בלעדי לכלכליסט
זינוק של 110% בביטולי צ'קים בשבועיים האחרונים
המשמעות למבטלים היא פגיעה בדירוג האשראי - וייקור ריבית על הלוואות שייטלו בעתיד. בנוסף, נרשם זינוק של 30% בצ'קים שחזרו
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
זינוק בביטולי צ'קים בשבועיים האחרונים. מנתונים שהגיעו לכלכליסט מהמערכת הבנקאית עולה כי בשבועיים האחרונים (10 עד ה-23 במרץ) נרשמה עליה חדה של 110% בביטול צ׳קים לעומת השבועיים שקדמו להם (25 בפברואר עד ה-9 במרץ) - יותר מפי 2.
- הממשלה אישרה: בנק לא יגביל חשבון של לקוח שהצ'קים שלו חזרו
- בנק ישראל בעסקת תן וקח לבנקים: הקלות בדרישות ההון, עוצר דיבידנדים
- ברקת יאפשר לפרוס הלוואה מקרן השתלמות ל-15 שנים במקום 7 שנים
המגמה הזו של עלייה בכמות ביטולי הצ׳קים החלה בתחילת מרץ והיא הולכת ומתגברת: בשבוע הראשון של מרץ (3-9 למרץ) נרשמה עלייה של 26% בכמות ביטולי הצ׳קים, בשבוע שאחריו (10-16 למרץ) נרשמה עלייה נוספת של 24%, ובשבוע האחרון (17-23 למרץ) המספר כבר זינק בכ-105%.
עוד נודע כי נרשם זינוק של 30% בצ'קים שחזרו, קרי שלא בוטלו על ידי כותב הצ'ק אלא נדחו על ידי הבנק בשל חריגה ממסגרת החשבון.
אמנם חלק מהצ'קים מתבטלים בגלל ביטולי מסגרות חינוכיות, אך זוהי רק חלק מהסיבה. בבנק ישראל הנחו את הבנקיםלהקל בהגבלת חשבונות גם אם 10 צ'קים חוזרים ולא להגביל את הפעילות בחשבון, דבר שמקל על כותבי הצ'קים לבטלם ומפחית החשש למניעת גישה לחשבון.
המשמעות של הגבלת חשבון היא שאי אפשר להתנהל עם צ'קים במשך שנה, אי אפשר לפתוח חשבון בנק ובמיוחד ירידה בציון במאגר אשראי. גם עצם ביטולי הצ'קים פוגעת בדירוג האשראי ותייקר את הריבית העתידית להלוואות שיטלו המבטלים.
כמובן, גם בתי העסק המכבדים צ'קים נפגעים מאוד מחזרתם, כאשר אזרחים רבים משתמשים עדיין באמצעי תשלום זה כדי לשלם בקניות בסופר ועוד.