עכשיו זה רשמי: טראמפ חתם על צו נשיאותי נגד הרשתות החברתיות
הצו עשוי להגביל את ההגנה שניתנת בחוק לרשתות החברתיות; הצעד של טראמפ בא לאחר שטוויטר תייגה השבוע ציוץ שלו בנושא ההצבעה בדואר כ"דורש בדיקת עובדות"; מוקדם יותר היום תקף טראמפ בכיר בחברה: "הוא שונא אותנו"
המאבק בין דונלד טראמפ לרשתות החברתיות עולה מדרגה: הנשיא האמריקאי חתם על צו נשיאותי שלפיו הן לא ייהנו מהגנה מפני תביעות. עם זאת, ללא סיוע מצד הקונגרס, כוחו של הצו מוגבל. ואכן, טראמפ אמר כי יגבש גם צעדי חקיקה, לצד הצו.
- פייסבוק מצטרפת לטראמפ נגד טוויטר: "חברות לא צריכות לשמש כמשטרת האמת"
- טראמפ משיב מלחמה לטוויטר: מאיים לסגור את הרשת החברתית
- טוויטר בוחנת אפשרות לחסום צייצנים מלהגיב לכם
טראמפ אמר בבית הלבן כי חברות המדיה החברתית הן מונופול וקרא לתובע הכללי לשתף פעולה עם המדינות השונות כדי לאכוף על החברות המפעילות את הרשתות החברתיות חוקים שונים.
הדיווח הראשון על הצו הנשיאותי הצפוי פורסם ב"וול סטריט ג'ורנל" בשעות הבוקר שעון ישראל.
המהומה החלה לאחר ששלשום תייגה טוויטר לראשונה ציוץ של טראמפ כ"דורש בדיקת עובדות". טראמפ הגיב בהאשמת החברה בפגיעה בחופש הביטוי, ואיים לסגור אותה.
Twitter has now shown that everything we have been saying about them (and their other compatriots) is correct. Big action to follow!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 27, 2020
היום, בסביבות 20:00 שעון ישראל, צייץ טראמפ: "כך כך מגוחך שטוויטר מנסה לטעון שהצבעה בדואר אינה פתח לזיופים. כמה טפשי, יש עדויות לכך בכל מקום. הליך הבחירות שלנו יזוהם, וייהפך לבדיחה בכל העולם. תגידו זאת לאויב שלכם, יואל רות". רות מוגדר כ"אחראי על האמינות" בטוויטר.
הצו המדובר הוא הניסיון האגרסיבי ביותר מצד ממשל טראמפ להגביל את כוחן של חברות המדיה החברתית, דבר שהנשיא איים לעשות כבר לפני כמה שנים. עם זאת, מומחים משפטיים מעריכים כי יוגש ערעור על הצו לבית המשפט.
הצו צפוי לשנות את האופן בו תופשים הרגולטורים את הרשתות החברתיות - כך שהן לא ייחשבו יותר כבמה לאירוח דעות ורעיונות, אלא כמונופולים ששולטים בכל יום בחוויות של מיליוני אמריקאים. הצו עשוי להוות את הבסיס שיאפשר לסווג את החברות ככיכר ציבורית, כלומר מקום שבו זכויות התיקון הראשון לחוקה נשמרות.
החוק הנוכחי הנוגע לרשתות החברתיות מעניק להן חסינות מורחבת מחבות משפטית בנוגע לפעולות המשתמשים, וכן מרחב פעולה במשטור התכנים שמועלים לאתרים. הביקורת העיקרית נגד החוק היא שהוא מעניק לחברות יותר מדי כוח. במהותו, הצו יגרום לכך שהחברות יאבדו את ההגנה שהחוק מעניק להן במידה שינקטו פעולות שייתפשו כמפלות משתמשים או מגבילות את הגישה שלהם לפלטפורמה מבלי לערוך קודם שימוע הוגן או בניגוד לתקנון שלהן.
הצו יאפשר לוועדת הסחר הפדרלית (FTC) לנקוט צעדים נגד חברות שנקבע כי הן מגבילות את חופש הדיבור של המשתמשים, ומשרדים ממשלתיים יצטרכו לבחון מחדש את חוזי הפרסום שלהם עם החברות הללו. טראמפ מאיים לבצע את המהלך הזה כבר מ-2018 לאחר שלפי טענתו המדיה החברתית נשלטת על ידי ה"שמאל הקיצוני".