דעה
הציוץ של דורסי מאיים על עתידו של עמק הסיליקון
מנכ"ל טוויטר הודיע שכל עובדי החברה יוכלו להישאר בבית עד סוף המשבר. אלא שבעמק הסיליקון יודעים - שכאשר יש חשדנות, נגמרת החדשנות
"כשיש חשדנות, מאוד קשה ליצור חדשנות", אמר לי חבר וותיק, איש הון סיכון אמריקאי שעבר כמה גלגולים בעמק הסיליקון כשדיברנו על המצב הנוכחי בעקבות ה-Covid-19.
- ההייטק הישראלי לא צריך שיצילו אותו
- הסטארט־אפים זקוקים להנשמה דחופה
- איך טכנולוגיית הדור החמישי בסלולר תשנה את העולם
בעמק, כמו בישראל, מונהג כבר כמה חודשים עוצר בית (למעט קניות וטיולים), שכמעט ואינו נאכף כי האוכלוסייה מאוד ממושמעת. הרחובות השקטים מזכירים את יום הכיפורים בישראל, כשמשפחות נוסעות באופניים, ללא מכוניות. הלימודים מתקיימים באופן מקוון כבר כמה חודשים והילדים התרגלו לשגרת היום. בשנת הלימודים הזאת, כבר לא ישובו לבתי הספר.
קשה עדיין אמוד את גודל המשבר כשיושבים עדיין בתוך הבית, אבל סיור בסן פרנסיסקו ברחובות מרכזיים בהם כוסו חנויות סגורות בפלטות עצים עבות, מזכיר קצת חזיונות אפוקליפטיים ובמקביל, את ההתמכרות לסיטקום Silicon Valley החליפה התמכרות לאתר Layoffs.fyi, בו מוצגים מידי יום קורבנות הפיטורים בכל חברה בעמק ומחוץ לו. העמק עצמו מוביל את הרשימה עם 116 חברות שערכו פיטורים מאז פברואר - של למעלה מ-15 אלף איש. בזכות ההלוואות שמספק הממשל הפדרלי, רבות מהן דחו את המעבר המלא מחל"ת לפיטורים, כך שהמספרים צפויים לגדול בהרבה.
קרנות ההון סיכון, שבניגוד למשבר של 2008, מנהלות הון עתק של כ-183 מיליארד דולר פנויים להשקעה, דוממו מנועים בתחילת המשבר במיוחד לנוכח הירידות בשוק הציבורי. אבל כרגע, במיוחד לאור החזרה של שוק המניות למה שהיה ב2019-, והאמונה שתיקון בשוק יניב החזרים טובים, רבות מהקרנות חזרו להשקיע ולפחות ממה שאנחנו רואים בהשקעות באופן אישי. שוב ישנם גיוסים עם ביקושי יתר ויזמים שמגייסים סכומים גבוהים על בסיס פרזנטציה כשהתקשורת כולה בזום (שבוע שעבר השקעתי בחברה שלא פגשתי את היזם מעולם, למעט בשיחות זום). עם זאת, השוויים פחתו בהשוואה לשיא הבועה לפני שנה וחלק מהחברות, בעיקר בתחומי התחבורה, התיירות, והנדל"ן נפגעו קשה.
אל תוך הבלבלה הזאת נזרקה בשבוע שעבר פצצה גרעינית שלה יכולות להיות השלכות יוצאות דופן על מפרץ סן פרנסיסקו, מהמקומות היקרים בארה"ב למגורים ולמחייה. ג'ק דורסי, מנכ"ל טוויטר הודיע כי כל עובדי החברה לא יצטרכו יותר לעבוד מהמשרד ויוכלו להמשיך לעבוד מהבית בעתיד. חברות סטארט-אפ רבות כבר אימצו את הרעיון, אבל כרגע העמק ממתין בדריכות לחברות הגדולות - פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ,לינקדין, אינטל ואחרות שאמנם עברו לעבוד בצורה מרוחקת בשלב מוקדם של המשבר, אולם ההצהרה של דורסי משנה את כללי המשחק אם אותן חברות ילכו בעקבותיו ויאפשרו את המעבר הקבוע לעבודה מרחוק.
יוקר המחייה היודע לשמצה בעמק, שהוביל את החברות האלו ובעקבותיהן את חברות הסטאר אפ לשלם סכומים עצומים עבור העובדים שלהם, היה גם מה שמשך אותם לעמק. ועתה, אם המעבר הפוטנציאלי של חברות הענק לעבודה מרחוק, פתאום אין סיבה כלכלית לפעול, לחיות בעמק ולעשות אליו רה לוקיישן ובאותה המידה להקים בו חברות סטארט-אפ, כשניתן לעשות זאת מכל מקום בארה"ב, ובעיקר במדינות בהן יש מערכת חינוך טובה ומיסוי מועט כמו קולורדו, וושינגטון (סיאטל) ואפילו פלורידה וטקסס בהן יש אפס מס מדינה (לעומת קליפורניה בה המס הוא הכי גבוה). החשש העיקרי שמתחיל לחלחל הוא שההכרזה של דורסי תיצור כדור שלג שיוביל רבים, בעיקר זוגות צעירים ומהנדסים, לנטוש את העמק למקומות זולים יותר ולפזר את "ההון האנושי" הייחודי של העמק בכל ארה"ב.
תהליך שיכול להוביל לדה צנטרליזציה של העמק שריכז בשנים האחרונות את ציבור האקדמיים והמהנדסים, לצד אנשי שיווק, מכירות ותמיכה החזק ביותר בארה"ב במקום אחד ואולי יסייע בטווח הבינוני בבניית מספר אתרים דומים בארה"ב לעמק עצמו. בעמק, שמתכונן כבר שנים לרעידת אדמה גדולה, ההצהרה של דורסי יכולה להרעיד את היסודות וחודשים, ואולי אפילו ימים יגידו, מה מידת ההשפעה על בירת ההייטק העולמית ואם עבודה מרחוק מייצרת את אותה רוח חדשנית ויזמית שעבודה משותפת יצרה.
הכותב הוא שותף- מנהל בקרן ההון סיכון J-Ventures שבסיסה בעמק הסיליקון ומשקיעה בעיקר בחברות בעמק הסיליקון, ניו יורק, לוס אנגלס וישראל.