$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שכרם של מאות רופאים בבידוד ייחתך ב-50%

יו''ר ההסתדרות הרפואית, פרופ' ציון חגי: "אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי היחשפותם של הרופאים לנגיף והצורך לשהות בבידוד אינה צריכה לפגוע בהשתכרותם". כ־900 רופאים נאלצו עד כה להיכנס לבידוד ל־14 יום אחרי שהתגלה כי היו בסביבתו של חולה קורונה או איש צוות אחר שהיה בסביבתו, או שחלו בעצמם

אדריאן פילוט 07:0006.04.20
שכרם של מאות רופאים שנאלצו לשהות בבידוד יופחת בכ־50%, כך נודע ל"כלכליסט". כ־900 רופאים נאלצו עד כה להיכנס לבידוד ל־14 יום אחרי שהתגלה כי היו בסביבתו של חולה קורונה או איש צוות אחר שהיה בסביבתו, או שחלו בעצמם.

 

 

 

שכרם של רופאים מורכב משכר בסיס – שבמקרים רבים מהווה פחות מ־50% מהשכר הכולל וכמה תוספות המכונות בתלוש השכר כ"עבודות נוספת" וכוללות תורניות וכוננויות. מרכיב זה יכול להוות החלק העיקרי של השכר. כך, שכרם נחתך בעקבות 14 ימי בידוד. לידי "כלכליסט" הגיע תלוש שכר של רופא בכיר המשתכר בחודש רגיל כ־30.4 אלף שקל ברוטו (כ־18 אלף שקל נטו במקרה זה) אך בחודש מרץ שכר הברוטו שלו צנח לקצת יותר מ־16 אלף שקל אחרי הניכויים בשעות הנוספות בשל מחצית החודש שבה שהה בבידוד.

 

פרופ' ציון חגי פרופ' ציון חגי צילום: שאול גולן

 

"נדבק בסופר? אין פיצוי"

 

במשרד הבריאות אומרים כי "אכן יש בעיית תשלום למי שבבידוד – הנושא אמור להיפתר מול הממונה על השכר". גם בנציבות שירות המדינה הסבירו כי "מדובר בסוגיית שכר שנמצאת לפתחו של הממונה על השכר במשרד האוצר". הממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן, מסר ל"כלכליסט" כי "שאלת מקרי הדבקה ובידוד בקרב צוותים רפואיים נדונה בימים אלו. יש מקרים שבהם יש חוסר בהירות בנוגע למקור ההדבקה או המגע עם חולה מאומת לצורך כניסה לבידוד, אם מדובר במטופל בבית חולים או במעגל הביתי, ואנו בוחנים את תמהיל המקרים באופן רוחבי, כדי לגבש פתרון עבור אנשי הצוותים הרפואיים שנכנסו לבידוד או נדבקו בקורונה עקב מפגש עם מטופל בבית החולים".

 

באוצר מבהירים כי הם ידרשו לבדוק היכן נדבק הרופא, ורק אם נדבק מסגרת תפקידו – הוא יפוצה. אחרת, הוא לא יפוצה ויקבל סכום השווה לשכר הבסיסי (ימי מחלה). באוצר מבהירים עוד כי דין רופא כדין אחות, עובד אדמיניסטרציה ואף עובד ניקיון: ללא קשר לתפקיד, הפיצוי העודף יגיע אך ורק בהתאם למקור הדבקה ועליו יתבסס המבחן. "אם נדבק בסופר – לא יקבל פיצוי נוסף", מסביר גורם באוצר.

 

משרד הבריאות מפרסם את כלל החקירות האפידמיולוגיות של כל חולה וחולה (למעט שר הבריאות יעקב ליצמן) ומהן ניתן לקבוע ברמה טובה של ודאות כיצד החולה נדבק או מדוע הוא נאלץ להיכנס לבידוד.

"לא יעלה על הדעת"

 

בהסתדרות הפואית (הר"י) זועמים על עמדת האוצר בנושא. יו''ר הר"י, פרופ ציון חגי, פנה אתמול לשר האוצר משה כחלון וכתב כי "אין ולא יכולה להיות מחלוקת כי היחשפותם של הרופאים לנגיף והצורך לשהות בבידוד אינה צריכה לפגוע בהשתכרותם ולא יעלה על הדעת כי ימים אלה ינוכו להם ממכסת ימי המחלה שלהם... לא ניתן להתעלם מהעובדה כי במידה הרופאים אכן נדבקו בנגיף ויחלו במחלה, הם יאלצו להיעדר ימים נוספים, שאף הם ינוכו ממכסת ימי המחלה שלהם".

 

לדברי חגי, "לא זו בלבד שהרופאים עומדים בסיכונים הרבים הנובעים מהתפשטות הנגיף ונחשפים לו בעל כורחם, אלא שזכויותיהם בעניין זה אף נפגעות משמעותית כתוצאה ממילוי תפקידם. אבקשך להורות לגורמים הרלוונטים שלא לנכות את ימי היעדרותם של הרופאים עקב הצורך בבידוד, מימי המחלה שנצברו לזכותם, ולשלם להם שכר מלא עבורם, כלומר ממוצע השתכרותם בשלושת חודשי העבודה המלאים".

 

x