משרד הבריאות: "מצאנו 8 מקרים של נתונים סותרים, הדיווחים מכל 27 המעבדות נעצרו"
בעקבות חשיפת ynet על טעויות בדיווח לאחר בדיקות קורונה, טענו במשרד: "זיהינו 8 טעויות מתוך 6,000 דיווחים, בודקים עתה את כל הנתונים". רונית מת"א: "הודעתי בעבודה שאני נקייה, עכשיו אני לא בטוחה". נדב שחזר מארה"ב: "סמכתי על מערכת הבריאות כאן, התברר שגם זה לא בטוח"
- מסתמן: פעילות הנדל"ן לקראת השבתה מוחלטת, חשש בענף ממיתון עמוק
- יום דרמטי בסין: הסגר מוסר מעל ווהאן, מוקד התפרצות הקורונה
- בירד מפטרת 30% מהעובדים; ליים מגייסת לפי שווי של 400 מיליון דולר בלבד
אחר הצהריים העבירו ממשרד הבריאות את תגובתו של מוריס דורפמן, ראש חטיבת רגולציה מחשוב ובריאות דיגיטלית במשרד הבריאות. לדבריו, בשמונה דיווחים היה פער, ואלו הגיעו משתי מעבדות. הוא ציין כי הפער - הסתירה למעשה - הוא בין התוצאה שהגיעה מהמעבדה לנתון שהופיע במאגר של משרד הבריאות. בעקבות זאת, הדיווחים מכל 27 המעבדות נעצרו.
"אתמול בלילה, במהלך בדיקה שגרתית של מהימנות הנתונים שאנחנו מקבלים מהמעבדות, זיהינו שמונה דיווחים שבהם היה פער בין הנתון שהגיע מהמעבדה לבין הנתון שהופיע אצלנו במערכת הממוחשבת שממנה אנחנו מעבירים נתונים לקופות החולים והן מדווחות לציבור החולים או לאלה שהתוצאה שלהם שלילית", אמר דורפמן. "מדובר על שמונה דיווחים מתוך למעלה מ-6,000 שבהם נמצאה טעות. הנתונים האלה הגיעו משתי מעבדות ספציפיות, ואף על פי כן אנחנו החלטנו לעצור כרגע את הדיווחים מכל 27 המעבדות".
דורפמן הבהיר כי המעבדות "ממשיכות לעבוד כרגיל, אבל לקחנו את כל המידע שמגיע מהן ואנחנו עושים עכשיו בדיקה על כל הנתונים כדי לוודא שמדובר אך ורק בטעויות אלה שמצאנו. נכון לעכשיו לא זיהינו טעויות נוספות. האנשים האלה, שלקחו מהם בדיקות במהלך 48 השעות האחרונות - אני מבקש מכם להישאר בבית בבידוד, בדיוק לפי הנחיות משרד הבריאות, ולהמתין לתוצאות. אני מעריך שבשעתיים הקרובות נתחיל להודיע לאנשים על התוצאות של הבדיקות. מד"א ממשיך לעבוד כרגיל ולהגיע לאנשים לקחת בדיקות, וכך כל 27 המעבדות".
לפני כן ציין דורפמן: "צריך לזכור שהמעבדות עובדות בקיבולת של אלפי בדיקות ליום - עוד מעט נגיע ל-10,000 בדיקות ביממה ובעוד שבועיים על פי הנחיית רה"מ 30 אלף ביממה, זוהי כמות גבוהה מאוד של בדיקות שמדינת ישראל עושה וזה מגביר את כמות העבודה של כולנו".
אבל את הישראלים שנבדקו זה לא מרגיע. "עשיתי בדיקה לפני ארבעה ימים ואתמול קיבלתי תשובה שלילית", סיפרה רונית, תושבת תל אביב. "כשראיתי שהיו טעויות נבהלתי נורא, ומיד התקשרתי לכל המשפחה שלי. אני לא מבינה איך דבר כזה יכול לקרות?". לדבריה, היא לא יודעת כיצד להתנהל כעת: "אני לא חושבת שיש דרך לעלות על מי הייתה אצלו טעות ועל מי לא. מה, יחזרו עכשיו אחורה עשרת אלפים איש ויבדקו שוב מי שלילי ומי לא? בגלל זה צריך סגר טוטאלי. איך אני אמורה לחזור לעבודה מחר? כבר הודעתי שאני נקייה מקורונה ועכשיו אני לא בטוחה".
