תביעה נגד היזם אביב צידון: לא החזיר הלוואות והשקעות בסך 12 מיליון שקל
התובעת היא חברת Timon של איש העסקים הישראלי-בריטי אהוד שלג. צידון הוא מייסד חברת פינרג'י ו-BVR שנמכרה לאלביט
- פינרג'י השלימה גיוס של 30 מיליון דולר מאינדיאן אויל ההודית
- "את אוויאיישן ופינרג'י כמעט סגרתי כמה פעמים"
- המטוס החשמלי הישראלי עובר לידיים סינגפוריות
צידון שימש כיו״ר חברת Eviation שפיתחה מטוס חשמלי קטן. בספטמבר 2019 דיווחה חברת ההשקעות הסינגפורית קלרמונט שרכשה 70% מאוויאיישן. צידון אמר אז בראיון לכלכליסט שהרכישה העניקה לחברה הערכת שווי של 108.6 מיליון דולר. הוא ציין גם שההשקעה תוזרם כולה לחברה ולא לבעלי המניות שלה. מרכז הפיתוח שלה יישאר בישראל, והיא תקים מפעל לייצור המטוס החשמלי שלה בארה"ב.
לפי התביעה, ההיכרות בין צידון לשלג ארעה ב-2017, כשהראשון ביקש לאתר משקיעים חדשים לחברה. כבר באותו חודש נחתם ביניהם הסכם לפיו טימון תזרים 12 מיליון דולר לחברה: 10 מיליון באמצעות רכישת מניות ו-2 מיליון באמצעות הלוואת בעלים. מרבית ההשקעה בחברה בוצעה כבר בשלב זה, למרות שההסכם עצמו נחתם רק בינואר 2019.
הסכם ההשקעה עם קלרמונט הסינגפורית, מצוין בתביעה, נחתם כבר בסוף 2018 והיא שילמה 76 מיליון דולר תמורת 70% מהמניות. חלק מסכום זה היה אמור ללכת לפרעון הלוואות, ביניהן ההלוואה של התובעת. בהסכם נקבע שהחברה תעביר את הכספים לצידון ולחברה נוספת בשם מג׳יק סטון (שניהם בעלי מניות בה) ואלה יעבירו אותם לתובעת. אולם בעוד שמג׳יק סטון מילאה את ההתחייבות, צידון לא העביר את חלקו.
התביעה מפרטת גם הלוואה נוספת שניתנה לצידון, הפעם כמייסד של חברת פינרג'י הוותיקה יותר. פינרג'י מפתחת "סוללה נושמת": סוללה שעושה שימוש בטכנולוגיית מטאל־אייר המייצרת אנרגיה במגע שנוצר בין אלומיניום לבין האוויר. לפי IVC, החברה גייסה עד היום 80 מיליון דולר. לפי התביעה, צידון שיתף את התובעת בקושי שלו לגייס משקיעים לחברות שלו וטען כי מקורות המימון העצומים שלו הולכים ואוזלים.
במאי 2018 Timon העמידה לצידון אשראי אישי בגובה 10 מיליון דולר כנגד שיעבוד מניותיו בפינרג׳י. במהלך אותה שנה הועמדו לצידון שתי הלוואות בסך כולל של 3 מיליון דולר. צידון התחייב לאחר מכן לפרוע את ההלוואה מכספי הרכישה של קלרמונט שהתקבלו אצלו. למרות שצידון קיבל את כל הכספים המגיעים לו בהסכם הרכישה, הוא העביר ל-Timon רק 300 אלף דולר וחייב עדיין מעל לחצי מיליון דולר.
בנוסף, נטען בתביעה, צידון הונה את התובעת גם לגבי המניות שברשותו. אלה לא רק שכפופות לזכות סירוב ראשונה, אלא גם אסורות במכירה ללא הסכמת דירקטוריון פינרג'י. סכום התביעה עומד לכן על 12.6 מיליון שקל, הכוללים גם את ההלוואה האישית וגם את ההחזר במסגרת ההשקעה ב-Eviation.
אביב צידון מסר לכלכליסט בתגובה: "התביעה חסרת שחר וכל הטענות יתבררו במקום הראוי לכך - בבית המשפט. יש לציין שבית המשפט דחה היום את בקשת התובע לסעד זמני מבלי שבכלל נדרשה תגובה, עובדה זו מדברת בעד עצמה".