$
המזרח התיכון

ניתוח כלכליסט

הגזירות יצאו לדרך: סעודיה שילשה מע"מ וביטלה מענקים

שנתיים אחרי שהוטל, יזנק המע"מ ב־1 ביולי. במקביל יבוטל "בונוס יוקר המחיה" שהוענק ל־3 מיליון עובדי מדינה ונועד לפצות על תוכנית הצנע מ־2016. הגזר: מיליארד דולר בתוכניות סיוע למשפחות מעוטות יכולות

דורון פסקין 08:0712.05.20

כשבוע אחרי ששר האוצר הסעודי מוחמד אלג'דעאן הכריז כי הממלכה תצטרך להדק את החגורה, אתמול הוא חשף את צעדי הצנע הראשונים שתשיק הממשלה.

 

בשלב ראשון, סכום כולל של 100 מיליארד ריאל (כ־27 מיליארד דולר) יקוצץ מהוצאות סוכנויות ממשלתיות. סעיף זה כולל ביטול, דחייה או קיצוץ ההשקעה בפרויקטים במימון המדינה ובראשם הפרויקטים במסגרת חזון 2030 השאפתני לגיוון מקורות ההכנסה של המשק הסעודי. אלג'דעאן לא פירט אילו פרויקטים יבוטלו, ונראה כי ההחלטה הסופית תתקבל על ידי יורש העצר מוחמד בן סלמאן וצוותו הקרוב, שכן הוא הרוח החיה מאחורי חזון 2030.

 

בנוסף הודיע שר האוצר הסעודי כי בונוס יוקר המחיה שהוענק ל־3 מיליון מועסקי המגזר הציבורי, ובכלל זה אנשי הצבא, יופסק החל ב־1 ביוני. הבונוס החודשי, שהושק ב־2018, וגובהו נע בין 130 ל־267 דולר, נועד לפצות את המועסקים על עליית יוקר המחיה מאז תוכנית הצנע הקודמת שהנהיגה סעודיה ב־2016. לפי הערכות, סעיף זה עשוי לחסוך לקופת הממלכה מיליארדי דולרים בשנה.

 

אך הגזירה המשמעותית ביותר היא העלאת המע"מ מ־5% ל־15% החל ב־1 ביולי. המע"מ הוטל ב־2018 לאחר כמה דחיות שנבעו מהחשש לתסיסה חברתית, במטרה לגוון את מקורות ההכנסה של הממשלה. באותה עת הושתו גם מס מיוחד על העובדים הזרים ומיסוי גבוה על מוצרים לא בריאים כמו משקאות ממותקים. בשנה הראשונה להטלת המע"מ הוא הכניס לקופת המדינה כ־12.5 מיליארד דולר. לפי הערכות בלתי רשמיות, הכנסות המע"מ של הממלכה בשנה שעברה הסתכמו בכ־15 מיליארד דולר.

 

ניתוח התגובות של הציבור הסעודי כפי שבאות לידי ביטוי ברשתות החברתיות מגלה כי שילוש גובה המע"מ הוא הגזירה הכואבת מכולם, מאחר שישפיע על כלל הצרכנים במשק. סנטימנט זה בא לידי ביטוי היטב עם תחילת המסחר בבורסה הסעודית שאיבדה בפתיחה קרוב לכ־3%, אך בהמשך התאוששה והירידות התמתנו לכ־1.2%.

 

הצפי הוא שהעלאת המע"מ תביא בטווח הקצר לצמצום הצריכה, אך בטווח הארוך היקפי הצריכה יתייצבו לאחר שהציבור יסתגל למס החדש. זוהי הסיבה שהכנסות סעודיה מגביית מע"מ בשנה הבאה צפויות להגיע ל־40 מיליארד דולר לפחות. העלאת המע"מ היתה מהלך שעליו המליצו גופים בינלאומיים, אך השלטונות נמנעו מכך עד כה משיקולים פוליטיים וחברתיים. ההחלטה החדשה בשילוב ההודעה בשבוע שעבר כי סעודיה תמשיך להצמיד את הריאל לדולר האמריקאי, נועדו לשדר לקהילת העסקים הבינלאומית מסר של יציבות מריאד.

 

אין ודאות שהצעדים שהוכרזו אתמול הם האחרונים במסגרת ניסיונות הממלכה להתמודד עם ההשלכות הקשות של מגפת הקורונה על כלכלתה, שהיא הגדולה בעולם הערבי. אלג'דעאן הדגיש כי הפגיעה היא תולדה של שלושה גורמים - התרסקות מחירי הנפט, הדממת המשק והוצאות בלתי מתוכננות. ואכן, סעודיה עדיין לא יכולה להכריז על הצלחה במלחמתה בנגיף, שגבה עד כה כ־250 קורבנות בנפש מתוך כ־40 אלף מקרים. המשבר אילץ את הממשלה להכריז על תוכנית מיוחדת בהיקף כ־50 מיליארד דולר כדי לענות על צורכי מערכת הבריאות ולתמוך במגזר הפרטי.

 

חנות תכשיטים בריאד, בשבוע שעבר. הסברה נרחבת בתקשורת חנות תכשיטים בריאד, בשבוע שעבר. הסברה נרחבת בתקשורת צילום: רויטרס

 

 

השלטונות בסעודיה מודעים היטב לכך שמשבר הקורונה וצעדי הצנע הם בעלי פוטנציאל נפיץ, בייחוד כשנתוני האבטלה בקרב הצעירים היו גבוהים (כ־12%) עוד לפני פרוץ המגפה. זו הסיבה שביחד עם ההכרזה על הצעדים החדשים, החל מסע הסברה ממשלתי נרחב שנועד לשווק את המהלך הלא פשוט הזה. כך, למשל, מאמר מערכת בעיתון הכלכלי המוביל "אלאקתצאדיה"הדגיש אתמול כי צעדי הצנע מדודים ונועדו לצמצם ככל הניתן את הפגיעה באזרח הפשוט. המאמר הסביר כי למרות הירידה החדה בהכנסות המדינה, משכורות הסעודים לא נפגעו. המדינה צפויה להשקיע השנה כ־135 מיליארד דולר במשכורות המגזר הציבורי. עוד נכתב, כי ביטול בונוס יוקר המחיה לא צריך להפתיע את הסעודים, שכן מדובר היה בהטבה זמנית.

 

במקביל פועלות זרועות התקשורת של השלטון באמצעות הרשתות החברתיות כדי לנסות ולשכנע את הצעירים כי הידוק החגורה בצל הקורונה אינו ייחודי לממלכה. כמו כן מודגש הצורך דווקא בעת הזו לעמוד מאחורי המלך סלמאן ובנו, האיש החזק במדינה, שטרם דיבר בפומבי מאז פרץ המשבר.

 

חשוב להדגיש כי לצד הקיצוצים, השלטונות משמרים תוכניות סוציאליות כדי למנוע זעזועים פנימיים. בתחילת השבוע הזרים משרד האוצר הסעודי כ־500 מיליון דולר לתוכנית "חשבון האזרח" המסייעת מדי חודש למיליוני סעודים להתמודד עם יוקר המחיה. סכום דומה כסיוע מיוחד לחודש רמדאן עבור משפחות נזקקות הוכרז במקביל להודעה על צעדי הצנע החדשים.

 

הכותב הוא מנהל חברת קונקורד MENA

www.concordmena.com

x