זינוק של 7.6 מיליארד שקל ביתרות המט"ח של בנק ישראל באפריל
לאחר ירידה חדה של 5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח במרץ, עלה היקפן בחודש החולף ל-133.5 מיליארד דולר סה"כ. מקור רוב העלייה הוא גיוס אג"ח של הממשלה בחו"ל, כאשר המטבע הזר מופקד בבנק ישראל
- ירידה חודשית של 5 מיליארד דולר ביתרות המט"ח - הגדולה אי פעם
- הצריכה הפרטית רחוקה ב־15% מטרום הקורונה
- יתרות המט"ח בבנק ישראל גדלו ב-2019 ב-10.7 מיליארד דולר
סכום של 6.5 מיליארד דולר הגיע למעשה, כך לפי בנק ישראל, מגיוס אג"ח על ידי הממשלה בחו"ל. אותו מטבע זר מופקד בבנק ישראל. שני מיליארד דולר נוספו ליתרות המט"ח בעקבות שערוך של יתרות המט"ח (לפי עליות השערים במהלך חודש אפריל), ו-700 מיליון דולר נוספו בעקבות רכישות של בנק ישראל.
מנגד, נרשמה ירידה של 1.7 מיליארד דולר שהועברו למגזר הפרטי במסגרת התוכניות השונות איתן יצא בנק ישראל עם תחילת משבר הקורונה, במטרה לשמור על נזילות בשווקים.
מהדיווח החודשי של בנק ישראל בנוגע לתוכניות השונות שהוא מפעיל בתקופה זו עולה כי היקף עסקאות הריפו עם אג"ח כבטוחה (המאפשרות לגופים להלוות מבנק ישראל כנגד אג"ח, ע.מ) עמד בסוף אפריל על 1.8 מיליארד שקל - לאחר שבסוף מרץ עמד היקף העסקאות מזוג זה על 5.5 מיליארד שקל. משמעות הדבר היא שהנזילות בשווקים גדלה, והצורך באותן עסקאות ירד.
במקביל סך עסקאות החלף דולר-שקל במטרה לשמור על זמינות של הדולר בשוק עמדה על אותו היקף, של 7.5 מיליארד דולר. סך רכישות אגרות החוב הממשלתיות על ידי בנק ישראל עמד על 13.2 מיליארד שקל, כ-4.7 מיליארד שקל יותר מסוף חודש מרץ.