$
בארץ

פרסום ראשון

השותפות בתמר לא מצליחות להגיע להסכמות על מכירת גז לחברת החשמל

למרות שרשות התחרות דרשה מדלק קידוחים ונובל אנרג'י להגיע עם ישראמקו ונובל אנרג'י למתווה מוסכם על מכירת הגז לחברת החשמל עד יום חמישי, הן לא עמדו בכך; הסכסוך בין הצדדים מסכן הכנסות של 1.5 מיליארד שקל ועשוי לשלוח את הצדדים לבוררות

ליאור גוטמן 18:5216.05.20

השותפות במאגר תמר – ביניהן דלק קידוחים, נובל אנרג'י, ישראמקו ותמר פטרוליום – לא מצליחות להגיע להסכמות שנוגעות למכירת גז לחברת החשמל, בהתאם להנחיות רשות התחרות, ובכך מסכנות הכנסות בהיקף של 1.5 מיליארד שקל, כך נודע ל"כלכליסט".  

 

בשנה שעברה תמר פטרוליום וישראמקו הגיעו להסכמות מול חברת החשמל על מכירת גז לפרק זמן קצר של 18-24 חודשים במחיר של כ-4.3 עד 4.8 דולר ליחידת חום – נמוך בכ-37% מהמחיר שמשלמת חברת החשמל למאגר כיום – וזאת מבלי לשתף במהלך את נובל אנרג'י ודלק שמחזיקות ב-47% מהמאגר. שתי החברות הטילו וטו על המכירה בטענה שמדובר במכירה שלא תואמה מולם ולכן אין תוקף לביצועה.

 

מאגר הגז הטבעי תמר מאגר הגז הטבעי תמר צילום: יח"צ

 

ישראמקו ותמר פטרוליום מצידן פנו לרשות התחרות וליועמ"ש כדי שיבדקו אם הווטו שהוטל הוא בגדר הפרת מתווה הגז הממשלתי, שכן דלק קידוחים ונובל אנרג'י מחזיקות גם ב-85% ממאגר לווייתן, והן עשויות להיות המרוויחות העיקריות אם החוזה לא ייחתם וחברת החשמל תפנה לספק אחר, שכן אלו שני המאגרים היחידים שפעילים במשק.

 

לפני חודש רשות התחרות שלחה את הצדדים להגיע להסכמות, והדד ליין שהוצב היה יום חמישי האחרון. שיחות ארוכות במהלך סוף השבוע טרם הניבו פתרון, והשותפות במאגר ביקשו באופן לא רשמי מרשות התחרות לקבל עוד כמה ימים על מנת לדון בדברים.

 

בין הפתרונות הנבדקים – ביטול נקודתי של זכות הווטו שנמצאת בידי נובל אנרג'י מתוקף ההסכמים הקיימים, ומכירת גז בנפרד על ידי כל אחד מהשותפים לפי חלקו היחסי. הבעיה בפתרון זה היא שהוא כרוך בהסדרה שתארך כשנה, ואילו רשות התחרות לא מוכנה להמתין את פרק הזמן הזה.

 

ברשות התחרות מוכנים להמתין כמה ימים נוספים בטרם יתערבו בעצמם ויכריעו בנושא, אך הדבר עלול לגרום לנובל אנרג'י לממש את האיום שלה מלפני חודש ולגרור את הצדדים לבוררות.

 

מי שמגלה אדישות יחסית לבעיה הזו היא דלק קידוחים, שלפי מתווה הגז הממשלתי אמורה למכור את כל אחזקותיה במאגר תמר (22%) בעוד שנה, אך גם לה לא חסרות צרות. ברביעי האחרון השותפות דיווחה כי היא צופה ירידה של 10%-20% בהכנסות שלה השנה ושל 5%-15% בשנה הבאה ביחס לתחזיות שפרסמה עד כה, וזאת בשל ירידה בביקושים ובמכירת הגז הטבעי מתמר ולווייתן.

 

הדיווח הזה הוא חדשות רעות לבעלת השליטה קבוצת דלק (54%) שבונה על דיבידנדים של 239 מיליון שקל בכל אחת מהשנים האלו, שכן הירידה בהכנסות תקשה מאוד על דלק קידוחים לבצע מיחזור חוב בהיקף של לפחות 2 מיליארד דולר (שהוא לדבריה התנאי לחלוקת הדיבידנד) שקבוצת דלק, שנושאת על גבה חוב של 8 מיליארד שקל, כה זקוקה לו כדי למנוע קריסה והסדר חוב.

 

בגזרת החדשות הטובות - אסדת ההפקה שצריכה להגיע למאגרי כריש ותנין של המתחרה אנרג'יאן טרם עזבה את סינגפור מוכת הקורונה, כך שהסיכוי שהמאגרים האלו יחלו לעבוד כמתוכנן בעוד שנה מהיום הופך קטן יותר. דלק קידוחים אמנם תפסיד את התמלוגים שלה מהמאגרים האלו, שאותם אנרג'יאן רכשה ממנה בגובה 8%, אך פירוש הדבר שהיא עשויה להצליח "לגנוב" לאנרג'יאן לקוחות.

x