דיווח שוטף
השקל עבר למגמה חיובית; הדולר נחלש בשוקי העולם
הדולר יורד ב-0.4% לשיעור של 3.512 שקלים, היורו מאבד 0.6% לשווי של 3.839 שקלים; מוקדם יותר נרשמה מגמה מעורבת כאשר המטבע האמריקאי ירד ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.525 שקלים; לעומתו, מטבע הגוש התחזק ב-0.9% ושערו היציג נקבע על 3.863 שקלים; קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון: "אם יחזרו המימושים בשוקי המניות הגלובליים הגדולים, השקל צפוי להיחלש מול מטבעות של כלכלות מפותחות"; בשוקי העולם, הפאונד מטפס ב-0.4% לרמה של 1.224 דולרים
השקל השלים מעבר למגמה חיובית ועתה מתחזק אל מול הדולר והיורו: המטבע האמריקאי יורד ב-0.4% לשיעור של 3.512 שקלים, היורו נסוג ב-0.6% לרמה של 3.839 שקלים.
מוקדם יותר השקל נסחר במגמה מעורבת - הדולר נחלש לעומת המטבע הישראלי לאחר שירד ב-0.5% ושערו היציג נקבע על 3.525 שקלים. מטבע האיחוד האירופאי התחזק ב-0.9% ושערו היציג נקבע על 3.863 שקלים.
- זינוק של 7.6 מיליארד שקל ביתרות המט"ח של בנק ישראל באפריל
- השקל מזנק מול הדולר ביומו הראשון של שבוע המסחר במט"ח
- ירידה חודשית של 5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח - הגדולה אי פעם
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, מתייחס להתחזקות היורו מול השקל: "הצמד אירו-שקל פרץ רף משמעותי ועלה מעל שער של 3.86 שקל לאירו. בין הסיבות להתחזקות האירו ביומיים האחרונים - אמש גרמניה וצרפת הודיעו על התוכנית הצרפתית-גרמנית ((Franco German plan , במסגרתה גובשה תוכנית ליצירת קרן חילוץ אירופאית שתגייס בשם האיחוד האירופי חוב בסך 500 מיליארד אירו בשוקי ההון. הקרן תחולק בין מדינות האיחוד כמענקים. למרות שמדובר בסכום לא נמוך יחסית, השווה ל- 4% מהתוצר של הגוש, ושנדרש תהליך אישור נוסף לפני הפעלתה, ההסכמה של גרמניה וצרפת לתוכנית היא סימן מעודד לשיפור האחידות הפיסקלית, הסולידריות והשותפות בין מדינות אירופה, ועונה על צורך שעלה בעקבות המשבר לגיוס חוב ציבורי מבוזר בשם האיחוד ולא באופן עצמאי על ידי מדינות שונות".
לדברי לוי, "נגידת הבנק המרכזי באירופה ציינה אמש כי פסק הדין הגרמני, שהטיל ספק בחוקיות תוכנית התמיכה במדינות (PSPP), לא מטריד אותה, והבנק המרכזי ימשיך בתוכניות ההרחבה שלו. להערכתנו, האירו-שקל צפוי להיסחר בטווח ממוצע של 3.75-3.85 במהלך שנת 2020, כשהשקל צפוי להתחזק בהדרגתיות בהמשך השנה. התקדמות בתהליך אישור התוכנית הצרפתית גרמנית בפועל עשויה לספק רוח גבית לאירו, לחזקו מול הדולר, ולהאט את קצב התחזקות השקל מולו. גורם סיכון משמעותי לתחזית הוא המגמה בשוקי המניות. אם יחזרו המימושים בשוקי המניות הגלובליים הגדולים, השקל צפוי להיחלש מול מטבעות כלכלות מפותחות והאירו ביניהם".
היורו והפאונד מתחזקים אל מול הדולר
בשוקי העולם, היורו מתחזק אל מול המטבע האמריקאי - עולה ב-0.2% לשווי של 1.092 דולרים. הפאונד מתחזק אף יותר - מטפס ב-0.4% לרמה של 1.224 דולרים.
אמש אמר יו"ר הפד האמריקאי, ג'רום פאוול, כי הוא מעריך שהתוצר האמריקאי צפוי לצלול בעד 30% ברבעון השני, אך ההתאוששות תהיה מהירה יחסית וחזקה מאד. בראיון לתוכנית “60 Minutes” נשאל יו"ר הפד האם הוא צופה שיעור אבטלה של 20%-25% ענה: "יש טווח של תחזיות אבל המספרים האלה נראים נכונים לגבי נקודת השפל".
"יש סיכוי טוב שנראה צמיחה חיובית ברבעון השלישי והציפייה הסבירה היא שהמחצית השנייה תסתיים בצמיחה. אנחנו לא נחזור במהירות לרמות שהיינו בהן בסוף השנה, לא סביר שכך יהיה. אבל בטווח הארוך הכלכלה האמריקאית תתאושש. נחזור לרמות שבהן היינו בפברואר, נהיה אפילו במקום טוב יותר, בכך אני בטוח. וזה לא ייקח יותר מדי זמן להגיע לשם"", אמר פאוול. "הכלכלה שלנו לפני חודשיים היתה בריאה מאד. המערכת הפיננסית שלנו חזקה. יש נגידים ובנקים מרכזיים בעולם שמגיבים בעוצמה ובמהירות, וממשיכים בכך. כל הדברים האלה מצביעים על שצפוי לנו – תהיה ירידה חזקה מאד למטה, אך לתקופה קצרה מזו שידענו בשנות ה-30 (השפל הגדול), הוסיף יו"ר הפד.
"יש עוד הרבה דברים שאנחנו יכולים לעשות. עשינו מה שאנחנו יכולים במהלך התקופה אבל אני יכול לומר שלא נגמרה לנו התחמושת. למעשה אין מגבלה על מה שאנחנו מסוגלים לעשות עם תוכניות ההלוואות שלנו. אחד הדברים למשל שאנחנו בוודאות יכולים לעשות הוא הגדלת תוכנית ההלוואות, אנחנו יכולים לפתוח תוכנית חדשה אם אנחנו רוצים. גם במדיניות המוניטארית יש לנו כלים נוספים, אנחנו יכולים גם לבחון את אסטרטגייית הרכישות שלנו", אמר עוד פאוול.