משבר הקורונה
מייסי'ס תגייס 5 מיליארד דולר, הכנסות פריימארק צנחו לאפס
רשת בתי הכלבו הגדולה בארה"ב תנקוט צעדים קיצוניים כדי לא להצטרף לנימן מרקוס, ג'יי.סי. פני ולורד אנד טיילור שנערכות לפשיטת רגל. הכנסות פריימארק הבריטית, שלא מפעילה מערך מקוון, הגיעו לפני הקורונה ל־650 מיליון ליש"ט בחודש
מגפת הקורונה שגרמה לסגירת חנויות ברחבי העולם מערימה קשיים נוספים על רשתות בתי הכלבו האמריקאיות, שהתמודדו עוד קודם לכן עם אתגרים רבים. רשת בתי הכלבו הגדולה במדינה מייס'יס הודיעה על כוונתה לגייס 5 מיליארד דולר שיעזרו לה לשרוד את התקופה, ובכך היא מצטרפת ליריבתה נורדסטרום, שהודיעה בשבוע שעבר כי תנפיק אג"ח בשווי 600 מיליון דולר. על כך מדווחת רשת CNBC.
- ראש עיריית ניו יורק: "הקלה בהגבלות? רק אחרי שיהיו מאות אלפי בדיקות ביום"
- כך מעודדים שופינג בסין: קופונים במיליארדי יואן חולקו לצרכנים
- אמזון והדמוקרטים בעד בריאות הציבור, הרפובליקאים רוצים לנצח בבחירות
על פי הדיווח, מייסי'ס תנקוט צעדים קיצוניים כדי להימנע מתרחיש של פשיטת רגל, לרבות ניסיון לגייס אג"ח בשווי מיליארדי דולרים. מאמצים אלה נועדו למנוע ממנה גורל זהה לזה של רשת הכלבו היוקרתית נימן מרקוס וכן ג'יי.סי. פני ולורד אנד טיילור, שנערכות להגיש בקרוב בקשה לפשיטת רגל. בתחילת השבוע דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס כי נימן מרקוס נמצאת בשלבים מתקדמים להשגת הלוואה בשווי מאות מיליוני דולרים, שתאפשר לה להמשיך בפעילות מסוימת בתקופת הליך פשיטת הרגל. החברה, שכבר החמיצה בשבוע שעבר מועד פירעון חוב בגובה מיליוני דולרים, הוציאה לחופשה ללא תשלום את מרבית 14 אלף עובדיה.
ערבות חסרת תקדים
כדי לגייס את החוב, מייסי'ס מתכוונת להשתמש במלאי ובנדל"ן העומדים לרשותה כערבות. זו תהיה הפעם הראשונה בתולדות החברה, שידועה בהתנהלותה השמרנית, שבה היא תשתמש בנכסיה כערבות, מה שמדגיש את חומרת מצבה. עם זאת, גורמים המעורים בנושא ציינו כי אין בכוונתה להשתמש בחנות הדגל שלה בהראלד סקוור בניו יורק כחלק מהעסקה. "מגפת הקורונה משפיעה לשלילה על העסקים של מייסי'ס", נמסר בתגובה מטעם החברה. "בעוד החנות הדיגיטלית ממשיכה לפעול, הפסדנו חלק ניכר מהמכירות שלנו בשל סגירת החנויות הפיזיות".
עם הצעדים שנקטה מייסי'ס במטרה לשפר את הגמישות הפיננסית שלה נמנים הקפאת תשלומי דיבידנדים, הפחתת שכר הבכירים והוצאתם לחל"ת של מרבית העובדים. מייסי'ס, שבבעלותה גם רשת בתי הכלבו בלומינגדיילס ומותג הטיפוח בלומרקיורי, מפעילה כיום כ־775 חנויות. עם זאת, במסגרת תוכנית התייעלות שפרסמה עוד לפני תחילת המשבר, בכוונתה לסגור כרבע מהן בשלוש השנים הבאות.
גם ג'ון לואיס הבריטית, אחת מרשתות הכלבו הגדולות בממלכה, נאלצה לסגור את החנויות שלה ב־1 באפריל ולהוציא 14 אלף עובדים לחל"ת. עתידה של רשת האופנה הבריטית קאת' קידסטון נראה קודר אף יותר, לאחר שזו הודיעה כי סגרה לצמיתות את החנויות שלה.
בכל זאת תשלם לספקים
בדומה, ענקית הקמעונאות הבריטית פריימארק חשפה שלשום כי בחודש האחרון רשמה הכנסה אפסית לעומת מכירות בגובה 650 מיליון ליש"ט בחודש רגיל. ג'ורג' ווסטון, מנכ"ל החברה־האם של פריימארק, AB פודז, מסר לבי.בי.סי כי בלי סיוע ממשלתי, הוא ייאלץ לפטר רבים מ־68 אלף עובדי הרשת. כבר כעת נמחקו 284 מיליון ליש"ט משווי מלאי הבגדים של החברה.
פריימארק אינה מפעילה חנות מקוונת או שירות המאפשר להזמין באתר ולאסוף בסניף. לפי ווסטון, הסיבה לכך היא ששירות משלוחים לא יאפשר לה לשמר את רמת המחירים הנמוכה המאפיינת אותה. הוא הבטיח כי כאשר יתאפשר לפתוח מחדש את החנויות, פריימארק תדאג לבטיחות הלקוחות, גם על חשבון הרווח. "אם נצטרך, נפחית את מספר האנשים שנמצאים בחנות בכל רגע נתון, מה שיוביל לירידה במכירות".
הודות ליציבותה הפיננסית של החברה־האם, בפריימארק הודיעו כי ישלמו לספקים עבור הזמנות שביצעו לפני סגירת החנויות, אף שאינם יכולים למכור את הסחורה. בנוסף, החברה תקים קרן למימון משכורות עובדי הייצור שלה.