אם אין לחם, שיאכלו אשראי
אשראי לעסק שאין לו תזרים מזומנים חיובי ואין לו כל צפי למקורות לפירעון עלול רק להחמיר את מצבו. זה לא הצלה, אלא חבל תלייה
זעקת ההמונים נשמעת למרות הבידוד. עוד לא תמו עשרה ימים מאז תחילת ההגבלות במשק, ואלפי עסקים כבר עומדים על עברי-פי-פחת. הפעם, לא רק שעוצמת המשבר הכלכלי טרם הובהרה, אלא שגם הזמן שייקח עד חזרת העסקים לשגרה הוא בגדר נעלם. אלפים רבים של עסקים – ביניהם עסקים טובים ומשגשגים בדרך כלל - נותרו ללא לקוחות, ללא פעילות וללא הכנסות.
- האוצר יקצה 2.5 מיליארד שקל לעסקים שנפגעו ממשבר הקורונה
- כך תתמוך במשק ממשלה עם יד אחת קשורה מאחורי הגב
במצב דברים זה מצופה מהממשלה לגלות מנהיגות ויצירתיות לא רק בתחום הבריאות, אלא גם בתחום הכלכלי. את תשובת הממשלה שמענו וקראנו (הנה רשימה מייצגת): אשראי לעסקים בערבות מדינה, דחיית תשלום מע"מ, הקלה לבנקים במתן אשראי, ועוד כאלה. אלא שזו אינה תרופה, אלא עוד מכה.
נתחיל במספר עובדות פשוטות: אשראי צריך להחזיר. מתן אשראי לעסק ללא הכנסות פותר זמנית בעיית תזרים מזומנים ודוחה את הקץ, אולם כשלעצמו אינו מספק כל מענה לתקלה העסקית: עסק ללא תזרים משמעותי, ללא יכולת לצפות תזרים כזה, ועם היקף רווחים מעורפל בעתיד, כנראה שיתקשה, ואולי בכלל לא יוכל, לפרוע את האשראי הקיים שלו בתוספת האשראי הנוסף שהוא מוזמן לקחת היום.
"ערבות מדינה" מגינה על הבנק ולא על הלקוח. ההצהרה שהבנקים יוכלו להעמיד אשראי לעסקים ללא יכולת החזר וזאת "בערבות המדינה" משמעה שלבנקים תהיה כרית ביטחון למקרה שהלווה (החברה בקשיים) לא תוכל לפרוע את החוב. אולם ברור כשמש שעל הבנק חלה חובה לפעול לגביית האשראי, ובבוא העת הבנק יפעל לגביית החוב, כולל ניהול הליכים משפטיים נגד הלווה. שומר נפשו ירחק מזה.
דחיית תשלום מע"מ רק דוחה את הקץ. האם מישהו באמת חושב שעסק שנסגר בין לילה ונאלץ לפטר עובדים או להוציאם לחל"ת יוכל בתוך חודש גם להחיות את העסק מחדש, גם לשחזר את היקף ההכנסות שלו, וגם לשלם אז את מה שאינו יכול לשלם היום? ברור שלא. יתירה מזו. עסקים שאינם מנוהלים נכון עלולים לקבל כעת הרגשה מוטעית וזמנית ביותר של יכולת כלכלית – שאין בה כל ממשות, ולמעשה רק כניסה ל"בור בלי תחתית" שהיציאה ממנו תהיה רק יותר מאתגרת, בלשון המעטה.
אשראי הוא מכשיר מעולה למימון עסקים המייצרים תזרים מזומנים חיובי ומקורות ברורים לפירעון האשראי. אשראי לעסק שאין לו תזרים מזומנים חיובי ואין לו כל צפי למקורות לפירעון במועד שנקבע לכך, הוא מבחינת המלווה אשראי בעייתי, ומבחינת העסק-הלווה: לכל היותר דחיית הבעיה ואף החמרתה שבעתיים. דחיפת קהל של עוסקים לנטילת אשראי ללא מקור פירעון, אינה הושטה של חבל הצלה אלא חבל תליה.
בעלי עסקים זקוקים כעת לתמיכה אמיתית, ולא לפאטה-מורגנה של הקלה זמנית שאחריה תהום של אשראי שלא ניתן לצאת ממנו. והנה רעיון פשוט: תואיל המדינה להודיע שהיא מוותרת על גביית המע"מ של חודש פברואר (לא דחייה. ויתור מוחלט), או ממוצע המע"מ של שלושה החודשים האחרונים של כל עסק, וכך תספק תמיכה אמיתית לכל עסק לפי גודלו האמיתי.
כך או כך – הצגת אשראי כפתרון למצוקה כלכלית, היא לא רק לעג לרש, אלא גם הטעיה שלו.
* הכותב הוא שותף מנהל של משרד עוה"ד שפירא ושות', מומחה לטיפול בעסקים בקשיים ובאשראי בעייתי.