בעד השוק: כך דואגת הממשלה לבעלי הנדל"ן בבודפשט
משבר הקורונה תפס את הונגריה חזקה, ויש מי שסבור ששוק הנדל"ן בה יהיה האחרון להיפגע, אם בכלל. הערכה זו מתחזקת לנוכח הצעדים חסרי התקדים של הממשלה להקלה על רוכשי הדירות, בהם דחיית תשלום המשכנתאות ב-10 חודשים
בשיתוף מערכת זירת הנדל"ן
בשורה לבעלי הנדל"ן בהונגריה: החזרי המשכנתאות לבנקים יידחו באופן גורף עד ל-31 בדצמבר השנה – כך הודיע בשבוע שעבר ראש הממשלה ההונגרי, ויקטור אורבן, בעמוד הפייסבוק שלו.
הצעד הזה בא על רקע מהלכים נוספים של הממשלה בבודפשט להקלה על העסקים הקטנים והעובדים השכירים, לרבות בכל הקשור לזכויות הסוציאליות שלהם – הכל במטרה לרכך את פגיעת משבר הקורונה במשק ההונגרי, שצמח בעקביות בשנים האחרונות ומשך למדינה השקעות רבות.
משק עולה
כבר שנים שהכלכלה ההונגרית נמצאת על הגל. התוצר המקומי הגולמי (GDP) שובר שיאים שנה אחר שנה, וגם השכר במשק צומח בהתמדה מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. אחד המגזרים המייצגים יותר מכל את עלייתה של הונגריה הוא ענף הנדל"ן, שרושם זה שנים עליות מחירים בשיעורים דו-ספרתיים.
בודפשט הבירה, העיר הגדולה במדינה, היא הקטר שמניע את המשק ההונגרי בכלל ואת שוק הנדל"ן בפרט. פריחתה של העיר ניכרת גם בכיסם של המשקיעים: לפי אינדקס ערי המגורים הבינלאומי, התשואה ממוצעת למשכירי דירות בבודפשט עמדה בתחילת השנה על כ-5.5%. עם זאת, באזוריה המבוקשים של העיר משקיעים יכולים לצפות לתשואה גבוהה בהרבה, של יותר מ-8%.
כמו בכל מקום אחר כך גם בבודפשט, משבר הקורונה ללא ספק יבוא לידי ביטוי בתשואות המאפיינות את שוק הנדל"ן בעיר, לפחות בטווח הזמן הקרוב. עם זאת, דחיית המשכנתאות הממשלתית, שרלוונטית הן לחברות והן לאנשים פרטיים, היא בשורה של ממש עבור משקיעי הנדל"ן הזרים במדינה.
בין אותם משקיעים גם אלפי ישראלים, שנהרו בשנים האחרונות לבירה ההונגרית הצומחת בחיפוש אחר תשואות שבישראל פשוט לא ניתן להשיג, בין היתר בגלל רמות המחירים הגבוהות שמאפיינות את השוק הישראלי.
"גם לנוכח משבר הקורונה, שכמו בכל העולם משפיע באופן חריף גם על הכלכלה ההונגרית, הנדל"ן הוא ענף חסין יחסית שלא ייפגע כל כך מהר, אם בכלל", אומר אביב זאדה, המנכ"ל והבעלים של חברת מניב בודפשט, העוסקת בתיווך וניהול של השקעות ונכסי נדל"ן בבודפשט.
לדבריו, "כשמביאים בחשבון את היתרונות היחסיים של בודפשט – ובהם היותה עיר סטודנטיאלית צעירה ובעלת סצנה תיירותית תוססת שלבטח תשוב לפרוח בתום המשבר – ברור שמחירי הנדל"ן פה ימשיכו לטפס, גם אם אחרי התמתנות לתקופה מסוימת.
"בנוסף, הטבות המיסוי שהממשלה נותנת כעת למגזר הפרטי מעידות על כוונת השלטונות לעשות הכל כדי להחזיק את משקי הבית עם הראש מעל למים. משקיעים רבים מתקשרים אלי בימים האחרונים ושואלים האם דמי השכירות שלהם ייפגעו והאם השוכרים שלהם בדרך לפשיטת רגל, ואני אומר להם שבהונגריה של היום התרחיש הזה ממש לא סביר".
השקל גובר
זאדה מתגורר זה 12 שנה בבודפשט, ומכיר כמעט כל פינה בה. אחד הדברים הראשונים שחקר במקום מגוריו החדש היה שוק הנדל"ן. מחירי הנדל"ן הנמוכים יחסית לשאר היבשת, והעובדה שכ-90% מהדירות להשכרה בעיר מיועדות לסטודנטים זרים בעלי מוסר תשלומים גבוה, שיכנעו אותו ששוק הנדל"ן של בודפשט טומן בחובו הזדמנויות למכביר.
מניב בודפשט, החברה שהקים, נעזרת בשירותו הצמוד של צוות עורכי דין מקומי ובעל מוניטין, ואולם ייחודיותה הוא בהיותה חברה "דוברת עברית" באירופה. "למדנו כבר שמבחינת המשקיע הישראלי זה קריטי שכל אחד מאנשי המקצוע האלה מדבר עברית", אומר זאדה כשהוא מתייחס לשלל הגורמים שמספקים את המעטפת לעסקות הרכישה של המשקיעים – החל מאדריכל בוגר בצלאל, עבור במעצבת וצוות קבלנים מקומיים דוברי עברית וכלה במנהל פרויקט שמנצח על כל האופרציה.
גם כיום, בניגוד להלך הרוח הנכא המלווה את ימי הקורונה, זאדה דווקא מאמין שאלה טומנים בחובם הזדמנות למשקיעים הישראלים החכמים. את זה הוא תולה בין היתר בתמורות המוניטריות של העת האחרונה, שכללו היחלשות דרמטית של הפורינט, המטבע המקומי, אל מול השקל והיורו. "לבוא לכאן היום כרוכש זר עם כסף ישראלי זה כוח", מסביר זאדה. "אני מאמין שהמגמה הזאת לא תשתנה בקרוב, ושבעתיד הלא רחוק גם השוק ישוב לצמוח".
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>