פרסום ראשון
לא כל שוק המזון נהנה מזינוק במכירות: שופרסל הקדימה תשלומים ליצרנים קטנים ובינוניים
הרשת נענתה לבקשה של איילת נחמיאס ורבין, סגנית נשיא התאחדות התעשיינים להעמיק את רשת הביטחון ליצרנים הישראלים הקטנים המספקים סחורה לרשתות
"נוכח קשיים לא מעטים שהעלו בפנינו יצרנים קטנים ובינוניים, בשבועות האחרונים ובמיוחד לקראת חג הפסח, היו לא מעט מקרים בהם שופרסל הקדימה תשלומים, במיוחד ליצרנים קטנים ובינוניים, וצמצמה מאד את מספר ימי האשראי אשר ניתנו לה, במסגרת היחסים המסחריים השוטפים שבינה לבין יצרנים קטנים ובינוניים. כל זאת, על מנת לסייע ולתמוך בתעשייה הישראלית", כך השיבה שופרסל לאיילת נחמיאס ורבין, סגנית נשיא התאחדות התעשיינים, במכתב שהגיע לידי כלכליסט.
- אחרי צמצום המגוון במשלוחים - שופרסל תוציא 10% מהמוצרים בסניפים
- אחרי הגבלת המוצרים בהזמנה אונליין - שלושה סניפים של שופרסל יעסקו רק במשלוחים
- העומס הכריע: שופרסל מצמצמת מגוון ומגבילה כמויות קמח וסוכר בקנייה אונליין
התשובה של שופרסל ניתנה במענה לבקשה שהעבירה נחמיאס ורבין לכל הקמעונאים הגדולים, ביניהם יינות ביתן, ויקטורי, רמי לוי, יוחננוף, טיב טעם ועוד. לפני כשבועיים ביקשה נחמיאס ורבין מהקמעונאים להעמיק רשת ביטחון ליצרנים הישראלים הקטנים והבינוניים המספקים סחורה לרשתות. "התפשטות נגיף הקורונה בעולם ובישראל מהווה משבר בריאותי וכלכלי אדיר. אני משוכנעת שאין צורך להכביר מילים על המורכבויות שמביא עימו המשבר, אתה פוגש את זה בסניפים שלכם מדי יום - את הלחץ של הציבור, את מחנק האשראי ואת המאמץ העילאי של היצרנים המקומיים לספק את הסחורה באופן שוטף כבימי שגרה.
"המשבר הנוכחי מביא עימו השלכות תזרימיות קשות, בעיקר על התעשייה היצרנית בישראל שעושה מאמצים כבירים להישאר פעילה מעל מנת לספק למשק את מוצרי היסוד השונים הנמכרים ברשתות השיווק״, כתבה נחמיאס ורבין והוסיפה כי הרחבת צעדי הממשלה למניעת התפשטות הנגיף, הובילה לצמצום משמעותי בביקושים למוצרי מזון וצריכה בשל הפסקת הפעילות השוק המוסדי.
מדובר בכל המסעדות, בתי המלון, בתי הקפה ושאר מקומות הבילוי שנסגרו ולא צפויים להפתח, גם כשיחלו ההקלות בסגר. המכירות לשווקים אלו נעצרו ואותם בעלי עסקים, מתקשים לשלם לספקים על הסחורה שרכשו קודם לסגירה. "למותר לציין כי היצרנים ממשיכים להפעיל את קווי הייצור באופן מלא על מנת למלא את המדפים וממשיכים להעסיק את מרבית עובדיהם תוך תשלום שכר מלא. מצב זה מביא את היצרנים הקטנים ובינוניים למחנק תזרימי אקוטי בעצמם".
ענפי המזון והצריכה בישראל פועלים על בסיס תקופות אשראי שונות בהתאם להסכמים בין הספקים לרשתות. בתקופה הנוכחית, עומדים היצרנים הקטנים והבינוניים במחנק תזרימי הן מצד מועדי התשלום על פי ההסכמים ומהצד השני הקושי לגייס אשראי בנקאי לצורך הון חוזר.
״אבקש מאוד את הירתמותך לעניין וכי תורה על הקדמת התשלומים לספקים קטנים ובינוניים בתקופת המשבר לזמני אשראי שאינם עולים על 30 יום. המזומן כפי שאתה ודאי מבין הוא צינור החמצן של כל עסק, ודאי של יצרנים שחייבים להבטיח את המשך האספקה״. כתבה נחמיאס ורבין, שעד כה, לא קיבלה התייחסות לפנייתה מצד שאר הקמעונאים.
מי שעוד הגיב לפניה של נחמיאס ורבין הוא חגי שלום, מנכ״ל ובעל השליטה ברשת טיב טעם שהשיב כי הנושא יטופל.