נדל"ן פוסט-קורונה: כך ייראו דירות המגורים ביום שאחרי
המעבר לעבודה מהבית מחייב את שוק הנדל"ן למגורים לחשיבה מחודשת ולהקצאת פתרונות הולמים. המגמה המסתמנת: מעבר לדירות גדולות יותר עם אזורים ייעודיים לעבודה ולמידה, ויצירת חללי עבודה משותפים בתוך הבניינים
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
מבין ענפי הנדל"ן השונים, נראה כי אחד מאלו שנפגע בצורה קשה במיוחד ממשבר הקורונה (שככל הנראה עוד רחוק מסיום), הוא ענף המשרדים. כבר היום מורגשת האטה בפעילות בשוק זה, כשגם התרחישים ליום שאחרי מיגור הנגיף לא מפיחים אופטימיות בקרב הפעילים בו, אשר מבינים כי בעקבות המשבר יידרש הענף להפקת לקחים ולהליך שיקום.
ענף המשרדים לא עומד לבדו. הפגיעה שניחתה עליו בעקבות המשבר משפיעה גם על שווקים משיקים, ובראשם ענף הנדל"ן למגורים. כך למשל, ההסגר הביתי של העת האחרונה מאלץ כבר כיום עובדים בשורה ארוכה של מקצועות לסגל הרגלי עבודה חדשים, שהבולט שבהם הוא עבודה מרחוק. כך, במידה רבה בעזרת טכנולוגיות המילניום השלישי – אפליקציית זום ומערכות וידאו קונפרנס, למשל – הפך הבית באחת למקום העבודה החדש.
ואמנם, דבריה של האדריכלית סימון מהווים רק סנונית ראשונה לכיוון שאליו צועד ענף הנדל"ן למגורים, הנדרש לחשיבה מחודשת ומתן פתרונות איכותיים לעובדים מהבית – מגמה שלהערכות מומחים רק תלך ותגבר במהלך השנים הבאות.
"שטחי המגורים מקבלים כעת משמעות חדשה ושונה ממה שהכרנו", מסביר צבי גפן, הבעלים של החברה היזמית אוליאנדר. "היום משפחות מבינות שהן צריכות להיערך לתרחיש שידרוש מהן לעבוד וללמוד מהבית, כשמדובר גם בהורים וגם בדור הצעיר שעובר בהדרגה ללמידה מקוונת. חללי עבודה מוגדרים הם כבר לא בגדר לוקסוס, וכדי שאלו יהיו נוחים ומרווחים, גם שטח הדירה צריך להיות גדול יותר".
"הצרכים השתנו", מסכימה מנכ"לית החברה, חגית זהבי. "משפחות שהסתפקו עד כה בדירות קומפקטיות משנות כעת גישה ומבקשות לעבור לדירות עם מרחב גדול יותר. אני גם סבורה כי בעקבות גל הפיטורים העובר על המשק, ולצערנו צפוי רק להתרחב, אנשים יצטרכו להמציא את עצמם מחדש. כחלק מהתהליך הזה, הם קודם כל ימהרו להקצות לעצמם חלל עבודה בתוך הבית".
הקונספט שמציגים גפן וזהבי מיושם הלכה למעשה בפרויקט מגדלי גפן (GEFFEN TOWER) בשכונת גפן המתחדשת ברמת גן. מדובר בפרויקט במסגרת התחדשות עירונית בשטח של שבעה דונם, הכולל הריסה של תשעה מבנים ישנים בני עשרות שנים והקמתם שני מגדלים חדישים בני 120 ו-148 דירות. המגדל הראשון כבר הושלם ואוכלס לפני כארבע שנים, ואילו המגדל השני נמצא בשלבי הקמה.
שטח הדירות בפרויקט גדול משמעותית ביחס לסטנדרט. כך למשל, שטחה של דירת 5 חדרים הוא 134 מ"ר, בתוספת מחסן צמוד של 6 מ"ר, מ"ר ומרפסת בשטח של 17 מ"ר. דירות ה-4 חדרים הן בתמהיל גדלים משתנה, מ-108 מ"ר ועד 117 מ"ר, ובתוספת מרפסת בשטח של 16 מ"ר ועד 20 מ"ר. לכל הדירות בפרויקט גם שלושה כיווני אוויר.
"הדירות שלנו הן בהגדרה דירות גדולות יותר, ולכן מרחב התמרון בהן גם הוא גדול יותר", מסבירה זהבי. "גם במגדל הראשון הקפדנו לייצר דירות גדולות - 4 חדרים בשטח של 106 מ"ר ו- 5 חדרים בשטח של 128 מ"ר, לצד רחבת חצר משותפת אשר בימים כאלה השימוש בה מקבל משמעות חדשה ונותן מענה לשינויי התקופה. דירות קטנות וצפופות אינן מספקות פתרונות של ממש למציאות החדשה בה העבודה והלימודים, נכנסים הביתה. מהבחינה הזאת גפן טאוור בפירוש משדרג לא רק את חוויית המגורים, אלא את החיים עצמם".
עידן חדש
כחלק מההיערכות למצב החדש, מוענקת בפרויקט תשומת לב גם לחללים הציבוריים שבתוך המגדל, כשאלו מאורגנים ומעוצבים מחדש. "על רקע המצב הקיים, מעבר לחדר כושר ומועדון דיירים, נדרשים גם חללי עבודה משותפים בהם הדיירים יוכלו לקיים פגישות או ישיבות, לעבוד או ללמוד בשקט ללא הסחות דעת מיותרות", מפרטת זהבי.
גם סימון מסכימה כי "החללים הציבוריים בתוך הבניינים יעברו אבולוציה. הם יידרשו להתעדכן ולהתחדש, ולתת פתרונות גם בכל הקשור לחללי עבודה משותפים. בכלל, עירוב שימושים בין מגורים, מסחר ומשרדים יהיה כורח המציאות במגדלי העתיד, ויקבל ביטוי שונה ממה שהכרנו עד כה".
"אנחנו נכסים לעידן של עבודה מהבית, ויהיו לכך השלכות מרובות על שוק התעסוקה", מסכם גפן. "הן המעסיקים והן המועסקים יידרשו להסתגל לכללי משחק אחרים. עובדים שיוכלו לעבוד באופן שוטף מהבתים ייהנו מיתרון ביחס לקולגות שלא תהיה להם אפשרות שכזו. בכל הנוגע לענף הנדל"ן למגורים, ברור לכולנו שהמענה צריך להיות רוחבי, כלומר גם ברמת הדירה וגם ברמת הבניין או המגדל. אני מעריך שאזורי עבודה ופינות למידה צפויים להיות חלק אינטגרלי משוק הנדל"ן למגורים המתהווה שלאחר משבר הקורונה".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>