גל שני? מה קורה אם עובד לא מסכים להמשיך בחל"ת
על רקע החששות מהתפרצות נוספת של מגיפת הקורונה מעסיקים ועובדים נמצאים במצב של חוסר וודאות. מה יקרה לעובדים שמיצו את זכאותם לדמי אבטלה, האם ניתן להעביר עובד מהעסקה כשכיר לפרילנס, והאם זו הזדמנות עבור מי שרוצה להתפטר בדין מפוטר - מדריך
מעסיקים רבים מוצאים את עצמם מאז מוצאי שבת במצב של חוסר-וודאות. על רקע הדיווחים שהחלו בסוף השבוע והתגברו עם הצהרות הממשלה בדבר גל שני למגפת הקורונה, הצפוי ככל שהציבור לא יציית להנחיות הזהירות, תוהים רבים מהן המשמעויות הכלכליות הרוחביות ומה תהיינה ההשלכות לגבי העסק והעובדים שלהם.
- גבעת זאב: בית ספר אופק נסגר לאחר שמורה נדבק בקורונה
- רשת איקאה עדיין לא השיבה 30% מעובדיה מחל"ת
- 600 עובדים כבר פוטרו בענף הפיננסים וזו רק ההתחלה
הרבה מעסיקים אך זה עתה השיבו עובדים מחל"ת, יש כאלה שמרימים ראש לאחר תקופת הדממה ומתחילים לאמוד את הנזקים ואת הדרכים להתגבר ולהמשיך – לתהליכים אלה השלכות היקפיות וכלכליות עבור שני הצדדים, המעסיקים והעובדים.
1. למעסיק יהיה קשה להוציא עובדים שאינם זכאים לדמי אבטלה
כאשר הגיעה הקורונה לראשונה, לא ידעו המעסיקים, העובדים והמדינה כיצד להתנהל מול המצב החדש. בין ההחלטות הראשונות שהתקבלו, החליטה המדינה יחד עם המוסד לביטוח לאומי ,להקל על התנאים לזכאות לדמי אבטלה, כך שהעובדים יוכלו לצאת לחל"ת עקב סגירה זמנית מלאה או חלקית של מקומות העבודה ולקבל דמי אבטלה. הוחלט אז לקצר את תקופת העבודה הקודמת אשר מזכה בדמי אבטלה ולבטל את הדרישה לנצל את כל ימי החופשה השנתית הצבורה טרם זכאות לדמי אבטלה.
כך יכלו המעסיקים שהמדיה כפתה עליהם לסגור את עסקים באופן מלא או חלקי, להמשיך להעסיק את העובדים ללא פיטוריהם.
אם יהיה גל שני, לא בטוח שהמדינה תאריך את ההקלות הללו, שכן דמי האבטלה הטילו עומס תקציבי עצום על הביטוח הלאומי.
מבלי הארכת ההקלות הללו, יתכן שעובדים רבים לא יוכלו לצאת או להמשיך חל"ת שכן הם לא יהיו זכאים לדמי אבטלה ומעסיקים שלא יוכלו להמשיך ולהעסיקם עלולים, בלית ברירה, לסגור את עסקם ולפטר עובדים.
2. יש עובדים שמיצו את הזכות לדמי אבטלה מה לגביהם?
גם עובדים צעירים שכבר נמצאים בחל"ת עלולים למצוא עצמם ללא דמי אבטלה, שכן תקופת התשלום לדמי אבטלה של עובדים אלו קצרה ויתכן בסבירות גבוהה שהם מיצו כבר את מלוא הזכאות. דבר זה עלול לקרות גם לעובדים שאינם צעירים וקיבלו כבר דמי אבטלה עד מלוא זכאותם. גם כאן המעסיק יתקשה המעסיק להוציאם לחל"ת והוא עלול להיגרר, בלית ברירה, לפיטורים.
3. עבודה מהבית גם היתה מתאימה לשעת חרום אבל הארוע החריג האם תקף כעת? האם צעדים דרמטיים אלה עדין תקפים ואפשריים ליישום?
ישנם מקומות עבודה שעבודה מהבית מתאימה להם רק לזמן מוגבל ובאופן רגיל ושוטף יש צורך בהתייצבות העובד במשרדו, ביקור אצל לקוחות וכד'. האילוץ להמשיך את עבודת העובד מהבית במקרים הללו יכול להיות בלתי אפשרי מבחינה תפעולית. יכולה להתעורר בהקשר זה גם בעיה של סודיות ושמירת הנתונים באופן מובטח בעבודה מן הבית וברור שככל שזו מתמשכת, עלולות לצוץ בעיות גם בהיבט זה.
4. בעיות כלכליות שמעסיקים נקלעים אליהם - אולי בכלל המעסיקים יבחרו הפעם לפטר?
גם אם המעסיקים הצליחו לשרוד את הגל הראשון ושבו לעבודה סדירה, ברור לכל כי גל שני שיאלץ סגר נוסף , יהיה בלתי אפשרי מבחינתם, וסגירה נוספת תיאלץ אותם לפטר את העובדים ואולי לסגור את העסק כליל.
5. העברת עובד מהעסקה כשכיר לפרילנס - צעד מלאכותי שייתכן ולא פותר דבר
המעבר של עובד מהעסקה כשכיר לפרילנסר תוך שהוא ממשיך לבצע את אותה העבודה אצל אותו מעסיק היא מלאכותית. משמעות הדבר היא כי למעשה הוא ממשיך להיות עובד על כל המשתמע מכך, כולל כל זכויות חוקי העבודה. הלכות בית הדין לעבודה קבעו כי מעמדו של עובד הוא סטטוס שיקבע על ידי בית הדין לעבודה בהתחשב בהשתלבותו של האדם במקום העבודה וכן שאין לו עסק עצמאי משלו שנותן את השירותים הללו למעסיקים נוספים. כך אם יתבע אותו אדם את זכויות חוקי העבודה, בית הדין יעניק לו אותן אפילו אם המעסיק והעובד הסכימו בכתב שהוא מפסיק להיות עובד ועבר להיות פרילנסר.
6. עובד לא מסכים להמשיך חל"ת - האם הוא מפוטר? האם מתפטר בדין מפוטר?
נושא ההוצאה לחל"ת הוכר בדין בעבר כהסכם בין המעסיק לבין העובד על פי רצונם של שני הצדדים. בעת הגל הראשון של הקורונה , ישנם הסבורים ואני נמנית עליהם, כי אפשר היה לכפות על העובד את החל"ת וזאת בעיקר לאור המצב המיוחד - קורונה וסגירת מקומות העבודה במלואם או באופן חלקי על פי החלטות הממשלה וכן לאור ההסדר המיוחד של דמי האבטלה בחל"ת בתנאים המקלים. לא ברור האם הכלל הזה יחול גם בגל השני של הקורונה והאם ניתן יהיה לכפות על העובד את החל"ת פעם נוספת. מכל מקום, ברור כי עובד שיסרב לצאת לחל"ת יוכל להתפטר בדין מפוטר, כך שיהיה זכאי לכל הזכויות כאילו פוטר.
7. עובדים שבאמת מוכנים לוותר על מישרתם ורצו זאת עוד קודם קודם והנה כעת מוציאים לחל"ת - האם זו הזדמנות עבורם?
אם המעסיק ירצה להוציא את העובד בו מדובר לחופשה ללא תשלום, העובד יוכל לסרב לכך וכך להיות, כאמור, מתפטר בדין מפוטר וכך להשיג את מטרתו לעזוב את מקום העבודה בתנאי מפוטר.
הכותבת היא שותפה בנ. פינברג ושות' ומומחית בדיני עבודה