אפילו הקורונה לא תשפיע על תקצוב החינוך הדתי
ההסכם הקואליציוני עם הבית היהודי מגן על התקציב מקיצוץ עתידי. מתוך תקציב לחינוך הממלכתי דתי ולמטרות תרבות יהודית, שהיקפו כ־250 מיליון שקל, מתוכם יותר מ־60 מיליון שקל התווספו בשנים האחרונות
ההסכם הקואליציוני של הבית היהודי כולל סעיף המבטיח הנצחה של תקציבים פוליטיים לחינוך הממלכתי דתי ולמטרות תרבות יהודית, שהיקפם כ־250 מיליון שקל, מתוכם יותר מ־60 מיליון שקל התווספו כתוצאה מהסכמים בשנים האחרונות. אותם תקציבים משמשים להגברת היתרון התקציבי של החינוך הממלכתי דתי וכן למטרות הדתה בחינוך החילוני.
- לוי-אבקסיס תשמש שרה ל"חיזוק וקידום קהילתי"; מסתמן: רפי פרץ מצטרף לממשלה
- השר פרץ: להכיר בלמידה מרחוק כשווה ל-75% משכר המורים
- כשפרץ מנותק, החופש למורים הופך לאנרכיה
בהסכם הקואליציוני של הבית היהודי בראשות השר הרב רפי פרץ, מופיע המשפט הכללי "תקנות החמ"ד (חנוך ממלכתי דתי) והאגף לתרבות תורנית ישראלית יתוקצבו בבסיס התקציב". מדובר בתקנות שצמחו בשנים האחרונות בזכות 800 מיליון שקל לשנה שקיבלה הבית היהודי בהסכם קואליציוני ב־2015 לחלוקה לפי ראות עיניה.
ההסכם מבטיח לא רק שהזרמת הכספים תימשך, אלא שהיא תהיה קבועה כל שנה, לכן לא תהיה חשופה עוד ומו”מ קואליציוני, לביקורת ציבורית, וכן לקיצוצים הצפויים בשל המשבר הכלכלי הקשה.
במקרה של החינוך הממלכתי דתי, מדובר ככל הידוע ב־4 תקנות העוסקות במימון רבנים בבתי ספר דתיים ותגבור לימודי היהדות בחינוך המלכתי דתי. שווי התקנות הללו טיפס מ־97 מיליון שקל ב־2014 (לפני בחירות 2015) ל־123 מיליון ב־2019, עליה של 27% בשל הסכמים קואליציוניים.
בתחום התרבות היהודית איתר "כלכליסט" 4 תקנות שצמחו במיוחד ועוסקות בתחומים כמו מדרשות ליהדות ומרכזים להעמקת החינוך היהודי, שמשמשות למימון ארגוני הדתה. התקציב עלה מ-80 מיליון שקל ב־2014 ל־118 מיליון ב־2019, זינוק של 48%.
בשנים האחרונות חל זינוק בפער בין תקציבי החינוך הממלכתי דתי לחינוך היהודי והערבי. אחת הסיבות לכך הן תקנות החמ"ד. כן חלה עליה בפעילות ההדתה של האגף לתרבות תורנית שיועבר אגב ממשרד החינוך למשרדו של השר זאב אלקין (ליכוד).
“דואגים למגזר הדתי”
מקור מקורב לרב פרץ אמר כי "אכן מדובר בדאגה למגזר הדתי שאותו מייצג הרב. זה מיועד כדי שלא נצטרך לרדוף אחרי הכסף כל שנה, כמו שלאוניברסיטאות או לחרדים הכסף נמצא בבסיס התקציב".
מנכ"ל איגוד ארגוני יהדות ישראלית, יותם ברום, קורא "לבחון מחדש את תקציבי התרבות היהודית. דווקא כשאנו עומדים בפני קיצוצים בתקציב, חשוב שיעשו סדר גם בתקציבים אלו שמפוזרים בין משרדי ממשלה שונים, מתקצבים באופן לא שיוויוני ומועברים לארגונים בעלי זיקה פוליטית ולגורמים בעלי אינטרס".