פרסום ראשון
חקירת השוחד בפרוטרום: המשטרה הקפיאה נכסים בשווי עשרות מיליוני שקלים לחשודים
עפ"י החשד בחקירה, פרוטרום שילמה מיליוני דולרים "מתחת לשולחן" ברוסיה ובאוקראינה כדי להגדיל מכירות. בשבוע שעבר, הוטלו עיקולים על חשבונות בנק, נדל"ן, דירות יוקרה, תיקי ני"ע וכלי רכב של החשודים המרכזיים, בהם המנכ"ל לשעבר אורי יהודאי. חלק מהנכסים שוחררו בהסדרים
פרשת השוחד בפרוטרום: המשטרה הקפיאה חשבונות בנק, נדל"ן, דירות יוקרה, תיקי ני"ע, חסכונות פנסיוניים וכלי רכב בשווי עשרות מיליוני שקלים לחשודים המרכזיים. מטרת הקפאת הנכסים היא חילוט שלהם במידה ויוגש לבסוף כתב אישום והחשודים יורשעו בעבירות.
- בין "Otkat" לשוחד: השאלה המשפטית בפרשת פרוטרום
- "יו"ר פרוטרום ג'ון פרבר והמנכ"ל אורי יהודאי ידעו על תשלומי השוחד"
- "נער הזהב" בחדר החקירות: אורי יהודאי נחקר בחשד למתן שוחד
חלק מהחשודים, כך נודע, הגיעו בימים האחרונים להסדרים עם מחלקת האכיפה הכלכלית ביחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) במשטרה לשחרור חלק מהנכסים. ההסדרים הם בנוסף לערבויות שהפקידו החשודים במסגרת התנאים המגבילים שהוטלו עליהם, לאחר שנחקרו על ידי צוות החקירה המשותף למשטרה ולרשות ני"ע.
כך למשל סגן הנשיא לכספים לשעבר בפרוטרום, גיא גיל, הגיע להסדר עם המשטרה לפיו הוא יפקיד 400 אלף שקל, ועל דירתו בשכונות דניה בחיפה, שמוערכת בשווי 3.5 מיליון שקל, וכן על חסכונותיו הפנסיונים בבית ההשקעות אלטשולר-שחם יישארו העיקולים. בתמורה, כך סיכמה המשטרה עם סנגורו עו"ד משה מזור ממשרד גולדפרב-זליגמן, הוסרו העיקולים על חשבונותיו של גיל בבנקים ובבתי ההשקעות, וכן על רכב היונדאי שלו.
החקירה נגד בכירים פרוטרום לשעבר היא בחשד לביצוע עבירות של מתן שוחד לעובד ציבור זר, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד ועבירות דיווח לפי חוק ני"ע. היא נפתחה ביום רביעי שעבר, לאחר שעוכבו לחקירה המנכ"ל והנשיא לשעבר, אורי יהודאי; המשנה לנשיא וסמנכ"ל הכספים לשעבר, אלון גרנות; האחראי על פעילות השווקים המתפתחים לשעבר, ארי רוזנטל; מנהל הפעילות לשעבר של פרוטרום ברוסיה ואוקראינה, איגור אלתרמן, וכן גיל.
על פי החשד בפרשה, בין השנים 2009-2018 הפעילה פרוטרום מנגנון תשלומים חשאי בנציגויות החברה ברוסיה ובאוקראינה, על מנת לשלם "שוחד עסקי" בהיקף של מיליוני דולרים לעובדים בחברות שרכשו את מוצרי פרוטרום. זאת על מנת שידאגו להגדלת המכירות ויסכימו למחירים גבוהים יותר. התשלומים, שעל פי מכתב ההתראה לפני תביעה ייצוגית שנשלח בעבר לחברה, השפיעו על הכנסות בהיקף של 80 מיליון דולר, הוסוו על ידי ניפוח השכר של עובדי פרוטרום. אלה פרטו את הכספים למזומן ושילמו לאנשי המפתח בחברות. בנוסף הכספים שימשו על פי החשד לתשלום לפקידי מכס באוקראינה לצורך שחרור מהיר של סחורה.