נדב, שגר כבר חמש שנים בארצות הברית, שב לארץ לאור המצב בטיסה מניו יורק: "חזרתי בטיסה עם החב"דניקים שנדבקו, טיסה מאוד בעייתית, ומאוד דאגתי שנדבקתי גם. לפני יומיים לקחו לי בדיקה ועד עכשיו לא קיבלתי תשובות. היום אני מבין שגם אם אקבל תשובות ייתכן מאוד שהן לא נכונות".
הוא סיפר שבמד"א נאמר לו שתוך 48 שעות יהיו תוצאות הבדיקה, ואילו בקופת החולים שלו אמרו שזה ייקח חמישה ימים. בכל מקרה, בינתיים נדב נשאר בבידוד בבית, רחוק מהוריו: "אני בבית, אני לא אסכן את הסובבים אותי. סמכתי על מערכת הבריאות כאן בארץ יותר מאשר על זו שבארה"ב, ועכשיו התברר שגם זה לא בטוח".
היום נחשף ב-ynet כי משרד הבריאות הורה אתמול לקופות החולים שלא להודיע לנבדקים על תוצאות בדיקות מחשש שהן שגויות. בהודעה פנימית שקיבלו אתמול מנהלי הקופות נכתב: "יש לחדול בשלב זה מלהודיע לאנשים על תוצאות בדיקות עד הודעה חדשה. ייתכן ותוצאות המעבדה שגויות". בהמשך נכתב להם: "אנא הקפיאו בבוקר הודעות על חיוביים או שליליים. אנחנו בודקים אפשרות לתקלה בדיווחים שנשלחו אתמול בכמה מעבדות".
בעקבות זאת, הביעו גורמים במערכת הבריאות חשש כבד שמדובר בתופעה רחבה, ולא באירוע נקודתי. "מתהפכת לנו הבטן מאז אתמול", אומר גורם במערכת הבריאות. "אתם מבינים מה יקרה אם יבינו שחלק מהחולים הם לא חולים ומי שמסתובב ברחוב כן חולה?".
על לקיחת דגימות הקורונה אמון מד"א והן מתקיימות בבתי הנבדקים או במתחמי "היבדק וסע". משם הן מועברות למעבדות, שמוסרות את התשובה ללשכות הבריאות של משרד הבריאות ולמשרד עצמו, ומשם מועברות לקופות החולים. יש לציין כי תהליך זה מתרחש בבדיקות קורונה, שכן כאשר מבוטח בקופת חולים עובר בדיקה מסוימת, כל התהליך למעשה "נשאר" בתוך הקופה.
כעת, כל המעבדות בכל הארץ מזרימות את התוצאה למרכז השליטה של משרד הבריאות. שם עושים עיבוד ושולחים לכל קופה את תוצאות המבוטחים שלה, והקופה מודיעה למטופלים שלה מי מהם חיובי ומי שהם שלילי. משרד הבריאות מפיץ את התוצאות לקופות, לעצמו, וללשכות הבריאות. "השיטה זו מעולם לא הופעלה בישראל", אומר הגורם. "לאחרונה גילינו שהמידע שהועבר לגבי מטופל מסוים הוא שהבדיקה שלו שלילית. לאחד הרופאים בקופה הייתה דילמה והוא שאל את משרד הבריאות שאלות בעניין. שם נאמר לו שהוא בכלל חיובי. משרד הבריאות קיבל תשובה חיובית מהמעבדה וקופת החולים קיבלה תשובה שלילית ממשרד הבריאות.
"מה היקף התופעה ומה מספר האנשים? אם יסתבר שזה רק אתמול בלילה וזו תקלה חד פעמית של 20 או 100 איש זה לא נורא, אך אם התקלה הזו נמשכת הרבה זמן יכול להיות שאנשים מאושפזים שלא לצורך ואז זה אירוע דרמטי. האם התקלה הייתה רק במעבדה אחת? אנחנו לא יודעים. אתם מבינים מה יקרה אם יבינו שחלק מהחולים הם לא חולים ומי שמסתובב ברחוב כן חולה?".
מהנתונים הרשמיים של משרד הבריאות שפורסמו הבוקר עולה כי עד כה נדבקו בנגיף 3,460 ישראלים – עלייה של 425 בני אדם מאתמול. על פי הודעת המשרד, 50 מהם במצב קשה ו-89 החלימו. עד כה נפטרו מהנגיף 12 ישראלים וכעת מאושפזים בבתי החולים 469 חולים בקורונה.