פרסום ראשון
המל"ל תקיים היום דיון דחוף על כניסת עובדים פלסטינים אחרי הרמדאן
בעקבות מאמצי ישראל והרשות הפלסטינית לבלום את מגיפת הקורונה, מספר העובדים הפלסטינים צנח מכ-65 אלף בימי שגרה, לכ-10,000 כיום. הערכות הן כי כ-9,000 אתרי בנייה מושבתים והדיון מיועד לתכנן את היום שאחרי הרמדאן
המשבר בענף הבנייה עולה לדיון במועצה לביטחון לאומי. לכלכליסט נודע כי היום ב-15:00 יערוך המל"ל דיון רב משתתפים על רקע הירידה החדה במספר העובדים הפלסטינים וכהערכות לחג הרמדאן שיחל ב-24 באפריל ובמהלכו צפוי כי המחסור בעובדים רק יחמיר.
- בגלל הרמדאן: רק 20% מעובדי הבניין הפלסטינים נשארו באתרי הבנייה
- התוכנית להצלת ענף הבנייה: אישורי כניסה ל-40 אלף עובדים זרים ופלסטינים
- בשל הקורונה - צניחה דרמטית במספר הדירות שאושרו ע"י מנהל התכנון
בדיון ישתתפו נציגי זרועות הביטחון, צה"ל, השב"כ, והמשטרה, משרדי הבריאות, השיכון והבינוי, העבודה, האוצר, הכלכלה, ביטחון פנים וכן נציגי רשות חירום לאומי של משרד הביטחון.
בעקבות מאמצי הרשות הפלסטינית ומדינת ישראל לבלום את מגיפת הקורונה מספר העובדים הפלסטינים צנח מכ-65 אלף בימי שגרה, לקצת יותר מעשרת אלפים כיום. עבודות השלד והגמר שמבצעים עובדים אלה הן הבסיס לכל בניין, בלעדיהם גם עובדים אחרים מושבתים מעבודה. הערכות הן כי כיום הושבתו כ-9,000 אתרי בנייה.
במענה לפניית כלכליסט, מסרה התאחדות הקבלנים בוני הארץ כי תבקש בדיון מהממשלה לנקוט במספר צעדים הכרחיים למניעת משבר חמור בענף.
ראשית, הקבלנים מבקשים כי הממשלה תתחיל להיערך כבר עתה לקליטת 50 אלף עובדים פלסטינים ביום שאחרי הרמאדן. יש הבנה כי במהלך חודש החג יהיה קשה לגייס עובדים גם אם יהיו הקלות במגבלות התנועה. לפיכך מבקשים לנצל את החודש הקרוב כדי להכין את סל הכלים הנחוץ לקליטת כמות כזו של עובדים בתקופה שבה חלות מגבלות ריחוק חברתי וחובת בידוד לכל מי שמגיע מחוץ לגבולות המדינה.
לפני 3 שבועות אישרה הממשלה היתרי לינה למשך 60 יום לכ-30 אלף עובדים פלסטינים, מהם נותרו כאמור כעת קצת יותר מעשרת אלפים. הקבלנים מבקשים גם כי התוקף של ההיתרים האלה יוארך.
עוד מבקשים להגדיל את מכסת העובדים הזרים ולגייס כבר עתה 20 אלף עובדים ממדינות עימן יש לישראל הסכמים המאפשרים זאת.
הקבלנים מדווחים כי בצל משבר הקורונה גם עובדים ישראלים החלו להעדר מהעבודה, רבים מהם נחוצים לפעילות אתרי הבנייה. לכן יבקשו לסמן מקצועות בניה חיוניים שבהם תהיה חובת נוכחות.
לבסוף, מבקשים לתקצב מסלול להכשרת עובדי שלד ישראלים. במסלול שפתחה לפני 4 שנים הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה הוכשרו עד עתה 6,000 עובדים, אך השנה התקציב הוקפא. הדרישה היא לחדש את המסלול כדי לעודד ישראלים לעבוד בענף.