המקורי", לשון הצעת החוק. עוד נימקו בהצעה, כי המטרה היא לאפשר למכונים הפקת לקחים ומניעת עיכובים ופגיעה בהליך הרישוי והוצאת היתרי בנייה בשל אי בשלות המערכת ליישומה של מערת הבקרה.

 

נימוק נוסף הוא העומס שהצטבר במהלך תקופת הקורונה היות שהטיפול בבקשות רבות הושהה או התעכב. כמו כן, מסבירים בהצעה, כי לאור חוסר הוודאות בענף הבניהי, הוספת רגולציה חדשה תוביל לפגיעה משמעותית בפעילות הענף. התאריך המדויק של תחילת התקופה כפי שמוצע בחוק היא ב-16 ביוני 2021.

 

דחיית פעילות מכוני הבקרה היא סאגה שנמשכת שנים רבות, ההמלצה על הקמת המכונים התקבלה עוד בשנת 2003, במסגרת דו"ח של ועדת החקירה (ועדת זיילר) שקמה בעקבות אסון ורסאי, אך רק בנובמבר 2009 התקבלה בממשלה החלטה על הקמת המכונים. בשנים 2016-2017 לבדן נדחתה פעילות המכונים במשך 4 פעמים.

 

מטרתם המקורית של מכוני הבקרה שקודמו בעקבות אסון ורסאי היא למנוע כשלים בטיחותיים במבנים חדשים, דוגמת התאונה באסון ורסאי וקריסת החניון ברמת החיל. אלא שבשנים האחרונות המטרה הוגדרה מחדש, ותוכנית המכונים קודמה על ידי משרד האוצר בראשות משה כחלון בעיקר כאמצעי לזרז את לוחות הזמנים בהיתרי בנייה.

 

כיום, כשיזם מגיש לוועדת תכנון מקומית בקשה להוצאת היתר בנייה, התהליך עד קבלת ההיתר המיוחל נמשך חצי שנה במקרה הטוב, או שנה וחצי במקרה הרע. לעומת הוועדות, המכונים מחויבים לספק תשובה בלוחות זמנים מהירים: עד חודש וחצי במקרה שבו הבקשה הוגשה בדיוק בהתאם לתוכנית, ועד שלושה חודשים כשהיזם ביקש הקלה המקנה לו תוספת זכויות בנייה.

x